‘Welkom, ga alvast zitten. Wenst u nog iets te drinken?’ Jouw hartslag slaat op hol en je hoopt dat je stem niet gaat trillen van zodra je - hopelijk - toekomstige werkgever of iemand van de hr-dienst tegenover je plaatsneemt. Voorbereiding is alles, daarom schotelen we je in deze blogpost de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor en geven we je tips om die slim te beantwoorden. Bye bye angstzweet!
Het vragenvuur tijdens een sollicitatiegesprek kan soms overweldigend zijn. Maar als je goed voorbereid hieraan begint, dan kan er weinig foutlopen. Hieronder hebben we enkele belangrijke vragen opgelijst die toekomstige werkgevers doorgaans tijdens een sollicitatiegesprek stellen. Het enige wat jij moet doen, is voor het volgende gesprek onze lijst doornemen én elke vraag van een gepast antwoord voorzien. Easy!
1. Jobgerelateerde sollicitatievragen
We gaan van start met de vragen die gelinkt zijn aan de job die je zo graag wil bemachtigen.
- Beschrijf de job waarvoor je komt solliciteren.
Deze vraag is perfect voor je werkgever om te checken of jij op de hoogte bent. Lees de jobomschrijving goed voor je hierop een antwoord geeft. Geen papegaaienwerk, maar een omschrijving in je eigen woorden.
- Wat spreekt je aan in de job?
Som minstens drie argumenten op. Deze argumenten zijn een mix van de vorige vraag - de jobomschrijving - en wat je ondertussen al weet over het bedrijf. ‘Ik kijk er naar uit om jullie innovatieve bouwprojecten overal in de provincie op te volgen als werfleider. De teamgeest die jullie naar de buitenwereld uitstralen, geeft me meteen zin om erin te vliegen.’ Drie argumenten in één klap: innovatie, op verschillende locaties én de goede groepssfeer.
- Wat maakt jou anders dan de andere kandidaten?
Wees niet te bescheiden, maar ga geen kwaliteiten verzinnen. Professionele rekruteerders kijken door deze verzinsels, ze zullen je ook bijvragen stellen. Link in je antwoord jouw goede eigenschappen aan de jobomschrijving.
- Waarom kom je in aanmerking voor deze job?
Deze vraag lijkt op de voorgaande, maar in dit antwoord kan je vooral je ervaring in de verf zetten. Vertel over wat je geleerd hebt tijdens je vorige jobs, maar ook tijdens je opleiding en vrije tijd. Nog geen jobervaring? Leg dan vooral de nadruk op je vaardigheden die je tijdens je stage of schooljaren hebt bijgeschaafd.
- Waarom kies je voor deze job en geen andere?
Kies hier de elementen uit de functiebeschrijving die jou het meest aanspreken. Vertel hoe jouw vaardigheden daarmee matchen. Een streepje voor bij deze vraag? Vermeld tijdens het sollicitatiegesprek dat ook het bedrijf in zijn geheel je echt aanspreekt.
- Hoeveel bedraagt een correct loon voor deze job?
Je wilt goed verdienen, dat is logisch. Voor niets gaat de zon op. Maar informeer je op voorhand naar het gebruikelijke loon voor deze job en jouw ervaring. Een veel te hoge prijs noemen, zal je een vreemde blik van de interviewer opleveren. Ga je te laag, dan zullen ze twijfelen aan jouw kwaliteiten.
- Wat spreekt je minder aan in deze job?
Alarm. We zijn aangekomen bij één van de strikvragen tijdens een sollicitatiegesprek. In elke job is er wel een taak of opdracht te bedenken die je liever aan anderen overlaat. Zorg er vooral voor dat je antwoord geen hoofdtaak bevat. ‘Buiten werken’ zal als bouwvakker erg vreemd klinken, net zoals ‘administratie opvolgen’ een slecht antwoord is voor een receptioniste.
- Ben je bereid om overuren te presteren?
Aarzel niet om hier eerlijk op te antwoorden. Het is belangrijk om meteen de juiste indruk te geven. Vraag of dit vaak voorkomt en hoeveel uren doorgaans wordt overgewerkt? Wil je dit liever niet, dan kan je altijd een goede indruk geven door hen te zeggen dat ze in noodgevallen natuurlijk op jou kunnen rekenen. Pols zeker ook naar de voorwaarden qua vergoeding.
- Hoeveel tijd denk je nodig te hebben om je in te werken?
Vertel hier dat je ongetwijfeld een aantal taken meteen kunt overnemen. Leren door het gewoon te doen! En dat je geen schrik hebt om je toekomstige teamleden om hulp te vragen. Ze zullen niet bijten. Hopelijk.
- Heb je nog vragen over de jobinhoud?
‘Eum.’ Dat is alvast een slecht antwoord. Natuurlijk heb je vragen of zou je er tenminste enkele moeten kunnen bedenken. Som voor je sollicitatiegesprek enkele mogelijke vragen op. ‘Met welke planningstool werken jullie?’ of ‘Werken jullie voornamelijk in een atelier of wordt er ook op verplaatsing gewerkt?’.
- Wanneer kan je bij ons beginnen?
Geef hier een eerlijk antwoord. Als schoolverlater staat je boterhamdoos meteen klaar, maar wie weet zul je eerst nog de opzeg bij je huidige werkgever moeten afmaken.
2. Persoonlijkheidsvragen
Let’s get personal. Een belangrijk punt hier: je mag grenzen stellen. Er zit een groot verschil tussen de vraag ‘Vertel ons wat over jezelf’ en ‘Hoe is het gesteld met je gezondheid?’. Voor je een antwoord geeft op een vraag van het tweede kaliber, mag je gerust eerst polsen naar de relevantie voor de job.
- Wat kan je ons over jezelf vertellen?
Dit is doorgaans één van de openingsvragen. Wie ben jij? Wat doe jij? En vooral, waarom? Laat dus je innerlijke Paul Jambers helemaal los. Deze vraag kan je perfect voorbereiden. Je cv is hiervoor de ideale houvast.
- Omschrijf even jouw droomjob.
Bingo. Opnieuw een strikvraag. Hang de mouwveger niet uit. Een omschrijving geven van de job waarvoor je solliciteert, is dus niet het goede antwoord. Maar beschrijf ook geen bestaande job bij een ander bedrijf. Benoem elementen die je belangrijk vindt en waarvan er enkele terug te vinden zijn in deze job.
- Waar zie je jezelf over vijf jaar?
Via deze vraag checkt de rekruteerder jouw ambities. Heb je echt over je loopbaan nagedacht? Je hoeft niet verplicht te zeggen dat je over vijf jaar nog bij dit bedrijf wilt werken. Maar benadruk wel dat deze job belangrijk is in je carrièreplan en niet als opstapje of als plus op je cv. Kan je groeien binnen het bedrijf? Zeg dan dat je dit heel graag zou willen.
- Vertel eens over de grootste flop in je vorige job.
Niemand is perfect, zolang je maar uit je fouten leert. Een flop kan een grappig verhaal opleveren, maar vertel de rekruteerder vooral wat je geleerd hebt van deze fout. Niet alleen kan hij/zij tijdens het volgende kerstfeest uitpakken met jouw amusante relaas, hij/zij weet ook hoe je met fouten omgaat.
- Waarom ben je op je vorige job vertrokken?
Weer eerlijk, maar treedt niet in details. Verziekte sfeer? Vertel dat je collegialiteit belangrijk vindt en dat je daarom op zoek bent gegaan naar een nieuwe uitdaging. Saaie jobinhoud? Zeg dat je jouw plafond had bereikt en dat je je kwaliteiten op een andere plek wil ontplooien.
- Wat zijn je sterke punten?
Bekijk de vacature of jobomschrijving en pik er enkele van je matchende kwaliteiten uit. Geef bij elke vaardigheid ook een voorbeeld uit je vorige job op. ‘Ik ben erg flexibel. Bij mijn vorige werkgever wist ik pas ‘s ochtends op welke werf ik werd verwacht.’ Of ‘Ik leer heel snel bij. Tijdens mijn vorige job heb ik me regelmatig bijgeschoold om zo op de hoogte te blijven van nieuwe IT tools en ze meteen te kunnen inzetten bij klanten.’
Geen werkervaring? Link dan je kwaliteiten aan je hobby of vakantiejob. Zo kan je uitpakken met organisatorische skills als verantwoordelijke voor de zomerkampen bij de scouts.
- Wat zijn je zwakke punten?
Tricky question! Deze vraag moet je slim aanpakken. Hoe? Vermeld een slechte eigenschap die eigenlijk een pluspunt is voor de job. ‘Ik ben soms wat ongeduldig, maar ik zet dus alles op alles om projecten vlot te laten lopen.’ Geef ook aan dat je je bewust bent van deze zwakke punten en dat je er alles aan doet om ze wat bij te schaven.
- Ben jij niet te jong/oud voor deze job?
Te jong? Neen hoor, jij bent erg flexibel en dynamisch. Je zit bovendien nog niet vastgeroest in je eigen ritme. Te oud? Beslist niet! Je brengt een berg maturiteit en werkervaring met je mee. Jongere teamleden zullen heel wat van je opsteken. Op jou kan men bouwen.
- Waarom heeft het een tijd geduurd voor je op zoek ging naar een nieuwe job?
Bleef je thuis om voor je gezin of een familielid te zorgen? Kon je de druk tijdens je vorige job niet meer aan en had je even nood aan een time-out? Of heb je eindelijk die droomreis ondernomen? Wees eerlijk, maar geef er een positieve twist aan. ‘Ik ben erg toegewijd, dus daarom wilde ik graag de zorg voor mijn zieke vader op mij nemen. Nu hij er opnieuw bovenop is, kan ik mij focussen op deze uitdaging.’
- Solliciteer je veel?
‘Neen, ik heb gewacht op de perfecte match’ of ‘Ja, ik heb er al drie sollicitatiegesprekken opzitten voor vacatures die ideaal bij mijn profiel aansloten’. Formuleer je antwoord op die manier dat de rekruteerder niet het gevoel krijgt dat je aan de lopende band solliciteert.
- Heb je een goede gezondheid?
Pas! Op deze vraag hoef je eigenlijk niet te antwoorden. Vraag aan de rekruteerder waarom deze vraag belangrijk is. Als je een slechte rug hebt, dan is een job waarbij je de hele dag moet heffen en sleuren sowieso geen slim idee.
- Hoe denken anderen over jou?
Overloop nog eens je goede en slechte kwaliteiten. Vertaal deze eigenschappen naar situaties met collega’s en vrienden.
- Hoe ga je om met stress?
Schrik van een deadline? Laat me niet lachen. Geef aan dat je onder druk kunt werken. Een voorbeeld geeft je antwoord wat extra cachet.
- Werk je het liefst alleen of in teamverband?
Hier is het belangrijk je antwoord af te stemmen op de jobomschrijving. Ben je vooral een solist? Dan is ‘ik werk liever alleen’ geen goed antwoord tijdens een sollicitatiegesprek voor een teamjob. Misschien moet je dan ook meteen de fit met de vacature even in vraag stellen.
- Met welk type persoon schiet jij het beste op?
Een antwoord op deze vraag geeft meteen aan hoe je zelf in elkaar steekt. Ben je gesteld op mensen die hun afspraken nakomen? Dan zal jij ook een punctueel persoon zijn.
- En, zijn er plannen voor gezinsuitbreiding?
Opnieuw een joker inzetten! Je hoeft niet op deze vraag te antwoorden. Het mag geen beslissende factor zijn voor werkgevers.
3. Vragen over het bedrijf en de waarden
Het is belangrijk om je op voorhand goed te informeren over het bedrijf. Door de mand vallen tijdens een sollicitatiegesprek is erg pijnlijk. En gênant.
- Wat weet je over ons bedrijf?
Vertel iets over een interessante case die je op hun website hebt bekeken. Of misschien las je wel over een project in de krant? Zo toon je dat je je huiswerk hebt gedaan.
- Welke waarden uit onze bedrijfscultuur vind je zelf belangrijk?
Verdiep je even in de sectie ‘over ons’ of ‘onze visie’ op de bedrijfswebsite. Zo zal je ontdekken welke waarden hoog in het vaandel gedragen worden. Past één van jouw goede eigenschappen hier perfect bij? Ideaal. Waar mag je tekenen?
- Wat zoek je in een werkgever?
Probeer ook hier voor dit antwoord een evenwicht te vinden tussen elementen die het bedrijf echt uitdraagt en enkele persoonlijke toevoegingen. Pakt dit bedrijf uit met bijscholingstrajecten voor de werknemers? Zeg dan dat je het belangrijk vindt te kunnen bijleren. Bingo!
4. Hoe ga je om met een opdracht tijdens je sollicitatiegesprek? Enkele tips!
Zo, het spervuur van vragen zit erop. Afhankelijk van de job waarvoor je solliciteert, volgt nu een opdracht. Walk the talk dus. Of het nu gaan om een schriftelijke proef of een assessment, we geven je tips om hier goed mee om te gaan.
- Neem je tijd. Denk even rustig na hoe je het gaat aanpakken. Rushen helpt niet en het zal het resultaat al zeker niet ten goede komen.
- Lees de opgave goed na. Het zou zonde zijn om iets belangrijks uit het oog te verliezen.
- Vaak vindt de werkgever het belangrijker om te zien hoe je te werk gaat, dan om heel snel een - daarom niet het juiste - resultaat te lezen. Wie weet lever je misschien maar een halve opdracht af, maar is jouw ‘half werk’ veel beter dan het ‘snelle werk’ van een medesollicitant.
Zo, nu ben je goed voorbereid om te knallen op je volgende sollicitatiegesprek. Wil je graag wat meer ondersteuning in je zoektocht naar een nieuwe uitdaging? De consulenten van Vivaldis staan voor je klaar.
Ben je het beu om na je sollicitatie of gesprek niets meer te horen van je mogelijke werkgever? Registreer je dan zeker op MyVivaldis. Zo kan je in 1 klik solliciteren en gemakkelijk zien in welke stap van je sollicitatieproces je je bevindt.