04 mei 2022

Je hebt al een job maar toch wil je kijken naar andere jobs buiten jouw organisatie? Maar op hetzelfde wil je het vertrouwen van je huidige werkgever niet schaden? Wij helpen je graag zodat jouw zoektocht naar je nieuwe baan goed verloopt.

Discreet solliciteren

Er is niets mis met het feit dat je discreet wilt solliciteren. In de meeste gevallen is het aangeraden om toch onder de radar te gaan solliciteren. De beste optie is dan je werkgever pas op de hoogte te brengen wanneer je zeker bent van je nieuwe job en je contract al hebt ondertekend.

Het is zeker mogelijk dat je een goede band hebt met je werkgever en bijgevolg wel open kaart kan spelen. Probeer het risico hiervan op voorhand echter goed in te schatten, zo voorkom je dat je plots op straat belandt. Wacht sowieso met dit soort aankondiging tot je concreet op zoek bent. Heb je een job waarbij er een langere inloopperiode nodig is voor je vervanger, kan je wél best op tijd een seintje geven.

 • Surf op het werk niet naar jobsites. Solliciteer bij je thuis. Print niets uit van vacatures op het werk of surf niet op het werk naar jobsites. Het is niet eerlijk ten opzichte van je werkgever om dit binnen je werkuren te doen. Indien je echt op geen ander moment de tijd vindt, kan je het tijdens je pauzes doen. Vergeet dan wel niet dat je browser je surfgeschiedenis bijhoudt en dat dit mogelijk wordt gemonitord.
 • Gebruik nooit je e-mailadres van je werk om ergens te solliciteren. Zo vermijd je zeker dat je op dit e-mailadres geen mailtjes krijgt van een mogelijke nieuwe werkgever. Je kan er best ook niet over bellen op je huidige kantoor, dit doe je best discreet buiten de kantooruren.
 • Wanneer je gebruik maakt van sites als Linkedin, VDAB of Monster, zorg er dan voor dat je CV anoniem online staat. Dit kan je kansen wel wat beperken, maar zo vermijd je dat je betrapt wordt. Als je referenties gebruikt op je cv, geef dan zeker niet de contactgegevens van je huidige werk.
 • Als je op gesprek gaat en hiervoor verlof moet aanvragen, let dan op met welk excuus je hiervoor aanhaalt. Ga hier ook zeker niet te ver in, als er je geen reden gevraagd wordt, laat je het ook beter in het midden. Zorg er ook voor dat je bijvoorbeeld geen 10 tandartsafspraken na mekaar aanvraagt.
 • Word je toch betrapt? Blijf rustig en ga niet blijven ontkennen als er bewijzen zijn. Je kan ook altijd aangeven dat je gewoon wou kijken hoe je profiel in de markt lag. Anderzijds kan je ook gewoon eerlijk zijn en voorzichtig aangeven waarom je net op zoek gaat naar een andere job. In dat geval kan het zijn dat je huidige werkgever met jou kan kijken of er wat kan veranderen aan je takenpakket om je opnieuw tevreden te stellen.

De tijd vinden 

Het is niet evident om nog de tijd en energie te vinden om te solliciteren wanneer je ook nog eens alle dagen aan het werk bent. Dan is het belangrijk dat je goed plant en nadenkt over wat je wil gaan doen. Daarna is het de kunst om selectief genoeg te zijn en enkel in te gaan op wat voor jou de topvacatures zijn. Je gaat hier sowieso keuzes moeten maken, dus vermijd jobs waarbij je aanvoelt dat je het profiel niet genoeg benadert.

Belangrijk is sowieso dat je niet teveel hooi op je vork neemt. Dit telt zowel voor het aantal sollicitaties dat je gaat doen als voor je nevenactiviteiten buiten het werk. Succesvol solliciteren kost tijd, probeer dus je vrijetijdsactiviteiten op een laag pitje te zetten. Of kies een periode waarin je het sowieso wat rustiger hebt.

 • Reserveer specifieke periodes waarin je enkel ruimte maakt voor sollicitaties. Hou bijvoorbeeld je zaterdagvoormiddag vrij en geef jezelf de tijd om op dat moment enkele motivatiebrieven af te werken. Solliciteren tussen de soep en de patatten is altijd tijdverspilling. Gun jezelf rust en concentratie, dan werk je efficiënter en het gaat je betere sollicitaties opleveren.
 • Meld je nooit ziek om een sollicitatiegesprek te gaan afwerken. Je sollicitaties gebeuren tijdens je eigen tijd, niet die van je huidige werkgever.
 • Geef bij recruiters altijd duidelijk aan dat je momenteel nog aan de slag bent. In dat geval gaan ze zich flexibeler opstellen naar je kandidatuur toe. Je zal echter zeker geen uitzondering zijn, indien er toch een test op een specifiek moment moet afgenomen worden kan je best toch verlof nemen.

Als een lopend vuurtje

 • Let op wie je in vertrouwen neemt over je zoektocht. Op het werk is het sowieso gevaarlijk om iemand in vertrouwen te nemen. Denk twee keer na aan wie je het vertelt. Zelfs je beste maatje op het werk kan per ongeluk verklappen dat jij met een been buiten de deur staat.
 • Wees evengoed bij familie en in je vriendenkring voorzichtig met wie je het nieuws deelt. De wereld is klein en wie weet gaat je neef wel squashen met de vrouw van je baas.
 • Opgelet wat je deelt op je profielen op sociale media. Op Facebook kan een status die jij enkel deelt met je vrienden, geliked worden en zo door veel meer mensen bekeken worden.