27 februari 2020

“‘s Avonds ontstressen? Ik niet. Ik heb een luxejob.”

Meet Joachim. Deze welgezinde, goedlachse elektricien werkt als technieker zonnepanelen bij Sunlogics. En daar is hij best trots op. Voor dit bedrijf verzorgt hij de aansluiting van geplaatste zonnepanelen op het energienet. Zelf omschrijft hij het als een “luxejob”. Hier krijgt hij naast veel tijd voor zichzelf en zijn gezin, ook veel vrijheid en vertrouwen. In dit blogartikel lees je waarom hij zo gelukkig is in dit beroep. En misschien ook waarom jij hierin je passie kunt vinden.

Joachim Waegemans (32) had altijd al een passie voor techniek. Geen wonder dat hij op de middelbare school koos voor de opleiding elektronica. “Maar het is vooral in de job zelf dat je echt dingen bijleert.” Voor hem is het belangrijk om zowel je hoofd als je handen te gebruiken. Dat doet hij vandaag als technieker bij Sunlogics.

“Dat geeft ’spark’ aan mijn leven!”

“Ik ben altijd heel graag technisch bezig geweest. Maar ik gebruik ook graag mijn hoofd. Elektricien zijn is perfect hiervoor. De ene zekeringskast is de andere niet, je moet elke situatie eerst goed analyseren.” 

Hoewel er altijd wel iets nieuws uit te dokteren valt, vertrek je toch best van de nodige vakkennis. 

“Je moet écht weten wat je doet, dat is vakkennis. Anders worden de zekeringkasten die jij installeert niet goedgekeurd. Ook belangrijk: heel proper werken, met een goede afwerking.”

Allesbehalve een routine-job, variatie troef, vat hij het samen. Die afwisseling vindt Joachim in de problemen die hij als elektricien moet oplossen. Maar ook in de locaties waar hij komt. 

“Het boeit me enorm als ik kan zien wat voor techniek er in sommige gebouwen zit. Daar ben ik echt benieuwd naar. Want er zit vaak véél meer in dan je zou denken. Zo zag ik in het stadhuis van Hasselt dat wanneer je het raam open deed, de verwarming automatisch uitging. Echt chique.”

En soms kom je zelfs op plekken waar je nooit dacht te komen, vertelt hij. Dat geeft pas ‘spark’ aan zijn leven:

Laatst moest ik in een stripteasebar werken. Jawel, ook daar wordt zonne-energie geïnstalleerd.
Joachim, Elektricien

"Een tas koffie? Ja, graag!"

Als elektricien heb je twee soorten werkplekken: residentieel en industrieel. Joachim zit aan de residentiële kant. Met andere woorden: hij werkt thuis bij de klant. Hierdoor komt Joachim veel meer in contact met klanten dan bij vorige jobs. Niet dat hij dat erg vindt. Integendeel zelfs. Want door de aard van zijn werk zijn die klanten ook vaak tevreden: “Ik zorg ervoor dat hun zonnepanelen beginnen te werken. Wanneer ik vertrek en alles klopt, dan is iedereen blij.”

Echt genieten doet Joachim wanneer hij bij vriendelijke klanten thuis komt.

Wanneer ze een kopje koffie aanbieden, of iets fris in de zomer. Een kleine attentie, dat apprecieer ik enorm.
Joachim, Elektricien

"Ook mijn gezin is blij"

Geen ‘kortsluitingen’ in Joachims leven, ook dat is duidelijk. In zijn leven is niets te merken van onregelmatige uren of avondwerk. Na zijn werk schakelt hij over naar een rustige avond: “Ik moet ‘s avonds niet ontstressen, want ik heb een luxejob.”

Ik beleef heerlijke avonden: gezellig eten, rustig tv kijken, genieten met mijn gezin. Zalig is dat.
Joachim, Elektricien

Ooit was dat anders. Toen was hij op bouwwerven aan de slag. Meer dan tien jaar lang. 

“Toen moest ik om 6 uur op de bouwfirma staan om te vertrekken naar de werf. In mijn nieuwe functie vertrek ik van thuis uit. Om half 9 moet ik pas bij de eerste klant zijn. Die extra slaap? Daaraan beleef ik enorm veel plezier”, vertelt Joachim.

Via Vivaldis vond Joachim een job bij Sunlogics. Een hele vooruitgang waarbij hij - naast extra slaap - veel vrijheid en vertrouwen krijgt. Hierdoor kan hij elke dag met zijn eigen camionette naar zijn klanten vertrekken en ‘s avonds meteen naar huis: terug naar zijn gezin.

Door de betere uren van mijn nieuwe job zit ik beter in mijn vel, lichamelijk én geestelijk.
Joachim, Elektricien

Soms moet Joachim door onverwachte omstandigheden een klant herplannen. Zijn werkgever is hier erg flexibel in. “Een herplanning van een klant is natuurlijk minder fijn. Maar ik werk goed samen met de planner. Op het bureau nemen ze mij dan niets kwalijk: je kan maar zoveel doen als je kan natuurlijk. En als het nodig is, werk ik met plezier wel een keer op zaterdag.”

werken als elektricien

“Pas op als ze vragen: ken je iets van elektriciteit?”

Is elektricien een knelpuntberoep? “Er is gewoon te veel werk voor te weinig elektriciens.” Een goede elektricien herken je dus aan zijn agenda, vindt Joachim. “Een elektricien met te weinig werk is geen goede elektricien. Een goede wordt constant gevraagd.”

De toekomst ziet er in elk geval rooskleurig uit, vertelt hij: 

“In de komende jaren zal er steeds meer elektriciteit in het dagelijkse leven komen. Denk maar aan de elektrische wagen die steeds voordeliger wordt. Er zullen veel elektrische laadpalen geïnstalleerd moeten worden. Dit zal nog veel werk creëren voor elektriciens.”

Ter afsluiting geeft Joachim twee tips mee aan toekomstige elektriciens: 

“Probeer altijd goed te weten waarmee je bezig bent en houd je hoofd erbij. Fouten zal je toch maken, sowieso. Je moet er gewoon uit leren. Als je dezelfde fout blijft maken, dán pas heb je een probleem.”

De tweede en laatste tip die hij meegeeft: 

“Als mensen vragen: “Ken je iets van elektriciteit?” Pas dan op, want ze zijn gegarandeerd aan het hengelen naar jouw hulp.”

Je moet gewoon opletten dat je niet op alles ‘ja’ zegt.
Joachim, Elektricien

Elke dag beleeft Joachim plezier aan zijn werk. Hij heeft alvast een goede match tussen tijd voor zichzelf en de job gevonden. En nu jij nog!


Recente blog posts