05 december 2021

Leesouder op school, een luisterend oor bij de zelfmoordlijn, helper na een natuurramp, schildpadverzorger in Australië… Vrijwilligers vind je terug in alle sectoren, landen en leeftijdscategorieën! Een ding hebben ze gemeen: ze hebben een groot hart en verwachten er niets voor in ruil. Wil ook jij je steentje bijdragen aan de maatschappij, maar twijfel je nog? Misschien kunnen deze vijf voordelen van vrijwilligerswerk je overtuigen.

Vrijwilligerswerk is...

#1 jezelf leren kennen

Vrijwilligerswerk doe je niet vanuit eigenbelang, maar voor een ander. En dat engagement zegt veel over jezelf. Want je passie delen geeft veel voldoening. Net daarom kun je er geen genoeg van krijgen. Geen idee waar je passie ligt? Dan kan vrijwilligerswerk je helpen uitzoeken wat je graag doet.

#2 gelukkig zijn met wat je hebt

Als vrijwilliger is de kans groter dat je in aanraking komt met armoede, psychische problematieken, tegenslagen… En dat brengt veel emoties teweeg. Als vrijwilliger beschik je dus best een flinke dosis humor en een sterk relativeringsvermogen. Vooral dat laatste helpt je om je eigen problemen te relativeren en gelukkig te zijn met wat je hebt.

#3 je netwerk uitbreiden

Als vrijwilliger kom je op nieuwe plekken en ontmoet je heel wat nieuwe mensen. Een heel nieuw netwerk dus! Want vrijwilligerswerk is vaak op poten gezet door een organisatie, dat bestaat uit een team van geëngageerde mensen met elk hun eigen talenten. En daar hoor jij nu bij!

#4 een pluspunt op je cv

Vermeld je je vrijwilligerswerk op je cv? Dan heb je mogelijks een streepje voor tijdens sollicitaties. Extracurriculaire activiteiten worden door de meeste werkgevers sterk geapprecieerd en brengt extra werkervaring mee en bepaalde vaardigheden. Dat je kan omgaan met een organisatiestructuur, bepaalde procedures en collega’s is voor de meeste werkgevers een groot voordeel.

#5 jouw kans op een buitenlandse ervaring

Wil je graag naar buitenland, maar heb je schrik dat je terugkomt met een lege bankrekening? Veel organisaties bieden je de kans om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen. Zo bouw je internationale ervaring op terwijl je je steentje bijdraagt. Twee vliegen in één klap! En wil je in de toekomst graag een job uitoefenen met een internationaal karakter? Dan leg je nu al een goede basis.

Zelf vrijwilligerswerk doen?

Ben je overtuigd door deze vijf voordelen voor vrijwilligers en kriebelt het om anderen te helpen? Vind jouw match tussen onze vacatures voor vrijwilligers en deel jouw passie!