31 juli 2023

Data invoeren kan iedereen. Met die cijfers aan de slag gaan, dat is wat mijn job zo leuk maakt.
Dominique, Boekhouder

Op zoek naar een job die hem wat meer stabiliteit zou geven, gooide Dominique (45) enkele jaren geleden het roer om. Hij schoof zijn onregelmatige leven als freelance IT-specialist opzij en zette zijn tanden in een driejarige bacheloropleiding accountancy - fiscaliteit. Via Vivaldis kwam hij nadien bij Accofisk terecht, een boekhoudkantoor dat hem op het lijf is geschreven. “Als net afgestudeerde boekhouder weet je eigenlijk nog niets. Je leert alles op de werkvloer.”

De maand september staat gelijk aan een nieuwe start, en dat was voor Dominique in 2019 niet anders. Met de hulp van Vivaldis solliciteerde hij voor de functie van General Ledger Accountant bij Accofisk, een kleinschalig boekhoudkantoor in Vilvoorde. “Ik was helemaal niet zenuwachtig voor de sollicitatie – dat ben ik nooit– en na het gesprek voelde ik meteen dat het goed zat. Enkele dagen later zat ik al aan mijn nieuw bureau”, vertelt hij.

Ik was helemaal niet zenuwachtig voor de sollicitatie – dat ben ik nooit.
Dominique, Boekhouder

Weer naar de schoolbanken

Nochtans wees jarenlang niets erop dat Dominique als boekhouder zijn brood zou verdienen. We spoelen even terug naar de periode vóór 2015, toen hij als freelancer IT-problemen oploste bij verschillende bedrijven.

“Ik heb twee grote passies: technologie en cijfers. Dat zorgde ervoor dat ik na mijn studies automatisch in de IT terecht ben gekomen. Maar de praktische nadelen van die freelance job begonnen me parten te spelen”, zegt hij. Dominique hakte de knoop door en kroop weer achter de schoolbanken, voor een dagopleiding van drie jaar.

Ik heb twee grote passies: technologie en cijfers
Dominique, Boekhouder

Wat die praktische nadelen zoal waren? “Bedrijven helpen met hun IT-issues, dat gebeurt vooral wanneer hun personeel niet aan het werk is; voor 9 uur ’s ochtends of na 17 uur. Ik had nood aan meer regelmaat en aan een vaste plek, dichter bij huis”, legt Dominique uit. “Accountancy was een logische keuze, een sector waar ik mijn passie voor cijfers nog steeds in kwijt kon.”

Van café tot notaris

Bij Accofisk staat Dominique vandaag in voor de dagdagelijkse boekhouding van uiteenlopende bedrijven, gaande van kleine eenmanszaken tot grotere vennootschappen en kmo’s. Dominiques klanten zijn erg afwisselend: hij verwerkt de boekhoudstukken voor onder meer een café, een dokterspraktijk, een transportfirma, een notaris en een advocaat. “Die afwisseling is heel leuk, ik zie echt van alles voorbijkomen.”

Mijn autismespectrumstoornis (ASS) zorgt ervoor dat ik me goed kan concentreren, maar ook dat ik niet graag in een drukke omgeving werk. De kleinschalige, gestructureerde omgeving van Accofisk is me op het lijf geschreven.
Dominique, Boekhouder

Het is duidelijk dat Dominique zich als een vis in het water voelt bij Accofisk, en niet alleen omwille van de jobinhoud. Hij lijdt aan een milde vorm van autismespectrumstoornis (ASS), met als gevolg dat zijn werkomgeving erg belangrijk voor hem is.

Kiezen voor kleinschaligheid

“Ik koos bewust voor een kleinschalig kantoor”, vertelt hij. “Mijn ASS zorgt ervoor dat ik me goed kan concentreren, maar ook dat ik niet graag in een drukke omgeving werk. De kleinschalige, gestructureerde omgeving van Accofisk is me op het lijf geschreven. Ik kwam hier in een klein team terecht, waar ik me heel makkelijk kon aanpassen. Ik vind hier wat ik nodig heb: goede communicatie, duidelijke afspraken en een heldere manier van werken.”

Ik vind hier wat ik nodig heb: goede communicatie, duidelijke afspraken en een heldere manier van werken.
Dominique, Boekhouder

En na de werkuren? Op woensdagnamiddag werkt Dominique niet en kan hij tijd maken voor andere zaken. Zo doet hij aan mantelzorg voor zijn moeder, krijgt hij ASS-begeleiding en heeft hij tijd voor hobby’s. Een van die hobby’s is Aikido, een bijzondere Japanse krijgsdiscipline die Dominique heel nauw aan het hart ligt. “Maar noem Aikido vooral geen vechtsport, want het is gaat in de eerste plaats om discipline, respect en beheersing. Het is geen competitie, het is een zoektocht naar harmonie.”

Ik stap de dojo binnen en alles wat met mijn werk te maken heeft, blijft buiten.
Dominique, Boekhouder
boekhouder vertelt over zijn job

Een boekhouder die het verschil maakt

Het team van Accofisk is zoals gezegd niet groot – er werken 4 boekhouders en 1 baliemedewerker – maar wel heel ervaren. En dat is volgens Dominique geen toeval. “Als net afgestudeerde boekhouder weet je eigenlijk nog niets. Je leert alles op de werkvloer. Heel wat mensen denken dat boekhouding saaie data input is, maar dat is een totaal verkeerd beeld. Wat je met die ingegeven data doet, dat is wat telt. Daar kan een goede boekhouder het verschil maken.”

Bij deze job voel ik de persoonlijke appreciatie heel hard. Dat bewijst eens te meer dat ik dankzij Vivaldis op een goede plek ben terecht gekomen.
Dominique, Boekhouder

Voor Dominique gaat boekhouding eerst en vooral om analyses maken waar zijn klanten iets aan hebben. “Cijfers invoeren kan iedereen, maar het leuke aan accountancy is er iets mee doen. Wanneer ik tegen een klant kan zeggen: doe dit en het zal je zoveel euro aan belastingen besparen, dan geniet ik van mijn job. De appreciatie die ik op zo’n moment voel, hoe klein ook, vind ik ontzettend belangrijk - zowel bij klanten als bij mijn werkgever. Bij deze job voel ik de persoonlijke appreciatie heel hard. Dat bewijst eens te meer dat ik dankzij Vivaldis op een goede plek ben terecht gekomen.”


Recente blog posts