08 december 2019

De logistieke sector: "Internationaal, volop in beweging en vol boeiende jobs"

Overal ter wereld moeten goederen op hun plek raken. Van A naar B, via de weg en de lucht, spoorwegen en waterwegen, zeeën en oceanen. 

De kortste definitie van logistiek is dan ook: "de juiste dingen op het juiste tijdstip, in de juiste hoeveelheden op de juiste plaats leveren, tegen minimale kosten". 

Niets nieuws onder de zon. Was het niet dat - vooral in de laatste tien jaar - de logistieke sector diepgaande veranderingen doormaakt. Veranderingen die een impact hebben op de job van iedereen die daarin aan de slag gaat. Orderpickers worden soms vervangen door robotten, IT maakt papieren overbodig, en overal is het motto: “Hoe rapper, hoe liever”.  

Vincent Durot, managing director van het onafhankelijke scheepvaartbedrijf Boeckmans België nv, maakt die transformatie van dichtbij mee en geeft zijn visie.

Het eerste wat opvalt als je de logistieke sector bekijkt? Het is een erg brede, veelomvattende sector met verschillende onderdelen, naargelang de reden waarom goederen van A naar B worden verplaatst. Zo zie je op Wikipedia een onderscheid tussen inkooplogistiek, productielogistiek en distributielogistiek, waaronder ook verschillende vormen van transport vallen. Waarom we dit aanhalen? Omdat er maar weinig sectoren zo breed zijn en zoveel afwisseling bieden. Voor elk wat wils.

Alle sectoren evolueren. Maar in de logistiek komen veel verschillende trends samen. Dat maakt die sector ook zo uitdagend, en boeiend. (Sommigen spreken zelfs van een microbe die hen nooit meer loslaat). 

Logistiek is het kloppende hart van de wereldeconomie en tendensen zijn daar eerst te voelen. 

Wat beweegt er allemaal? Verken hier de 10 belangrijkste trends in logistiek in 2019 - 2020 in vogelvlucht.

de logistiek

Trends met impact op de job

Stilletjes in een hoekje op een stoffig kantoortje, dag in dag uit hetzelfde doen? 

Zoek dat vooral niet in de logistiek. Ben je wél te vinden voor een uitdaging, en liefst elke dag een nieuwe? En verleg je graag grenzen, letterlijk én figuurlijk? Dan wordt logistiek wellicht je biotoop. 

Welke tendensen maken de job extra boeiend?

Globalisering

Landsgrenzen worden alsmaar minder belangrijk. ‘Internationaal gaan’ is vanzelfsprekend. De internationale dimensie zit sterker dan ooit verweven in de logistiek. Leveranciers van logistieke oplossingen maken deze trend mogelijk via hun transportnetwerk. Te land, ter zee, in de lucht… Multimodaal is het nieuwe keyword: voor elk traject het aangepaste transportmiddel. 

Globalisering betekent ook: medewerkers die grenzen durven opzoeken, ‘pushing the boundaries’. Meertalige medewerkers die van veel markten thuis zijn. En systemen die ‘met elkaar kunnen praten’. Niet vanzelfsprekend. Maar communicatie blijft hét keyword in logistiek.

Containerisering

Specifiek in de shipping- en transportsector zien we in de laatste 10 jaar een stroomversnelling in containerisering. Waar vroeger vooral goederen in bulk werden verscheept - bv. staal, bananen of machineonderdelen - gaat de vracht vandaag meestal in containers. 

Vincent Durot, Boeckmans nv: “Vandaar ook steeds grotere containerschepen. Samen met de globalisering is het wereldwijde ‘speelveld’ beperkter geworden, met minder maar grotere spelers die kleinere spelers overnemen. De vroegere top 20 is nu een top 6 à 7 geworden. Kortom: we zien een schaalvergroting.”  

Als kleinere, onafhankelijke speler zet zijn bedrijf vooral in op niches, bijzondere opdrachten en breakbulktransport voor buitengewone vrachten zoals onderdelen voor windmolens. Niet voor watjes!

Technologische vooruitgang

Ook de logistiek ontsnapt niet aan de grote transformaties die overal aan de gang zijn, zoals digitalisering en automatisering. Enkele voorbeelden?

  • cloud-technologie maakt het mogelijk voor warehouse en logistics management solutions om hun data heel snel en gemakkelijk te verzenden. Cyberbeveiliging wordt dan ook steeds belangrijker. Blockchain-technologie opent hiervoor nieuwe mogelijkheden. En ook hier is Artificial Intelligence (AI) in opmars. 
  • in steeds meer magazijnen wordt al gebruik gemaakt van geautomatiseerde en gerobotiseerde systemen die bv. het werk van orderpickers overnemen.
  • slimme planningsystemen en supply chain management doen overal hun intrede.

Vincent Durot, Boeckmans nv: “Alle systemen kennen, dat kan niet. Maar een zeker IT-inzicht hebben is een must geworden. Iedereen heeft zijn eigen systemen, er is weinig of geen standaardisatie. En dat is best wel een uitdaging. Er komt nog altijd papier aan te pas. Maar dat is aan het veranderen. Hoewel, met verschillende snelheden. Er zijn nog altijd landen, bv. in Afrika, die stempels op originele documenten eisen.”

Veeleisende klanten

De consument vandaag vindt het heel normaal dat hij cito presto, nú, op zijn wenken bediend wordt. De snelste leverservice op de markt legt de lat voor alle anderen. En samen met de ontwikkeling van automatisering worden de meeste klanten ongeduldiger. “Hoe rapper, hoe beter” en liever gisteren dan morgen. Als professional in de logistiek moet je dus wel bestand zijn tegen wat tijdsdruk en ook deadlines. Want elke minuut dat een containerschip moet wachten op de aankomst van de vracht, kost geld. Veel geld. 

“Algemeen is de klant veeleisender geworden. Hij verwacht bv. vaak rapportage in zijn eigen systemen, zoekt toegevoegde waarde en: het moet snel gaan. Maar daar leer je mee om te gaan. Een tevreden klant geeft dan ook heel veel voldoening.”

E-mobility en duurzame energie

Een andere megatrend met impact is de opkomst van elektromobiliteit en milieuvriendelijke energie. De ontwikkeling van elektrische voertuigen en aandrijflijnen komt in een stroomversnelling naarmate we evolueren naar een batterij-gedreven energie. Vanaf 2020 wordt ook het maritieme transport ecologischer, onder meer omdat de strijd tegen CO2-uitstoot verscherpt wordt. Shippers en vrachtvervoerders zullen hun klanten meer en meer aanzetten tot duurzame beslissingen voor hun toeleveringsketen.

De opmars van slimme systemen

Binnen in het logistieke gebeuren zwaaien steeds meer slimme systemen de plak. Dankzij smart supply chain management spelen we korter op de bal over de hele lijn: goederenstroom, distributie, contractmanagement, sales- en operationele planning, uitbesteding en outsourcing.

Een brede waaier aan jobs

Al deze tendensen hebben impact op de jobinhoud van iedereen die in logistiek aan de slag is - of wil. In meer of in mindere mate, natuurlijk. Want typisch logistiek is dat er een verrassend brede waaier aan jobs en takenpakketten te vinden is. Maar ook: een grote variëteit aan werkgevers, van het kleine familiebedrijf tot en met de grote logistieke speler.

Veel gevraagd zijn:

Waarom zijn dit knelpuntberoepen? 

Niet omdat het ‘knelt’ om dit te doen, wel omdat nogal wat vacatures oningevuld blijven. Een typisch geval van: onbekend is onbemind? 

“De logistieke sector mist soms wat van de aantrekkingskracht die Big Pharma en Fast Moving Consumer Goods blijkbaar wel hebben. Ten onrechte. We moeten ons imago als sector wat beter in de markt zetten, want er zijn veel boeiende jobs te vinden en veel carrièrekansen. Ook voor wie geen masterdiploma heeft.”

Welke kwaliteiten moet je hebben? 

Voor de meeste jobs is het vooral belangrijk dat je de juiste mindset en motivatie hebt. Hogere diploma’s zijn net iets minder belangrijk dan een hands-on, problem-solving mentaliteit en gezond verstand. De nodige ‘cool’. En bereidheid om bij te leren, elke dag. 

Check hier het verhaal van Granel, de internationale expediteur die van nul begon >

Elke job heeft zo zijn eigen ideale profiel voor de kandidaten. Toch zijn er kwaliteiten die altijd welkom zijn in de logistiek. 

“We verwachten een zekere flexibiliteit, soepel inspelen op alles wat op je afkomt, maar ook: bijspringen als er buiten de kantooruren al eens een probleem opduikt. Positief is ook: multi-inzetbaarheid. Er is hier weinig saai, repetitief werk. Hier ben je van a tot z betrokken: vanaf het accepteren van een boeking tot en met de facturatie, en soms ook, de opvolging van wanbetalers. Dat maakt de job afwisselend, met meer verantwoordelijkheid, meer betrokkenheid én meer voldoening.”

Typisch logistiek is ook: bijblijven qua kennis. Binnen en/of buiten de werkuren je kennis bijspijkeren over wetten en reglementen, douanevereisten, omgaan met gevaarlijke goederen, bevrachting, enz. is vanzelfsprekend. 

“Wie ‘van alle markten thuis is’, voelt zich hier snel thuis. Je verveelt je geen seconde.”

Werk en privé in evenwicht

Een veelzijdige job met voldoende adrenaline en een brede kijk op de wereld. Valt dat wel te rijmen met een evenwichtige work-life balance? Heel wat werkgevers in de sector hebben daar oog voor. Zo zijn er bv. oplossingen voor file- en parkeerproblemen via gratis Lijnabonnementen, fietsvergoedingen en combinaties voor een betere mobiliteit. 

“Flexi-werken hebben we al ingevoerd: vroeger starten, voor de files terug naar huis. Op dit moment zijn we ook structureel thuiswerken aan het uittesten.”