12 mei 2023

In deze uitgebreide gids vertellen we je alles over het verloop van een sollicitatiegesprek, hoe je je hierop kunt voorbereiden én hoe je die job kunt scoren.

onmisbare sollicitatiegids

Wat mag je verwachten van deze blogpost? 

Breekt het angstzweet je uit wanneer je denkt aan het moment waarop je je bij een nieuwe werkgever moet ‘verkopen’? Of wil je graag je sollicitatieskills wat bijschaven? Super, dan zal onze handige sollicitatiegids jou hierbij helpen. Of je nu solliciteert voor een administratieve functie, een job als arbeider of als leidinggevende, elk gesprek heeft ongeveer dezelfde opbouw. Met deze gids raak je zonder kleerscheuren aan het einde van een sollicitatiegesprek en haal je misschien wel die leuke uitdaging binnen.

 1. Ik mag op gesprek. Hoe bereid ik me voor? 
 2. Hoe verloopt een sollicitatiegesprek? 
 3. Een tweede sollicitatiegesprek: wat nu? 
 4. Hoe volg ik mijn sollicitatie succesvol op? 

1. Ik mag op gesprek. hoe bereid ik me voor? 

De verlossende e-mail of telefoon komt binnen: je mag op gesprek. Een klein dansje is op zijn plaats. Maar dan krijg je het even warm. Hoe sla ik geen mal figuur en op welke manier kan ik me nu goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Een sollicitatiegesprek kan wat aanvoelen als een mondeling examen. Ervaring leert dat een goede voorbereiding – en natuurlijk gewoon blijven ademenen – je het verst zal brengen. Net zoals je tijdens de examenperiode niet door de mand viel als je geblokt had, zal je ook de beste indruk nalaten als je even de tijd neemt om je huiswerk te maken. We kunnen de voorbereiding splitsen in job- en bedrijfsgerelateerde vragen en praktische, organisatorische opmerkingen. Hier gaan we!

voorbereiding sollicitatiegesprek

Inhoudelijk

Ben ik voldoende geïnformeerd over het bedrijf? 

Breng de website van je – hopelijk – toekomstige werkgever een bezoekje, lees bijvoorbeeld de ‘over ons’-sectie of duik in de blogposts. Zo kom je te weten hoeveel mensen er werken, in welke domeinen ze aan de slag zijn en waarop ze focussen.

Gooi de bedrijfsnaam even als zoekterm in Google, want wie weet kwam het bedrijf recent in het nieuws. Altijd goed om een ‘Ik las onlangs nog een artikel over jullie nieuw project’ te droppen tijdens een gesprek.

Ken je iemand in het bedrijf? Dan kan het geen kwaad om eens te polsen hoe het er echt aan toe gaat. Zijn ze trots op een nieuwe werf of was er net een opening van een nieuw filiaal? Het helpt je een goede eerste indruk te maken. Check websites zoals Glassdoor, een platform waarop (ex-)werknemers reviews geven over de cultuur in bedrijven. Wie weet staat je toekomstige werkgever hier ook tussen?

Is de jobinhoud duidelijk? 

Lees de vacature er goed op na. Zo weet je wat er van een sollicitant verwacht wordt en wat de taakomschrijving is. Geen gênante stiltes wanneer de hr-verantwoordelijke of de bedrijfsleider je even om wat duiding vraagt.

Kan je jezelf goed presenteren? 

Tijdens het sollicitatiegesprek schotelt je toekomstige werkgever je heel wat vragen voor, over jouw kennis, skills en persoonlijkheid. Je zal een meer zelfzekere indruk maken als je ook op deze vragen al op voorhand een antwoord verzint. In hoofdstuk twee van deze blogpost gaan we er dieper op in. We komen er dus nog op terug!

afspraak sollicitatiegesprek

Praktisch

Met wie heb ik een afspraak? 

“Ik heb een afspraak met mevrouw…eum…Vanden…Bossche?” Niets onprofessioneler dan een sollicitant die niet weet wie tegenover hem zal plaatsnemen voor een gesprek. Zoek dus even uit bij wie je op gesprek moet. 

Waar vindt het gesprek plaats? 

Een sollicitatiegesprek kan de vorm aannemen van een face-to-face, telefonisch of video interview. Wanneer je een afspraak op kantoor hebt, is het belangrijk om op voorhand de route uit te stippelen en voldoende tijd te rekenen om op je bestemming te raken. Calculeer eventuele vertragingen door problemen met het openbaar vervoer of een onverwachte file in.

Belt de hr-verantwoordelijke je? Verplaats je naar een rustige ruimte voor een telefonisch sollicitatiegesprek. Niet vervelender dan een jengelende kleuter of een enthousiaste hond die je uit je concentratie haalt. Check ook zeker de kwaliteit van de telefoonverbinding.

Voor een video interview is een goede internetverbinding cruciaal. Verloopt het gesprek via Skype, Facetime, Zoom of een andere tool? Wees er dan zeker van dat je laptop of tablet de technologie ondersteunt. Kies voor een neutrale achtergrond – haal die foute posters van de muur –  en zet de camera op ooghoogte.

Wat heb je nodig? 

Neem zeker je cv mee. Misschien heeft je tafelgenoot die ook afgedrukt, maar zo maak je alvast een professionele indruk. Zijn een portfolio en/of referenties noodzakelijk volgens de vacature, bereid dit dan ook voor.

Welke outfit kies je? 

Wees jezelf, maar pas je toch wat aan de stijl van het bedrijf aan. Straalt de website een losse sfeer uit, dan hoef je niet in maatpak je entree te maken. Maar ademt de website een corporate atmosfeer uit? Laat dan je T-shirt met felle opdruk, zomers jurkje of korte short thuis.

2. Hoe verloopt een sollicitatiegesprek?

Je wandelt het gebouw binnen en meldt je aan. Klaar voor de uitdaging. Of nog niet helemaal? Wij vertellen je in dit hoofdstuk hoe je een sollicitatiegesprek met vlag en wimpel doorstaat.

De structuur van een sollicitatiegesprek

Elk sollicitatiegesprek is doorgaans op dezelfde manier opgebouwd.

Introductie

Meld je op tijd aan bij het bedrijf. Check even op je gsm op stil staat. De recruiter of verantwoordelijke komt je oppikken en leidt je naar een rustige plek. Geef een – niet té – stevige handdruk en blijf vooral ademen.

Het gesprek

Geen nerveuze indruk maken? Haak je voeten in elkaar, zo is de kans op wippende benen kleiner. Friemel niet met je handen en hou je rug recht. Lachen is dik oké, het geeft je een vriendelijke uitstraling. Vermijd daarom ook om je negatief uit te laten over ex-werkgevers, je huidige situatie of andere sollicitatiegesprekken.

Luister goed naar de vragen en beantwoord ze zo goed mogelijk. Geef eerlijk aan wanneer je het antwoord niet weet. Zo rijd je jezelf niet vast in onlogische redeneringen waarmee je een slechte indruk maakt.

Heb geen schrik voor de stilte die af en toe valt wanneer de recruiter enkele notities maakt. Misschien gebruikt jouw tafelgenoot die stilte wel als een test voor je stressgehalte.

Afscheid

Heb je alles gevraagd wat je zelf wilde weten? Pols gerust naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Dan heb je alvast een idee of je lang op een antwoord zult moeten wachten. Bedankt de recruiter of verantwoordelijke voor zijn/haar tijd.

De meest gestelde vragen

Recruiters vinden doorgaans niet elke keer het warm water uit. Gelukkig, want zo kan jij je goed voorbereiden op de vragen die je voorgeschoteld zal krijgen. Hieronder volgt alvast een greep uit de meest voorkomende vragen tijdens een gesprek.

Jobgerelateerde sollicitatievragen

Vragen over je competenties, gedrag en motivatie

Vragen over het bedrijf

Meer van dit én een denkrichting om de ‘juiste’ antwoorden te verzinnen, lees je in deze onmisbare blogpost.

Originele vragen tijdens een gesprek én hoe daar mee om te gaan

Af en toe gaat een recruiter even ‘off road’ en laat hij/zij jou een gekke vraag beantwoorden. Ga er op een vlotte manier mee om en laat je niet intimideren. Het perfecte antwoord verzinnen, is doorgaans niet mogelijk. De recruiter wil gewoon zien hoe jij ermee omgaat en dat je je niet snel van de wijs laat brengen. Bedenk wat je tafelgenoot eigenlijk van je te weten wil komen. Is het een analytische vraag, polst hij naar je persoonlijkheid of wil hij weten of je creatief bent?

 • Als je een dier zou zijn, welk dier zou het best bij jouw persoonlijkheid aansluiten?
 • Wat is het grappigst wat je ooit hebt meegemaakt?
 • Verkoop dit notaboekje aan mij.
 • Wat zou de titel van je biografie zijn?
 • Welk stripfiguur zou je graag zijn en waarom?
 • Hoeveel voetballen passen in deze ruimte?

De manier waarop je het antwoord aanpakt, toont heel veel over jou. Laat de ‘Ik weet het niet’ maar achterwege en denk hardop na. Neem pen en papier als het om een analytische vraag gaat en noteer je stappen. 

Interviewer: "Beschrijf jezelf in 1 woord." Kandidaat: "Aangenomen!"

Tips & tricks om de stress de baas te kunnen

Een sollicitatiegesprek is en blijft een stressvolle onderneming. Er hangt namelijk wel wat van af, die leuke job te pakken krijgen. Je ‘cool’ bewaren, is dus een absolute must. Enkele tips!

 • Vermijd last minute stress: Stippel de juiste route uit en kom op tijd. Ben je geen fan van het verkeer op de Brusselse ring, maar je moet toch op het hoofdkantoor raken? Misschien is een trein wel een optie om een inzinking te vermijden.
 • Kies voor makkelijke kleding: Niets vervelender dan een hemd dat jeukt of een jurkje dat ongemakkelijk omhoog klimt. Ga voor goed zittende kledij, dat je alvast niet afgeleid raakt.
 • Plan je dag niet vol: Om je ten volle te kunnen concentreren op je sollicitatiegesprek is het een must om andere meetings of afspraken niet meteen aansluitend te plannen. Niets vervelender dan een sollicitant die de hele tijd op de klok moet kijken. En het zal jouw stresslevel niet vooruit helpen.
 • Zorg voor een fris hoofd: Kruip op tijd in bed en eet voldoende voor je gesprek. Zo kan je met een klare kijk aan het gesprek beginnen. Kleine oogjes, een knorrende maag en een occasionele geeuw geven geen goede indruk.
Als een kandidaat heel nerveus is, vraag altijd eerst naar zijn/haar hobby's
Gosia, Uitzendconsulente

Eerste hulp bij een slecht gesprek

e kan jezelf voor het hoofd slaan. Je hebt net een heel dom antwoord gegeven of sloeg even compleet de bal mis. Je noemt de naam van een concurrent in plaats van het bedrijf van de recruiter. Boeken dicht, denk je even. Hoe kan je hier goed mee omgaan, zodat je dit gesprek nog recht kunt trekken?

Wees eerlijk en geef je fout toe. Zeg dat je wat zenuwachtig bent en kader de verspreking/fout/blunder. Probeer je alleszins niet krampachtig in bochten te wringen om er toch een draai aan te geven. Iedereen maakt wel eens fouten. Own up to them. Besef je de fout pas later na het gesprek, aarzel niet om de recruiter nog even te contacteren om dit recht te zetten.

Is de recruiter zelf afgeleid? Bedenk even of je misschien te lang uitweidt in je antwoorden. Misschien is dit hét moment om zelf een opmerkelijke vraag te stellen en de aandacht weer te trekken.

Krijg je de zenuwen niet onder controle? Vraag gerust om even naar het toilet te mogen. Zo kan je een minuutje op adem komen, wat water in je gezicht plenzen en vol goede moed opnieuw binnenwandelen.

De wereld zal niet vergaan na een slecht gesprek. Het lijkt misschien alsof je dromen in diggelen liggen, maar herpak je. Laat dit gevoel je helpen om je beter voor te bereiden op een nieuw sollicitatiegesprek. Wat ging er fout? Hoe kan ik dit voorkomen? En hoe kan ik me beter inlezen bij een volgend gesprek? Wie weet was het zo gênant dat je er een sappig verhaal uit kunt putten om mee uit te pakken op café. Misschien scoor je zelfs nog een pintje?

3. Een tweede sollicitatiegesprek: wat nu? 

Goed nieuws, je mag een tweede keer langskomen. Maar waar ligt de focus van een tweede gesprek? En is het nu ook het moment van die gevreesde ‘test’ aangebroken?

Het verloop van een tweede gesprek

Nu wordt het echt serieus. Dit tweede sollicitatiegesprek bouwt verder op het eerste en blijft niet langer op de vlakte. De recruiter weet ondertussen al wat beter welk vlees hij/zij in de kuip heeft en hoeft je dus niet meer uit te horen over je goede eigenschappen, wat je in een job zoekt of wat je zoekt in een werkgever.

 

Wat zijn dan wel de mogelijke bestanddelen van een tweede gesprek? 

De recruiter kan tijdens een vraaggesprek polsen naar je aanpak van concrete voorbeelden.

 • ‘Hoe zou jij het aan je collega aanbrengen dat je een deadline niet haalt?’
 • ‘Wat zou je zeggen als je diensthoofd je pas een dag op voorhand op de hoogte brengt van een erg arbeidsintensieve opdracht?’
 • ‘Op welke manier ga je met een ontevreden klant om?’

Het gesprek kan bijgewoond worden door enkele andere teamleden, die samen met de recruiter moeten achterhalen of jij de perfecte ‘cultural fit’ hebt om binnen het bedrijf aan de slag te gaan. Pas je binnen de bedrijfscultuur en is er al een match met je toekomstige collega’s? Wie weet word je ook getrakteerd op een korte rondleiding in het gebouw.

Tijdens dit gesprek wordt doorgaans ook gepolst naar de loonsverwachtingen en extralegale voordelen. Check zeker op voorhand wat gangbaar is in de sector en voor die specifieke functie.

Zit jij nog met vragen? Dan is dit het geknipte moment. Heb je een vraag over een bepaalde taak? Wil je toch nog graag weten hoe ze tegenover thuiswerken staan? Hoe worden prestaties beoordeeld? Stel ze nu, dan kan je goed geïnformeerd een beslissing nemen.

En last but not least: de test! Afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert, zal de opdracht een andere invulling hebben. Voor een commerciële functie ga je alles uit de kast mogen halen tijdens een verkoopgesprek. Solliciteer je voor een marketing job, dan word je misschien gevraagd om een communicatieplan uit te tekenen. Gaat het om een technische functie, dan kunnen ze jouw skills in de praktijk testen.

Hoe pak je praktische test aan? 

Een schriftelijke test of een praktische opdracht? Ga niet overhaast te werk. Lees de opdracht goed na of vraag bij een onduidelijkheid meteen wat extra informatie. Hoe zou je het aanpakken mocht je deze taak echt krijgen? Neem deze werkwijze als leidraad. De recruiter wil gewoon zien hoe jij te werk gaat. Beter een onaffe opdracht die goed aangepakt wordt, dan een resultaat dat nergens op lijkt.

Gaat het om een online persoonlijkheidstest of assessment? Antwoord zo eerlijk mogelijk. Probeer sociaal wenselijke antwoorden te vermijden om achteraf niet voor verrassingen komen te staan.
Soms kan gevraagd worden om een test al op voorhand uit te werken en die tijdens het gesprek te presenteren. Oefen de presentatie op voorhand enkele keren. Laat je niet uit je lood slaan wanneer de recruiter je tussendoor onderbreekt voor een vraag of opmerking.

4. Hoe volg ik sollicitatie succesvol op? 

Het grote werk zit erop, nu is het wachten geblazen. Maar hoe lang precies?

Het is een must om je sollicitatie actief op te volgen. Zo geef je meteen ook mee hoe gemotiveerd je bent om die job binnen te halen. Op het einde van je gesprek is het belangrijk om te polsen naar het verloop van de sollicitatieprocedure. Misschien ben jij wel de eerste in een rijtje van vijftien sollicitanten die de daaropvolgende weken geïnterviewd worden? Dan zal het normaal zijn dat je niet meteen nieuws hoort. Duurt het langer dan eerst aangegeven? Aarzel dan niet om de recruiter even te mailen of te bellen.

Werd tijdens het sollicitatiegesprek geen specifieke termijn benoemd, dan is het nog steeds jouw recht om de contactpersoon om een update te vragen. Doe dit wel niet de dag na jouw gesprek. De recruiter moet de tijd krijgen om andere kandidaten te zien, intern te overleggen over jouw sollicitatie en finaal knopen door te hakken. Hoor je na een week niets? Neem die telefoon maar bij de hand!

Heb je de job? Proficiat! Vraag dan zeker ook eens wat hen over de streep heeft getrokken. Gaat de kans naar iemand anders? Jammer, op naar de volgende uitdaging. Pols bij de recruiter zeker waar je werkpunten liggen. Zo maak je bij een volgend gesprek niet meer dezelfde fouten. Succes!