30 mei 2020

De industrie bepaalt voor een groot deel hoe jij vandaag je leven leidt. Koop je je groenten voor het avondmaal vers verpakt, diepgevroren of ingeblikt? In alle drie de gevallen is het de voedingsindustrie die ze verwerkt. Een bilboard langs de autosnelweg? De papierindustrie zorgt voor de poster, een industriële drukkerij levert het drukwerk en een metaalbewerkingsbedrijf het laswerk voor de constructie. Kijk om je heen: bijna alles wat je ziet, wordt door de industriële sector geproduceerd. Deze boeiende en veelzijdige sector is vandaag in volle transformatie en heeft een bijzonder rijk aanbod van jobs voor jou in petto.

De industrie in industrie 

In de laatste 350 jaar groeide de industriële sector razendsnel uit tot een van de omvangrijkste sectoren. Alleen al in België staat de industrie in voor 12,5% van de totale tewerkstelling en voor 17% van de bruto toegevoegde waarde. En de sector blijft groeien. Zelfs al is dat tegenwoordig minder snel dan voorheen. Zo steeg de omzet in december 2019 met 0,3%. De industrie is voor ons land dan ook van onmisbaar belang.

In een recent rapport buigt ING-bank zich over de huidige toestand van de industriële sector in Nederland. Wat ook voor de Belgische situatie een goed beeld geeft.

Wil je meer weten? Lees dan ook even deze analyse over de hoge productiviteit in de industriesector.

Van metaalplaten tot porselein, van hoofdoperator tot elektricien

De omvang van de industriële sector kan je verklaren door haar enorme verscheidenheid. De industrie bevat zowel de verwerking van grondstoffen als de productie van gebruiksgoederen, over het maken van auto’s en het recycleren van papier. Er is een lichte en een zware industrie. En er zijn reusachtige fabrieken en kleinschalige familiebedrijven.

Ook het jobaanbod is bijzonder gevarieerd. Alleen al in de Vlaamse industriële sector staan er maar liefst 18.100 vacatures open. Industriële bedrijven hebben nood aan machineoperatoren, ploegleiders, onderhoudspersoneel en informatici …. Bovendien werken ze vaak 24/7 en het hele jaar door. Werknemers lossen elkaar in ploegen af en zorgen ervoor dat de machines blijven draaien.

De industrie staat nooit stil

Even terug in de tijd

Op school leerde je over de industriële revolutie en over de grote veranderingen die deze veroorzaakte. Kort samengevat komt het erop neer dat de productie van goederen sinds de 18e eeuw in toenemende mate automatisch verloopt. En door die automatisering kunnen we veel meer produceren in een veel kortere tijd. Goederen zijn daardoor goedkoper en breder beschikbaar.

Misschien ken je het verhaal van autofabrikant Henry Ford? Door zijn optimalisatie van de lopende band kan iedereen zich vandaag een auto veroorloven. Dit leuke filmpje vertelt zijn verhaal.

De industrie vandaag

Ondertussen kwamen robots machines versterken en worden productieprocessen digitaal aangestuurd. Die laatste evolutie, een digitale revolutie, duiden we aan met Industrie 4.0. Net zoals onze telefoons tegenwoordig smartphones zijn, wordt de industrie een smart industry met ‘slimme bedrijven’. Ze wenden de nieuwste technologische ontwikkelingen aan om hun manier van werken nog beter en doeltreffender te laten verlopen.

Ook de Vlaamse Overheid erkent het belang van industrie 4.0: “Een doorbraak van de principes van industrie 4.0 zal een belangrijke impact hebben op ons leven en werken,” formuleert ze in de inleiding voor een startersnota uit 2017.

Is de industrie klaar voor de toekomst? 

De productie optimaliseren is één zaak. De industrie moet zich ook op andere fronten voorbereiden op de toekomst. Zo heeft de industrie met 18,2% een groot aandeel in de uitstoot van schadelijke stoffen. Ook dat kan anders. En het wordt anders.

Spannende vooruitzichten: een duurzame industrie voor morgen

35% minder uitstoot in 2030

Kan de industrie haar impact op het leefmilieu beperken? En wordt de industrie in de toekomst misschien zelfs klimaatneutraal? Voorlopig zijn er meer vragen dan antwoorden maar er worden in elk geval plannen gemaakt. België stelt zich tot doel om tegen 2030 de uitstoot met 35% te verlagen. Innovatie, investeringen en opleidingen zijn daarvoor van groot belang, stelt Europa.

Eigen energie voorop

Om minder uitstoot te veroorzaken, zetten steeds meer bedrijven in op het zelf produceren van energie. Onder meer via windkracht, zonnepanelen en biogas. Neem bijvoorbeeld de papierfabriek Stora Enso nabij Gent. Die voorziet in eigen energie, goed voor 75% van haar totale energiebehoefte. Voor grote bedrijven is het natuurlijk makkelijker dan voor de kleintjes. Maar ook kmo’s kunnen stappen ondernemen.

Circulair, want er mag niets verloren gaan

Industrie 4.0 heeft ook aandacht voor een circulaire economie. Afval is tegenwoordig ouderwets. Wie mee is met z’n tijd creëert een gesloten productiecyclus. Dat gebeurt onder meer in de textielindustrie. Maar ook in de Haven van Antwerpen hergebruikt men restwarmte om gebouwen te verwarmen en zet men houtresten in als biomassa.

 

Werken in de industriële sector: oneindig veel mogelijkheden!

Grote variëteit aan deelsectoren

Omdat de industriële sector zo uitgebreid is, deelt men die op in deelsectoren. De opdeling is gebaseerd op wat men maakt of verwerkt, en op de grondstoffen die men gebruikt. Die opsplitsing kan je helpen als je job zoekt in de sector. Want wellicht draag je een bepaalde deelsector een warmer hart toe dan een andere.

Chemie, rubber en kunststof

Denk aan bedrijven die plastic produceren en verwerken tot nieuwe producten. Maar evengoed aan laboratoria die chemische producten samenstellen en zelfs aan de farmaceutische industrie.

Dranken, voeding en tabak

Grote oceaantankers transporteren vruchtensappen uit Brazilië. Europese bedrijven brouwen er drankjes mee en verpakken ze in flessen of brik. Vlees wordt verwerkt tot patés of klaargemaakt voor bereide maaltijden. Industriële brouwerijen houden de eer van de Belgische biertraditie hoog … Alles wat met de verwerking van eten, dranken of tabak te maken heeft, valt binnen deze deelsector.

Energie, water en afvalverwerking

Waterzuiveringsstations en spaarbekkens, verbrandingsovens en afval-ophaalbedrijven, steenkool- of kerncentrales, windmolenparken en ga zo maar door.

Grafische nijverheid, papier en karton

Hier vind je zowel de bedrijven die het papier en karton produceren als degenen die het recycleren. Maar evengoed industriële drukkerijen en bedrijven die karton tot dozen vouwen.

Hout- en meubelindustrie

Horen hier ook bij: de verwerking van boomschors voor tuindecoratie en de productie van vezelplaten. 

Metaal

In de deelsector ‘metaal’ werken zowel zij die het metaalerts tot staalplaten smelten en walsen, als de lassers die ladders samenstellen. Benieuwd wie die inox fruitschaal haar mooie ronde vorm gaf? Of wie ervoor zorgde dat die stalen brug minder snel last krijgt van metaalmoeheid? 

Textiel, kleding en schoeisel

In een ‘gouden’ verleden was België een van de wereldleiders voor linnen en ander textiel. Maar ook vandaag nog vind je hier vele bedrijven die in deze deelsector actief zijn.

Vervaardiging bouwmaterialen

Een metser werkt in de ‘bouw’ en niet in de industrie. Maar wie de mortel voorbereidt en verpakt en wie de bakstenen afbakt werkt wel in de industrie.

Overige industrie

Voor alles wat net iets moeilijker te classificeren is. Bijvoorbeeld bedrijven die betaalbare juwelen in grotere oplages produceren.

Sectorrapporten voor de liefhebbers

VDAB maakte voor al die deelsectoren een sectorrapport op. Niet meteen spannende lectuur maar je kan ze hier raadplegen: Chemie, rubber en kunststof, dranken, voeding en tabak, Energie, water en afvalverwerking, Grafische nijverheid, papier en karton, Hout- en meubelindustrie, Metaal, Textiel, kleding en schoeisel, Vervaardiging bouwmaterialen, Overige industrie.

 

Werk zat!

Een sector die steeds meer beroep doet op machines, robots en computers heeft toch minder mensen nodig? Niets is minder waar. De industriële sector is nog steeds een van de belangrijkste werkgevers in België. Denk aan jobs zoals operatoren (zij die de machines onderhouden en bedienen), lassers, pijpfitters, ingenieurs, technici, informatici, transporteurs, planners, verpakkers enzovoort.  

Knelpuntberoepen: de uitdaging is aan jou!

Voor sommige beroepen is men zelfs wanhopig op zoek naar de juist m/v op de juiste plaats. Sommige van die knelpuntberoepen staan al jaren in de lijst. Maar er kwamen enkele nieuwe bij.

Zo zoekt men tegenwoordig bijvoorbeeld naar patissiers in de voedingsindustrie, halfautomaatlassers in de metaalindustrie en operatoren in zowat alle industriële deelsectoren. Nieuwsgierig naar alle knelpuntberoepen in de sector? Vind ze terug in deze lijst of in dit nog uitgebreider overzicht.

Een job in de industrie - je staat er niet alleen voor

Leg je graag je oor te luisteren bij mensen die al in de sector actief zijn? Volg dan onze Vivaldis-blog voor boeiende getuigenissen van werknemers in tal van sectoren.

Ook de talentenfabriek bracht enkele inspirerende verhalen samen.

Lijkt werken in de industrie iets voor jou?

Kom eens praten met een van onze Vivaldis-consulenten en vind wat je zoekt! Of neem zelf een kijkje in ons jobaanbod. Een kantoor in je buurt vind je hier.


Recente blog posts