13 maart 2019

Alhoewel ze niet meteen een meetbare bijdrage leveren zijn vrijwilligers erg belangrijk in onze samenleving. Ze dragen op enorm veel manieren hun steentje bij en verwachten hiervoor geen compensatie in ruil. 

Vrijwilligerswerk en zelfontplooiing

Door aan vrijwilligerswerk te doen laat je zien dat je geëngageerd bent. Je zet je in voor iets omdat je weet dat het nuttig is, niet vanuit je eigenbelang. Dit zorgt er ook voor dat je voldoening haalt uit het vrijwilligerswerk. Dit geeft dan weer een boost aan je zelfvertrouwen.

Daarnaast leer je vaak ook jezelf beter kennen. Vrijwilligers werk kan erg confronterend zijn omdat je in aanraking komt met de problematiek van anderen. Dit helpt je om je eigen problemen te relativeren en gelukkiger in het leven te staan.

Vrijwilligerswerk helpt om je persoonlijk netwerk uit te breiden. Je ontmoet immers mensen die je anders nooit zou tegenkomen. Dit gaat trouwens veel verder dan enkel de personen waar je rechtstreeks mee in aanraking komt. Vaak verloopt vrijwilligerswerk via een organisatie. Binnen dergelijke organisaties zetelen niet zelden invloedrijke zakenmensen of politici.

Vrijwilligerswerk op je CV

Ook op professioneel vlak kan vrijwilligerswerk je heel wat voordelen opleveren. Zo kan je toch al wat werkervaring opdoen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Door in een vrijwilligersorganisatie mee te draaien komt je ook al eens in aanmerking met een organisatiestructuur. Zo leer je omgaan met de vastgelegde gebruiken en je collega’s.

Heel wat organisaties bieden je de kans om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Dit geeft je een sterke internationale bagage. Ideaal als je ooit graag een job zou willen uitoefenen waarvoor je veel internationale contacten moet leggen.

Werkgevers zijn zich bewust van de voordelen van vrijwilligerswerk en dit kan je een streepje voor geven bij sollicitaties. Vermeld dus zeker en vast je vrijwilligerswerk op je cv. Dit categoriseer je best onder EVC (elders verworven competenties).

Zelf vrijwilligerswerk doen

Kriebelt het om zelf je steentje bij te dragen? Kijk alvast eens tussen deze vacatures voor vrijwilligers. Veel succes!