13 december 2019

Magazijnier? Een beroep met heel wat mogelijkheden!

Als magazijnier - ook logistiek medewerker of magazijnmedewerker genoemd -  ga je aan de slag in een opslag- of distributiecenter. Dat kan zowat overal zijn: bij een fabriek, in de Delhaize of in het logistieke center van Bol.com.

Voor zowel  kmo’s als multinationals is het logistieke centrum van levensbelang!  Maar zit je dan constant tussen vier hoge muren en vul je dan alleen je dagen met dozen verplaatsen? Twee keer fout. De job is verrassend veelzijdig - en je maakt je eigen keuzes.

Wat doen magazijniers precies? Ze lopen niet in de kijker en je zal ze niet snel in de winkel tegen komen. Maar achter de schermen zijn ze super belangrijk. Zij zorgen er namelijk voor dat de winkel altijd goed bevoorraad is. Dat de rekken van de supermarkt gevuld zijn met de juiste producten. En dat de pakjes van de webshops snel naar de kopers kunnen vertrekken.

Het magazijn: alles behalve een saaie werkplek

Het magazijn is dé hoofdschakel in de supply chain. Er komen goederen aan en er vertrekken er weer, liefst in de juiste hoeveelheden, juist verpakt, naar de juiste bestemming en op het juiste moment. Het magazijn wordt wel eens de draaischijf van de distributie genoemd. En dat klopt; er ‘beweegt’ constant van alles en de magazijnier zorgt ervoor dat alles vlot blijft draaien.

Het ene magazijn is het andere niet

Als magazijnier kan je in allerlei types van bedrijven terechtkomen. Afhankelijk van de soort en de grootte van het bedrijf kan je takenpakket nogal variëren (net als de naam van je functie). De variatie in de job kan groter zijn in een kleiner bedrijf, terwijl je in de warehouse van een multinational sneller ervaring zal opdoen met state-of-the-art ERP-systemen. Uiteraard is het magazijn van een chips- of waspoederfabriek net iets anders dan een e-commerce distributiecentrum. Je werkt vooral binnen, maar doet ook vaak een babbeltje met de transporteurs aan de laad- en loszones. En of je nu een vroege vogel of eerder een nachtuil bent, in een magazijn kies je zelf of je ‘s ochtends, overdag, ‘s nachts of zelf in het weekend wil werken. De keuze is aan jou!

Geen twee werkdagen zijn hetzelfde

Een vlot verloop in een magazijn betekent: geen tijdverlies. Alle goederen worden op de meest logische plaats en in de meest logische volgorde opgeslagen. Want lang zoeken is uit den boze en voor een goed beheer moet je snel kunnen zien wat zich waar bevindt en hoeveel er nog over is. Maar wát je precies doet, dat varieert meestal van dag tot dag. En je gebruikt méér dan alleen je handen ;-). 

Stephan, Jessica en Frederik vertellen je in deze video hoe veelzijdig het beroep van magazijnmedewerker is:

Hoeveel verdien je als magazijnier?

In België ligt het gemiddelde netto maandloon tussen de € 1600 en € 1900. En dat is zonder rekening te houden met de extralegale voordelen die daar bovenop komen, zoals ecocheques, bedrijfsrestaurant, cadeaucheque feestdagen, eindejaarsgeschenk, woon-werkvergoeding, bedrijfsfeesten, sportactiviteiten, … Ben je bereid nacht- en/of weekendwerk te doen, komt er een behoorlijke extra bij, soms ook in de vorm van vrije dagen.

Als magazijnmedewerker kun je nog doorgroeien naar andere magazijnfuncties, bijvoorbeeld heftruckchauffeur, reachtruckchauffeur of warehousemanager.