“Voel je goed in je job als administratief bediende. Durf te veranderen!”
“Als ik ervoor ga, dan ga ik er helemaal voor!” Administratief bediende Monique is bezig aan het laatste traject van haar loopbaan. Maar van rustig uitbollen is geen sprake. Met onvermoeibaar enthousiasme is ze erin gevlogen en zo hoopt ze zeker nog even door te gaan. Dan kan ze terugkijken op een gevarieerde loopbaan in diverse bedrijven, maar altijd in dezelfde functie: administratief bediende. Zelf heeft ze ervaren hoe verschillend werkgevers en taken kunnen zijn. Maar dat is goed nieuws, want je kan je altijd verbeteren. Zeker in een sector zoals de logistiek. “Gewoon doen!” stelt Monique.
Even voorstellen. Monique (61) is administratief bediende bij een internationaal biotechbedrijf in Vilvoorde, gespecialiseerd in (onder meer) buisjes voor bloedtests. Hier ging ze begin april aan de slag via Vivaldis Interim Zaventem. Twee jaar voordien raakte ze totaal onverwacht haar baan kwijt na 17 jaar in een leasingmaatschappij. 59 en plots werkloos: het zal je maar overkomen.
“‘s Morgens wist ik nog nergens van. ‘s Namiddags kreeg ik, samen met 18 anderen, het bericht dat we mochten gaan. Dit had ik echt niet zien aankomen. Ik was nog nooit werkloos geweest. Na een tijd ben ik toch weer beginnen zoeken. Sommigen vonden het vreemd dat ik op mijn 59ste nog zo enthousiast aan de slag ging. Ik niet.”
Auto's bestellen & afleveren
Zeventien jaar lang was ze actief in de logistiek van een leasingmaatschappij, afdeling Order & delivery. Eenvoudig gezegd: zij zorgde ervoor dat de leasewagens besteld werden bij de garages en vervolgens afgeleverd werden aan de klant. Mét alle bijhorende administratie netjes geregeld. Een job die ze met veel overgave deed. Zelfs al zetten klanten soms druk op de ketel.
“Boys with their toys, noemde ik dat (lacht). Van zodra een leasewagen besteld was, belde er wel eens een ‘begunstigde’ tussendoor om te horen of het niet mogelijk was om de levering te vervroegen? Er was er ooit zelfs één die beweerde dat de leaseauto een kerstcadeautje was voor zijn echtgenote en dat hij daarom voorrang moest krijgen. Wat ze soms verzonnen, hilarisch.”
Als er iets is wat zij heeft geleerd, dan is het wel: logistiek gaat niet zozeer over producten, bestellingen en leveringen, maar over mensen.
Bloemen, dozen & hardware
De leasingwereld leerde ze van binnenuit kennen. Daarna maakte ze kort kennis met de bloemenwereld van Fleurop: ook een logistiek verhaal. Voor de leasingmaatschappij was ze actief bij een bedrijf gespecialiseerd in verpakkingen, papier & karton. Een andere wereld. Zij deed er administratie, facturatie en bestellingen, en beheerde het transport naar het magazijn.
Wat ik vooral zocht in elke job? Dat is respect. Nu en dan een schouderklopje. Waardering. Dat hoeft niet financieel te zijn.
Digitalisering sluipt binnen
Binnen Monique’s vakgebied was de digitalisering de evolutie met veruit de grootste impact. Als ‘ancien’ maakte zij nog prehistorische kantoortijden mee.
“Ik ben begonnen met typemachine en carbonpapier, zonder computer, zonder fax, en of er al telex was, dat durf ik niet zeker te zeggen. Om de voorraad bij te houden gebruikten we een groot bord met allemaal gleufjes en kaartjes. Daarop schreven we hoeveel erbij kwam of eraf ging van de voorraad van elk product.”
Stap voor stap sloop de vernieuwing binnen in het kantoor. “Zo kwam de dictafoon erbij, dan moesten we uittypen wat de baas had ingesproken. Hout aankopen in Indonesië, daar kwamen altijd ellenlange telexen aan te pas. Enzovoort!”
In haar kantooropleiding ging het vooral over ‘steno & dactylo’. Maar het was in de praktijk dat ze het meest leerde. Telkens moest ze zich inwerken. Meestal in functie van wat ze direct kon gebruiken in de job. Nu is dat nog altijd zo: als je in een nieuwe job begint, is er altijd wel een nieuw systeem waarmee je vertrouwd moet raken. Dat hoort erbij.
“In de leasingmaatschappij veranderde ‘het systeem’ zelfs drie keer in die 17 jaar. Bij verschillende bedrijven kan de software dezelfde zijn, maar meestal aangepast op maat van het bedrijf. Orderplatformen, facturatieplatformen, dat werkt overal anders. Als bediende leer je elke dag. En geen twee dagen zijn dezelfde.”
Je leert overal. Daar moet je voor open staan. In het begin is dat altijd efkes vloeken. Maar daarna loopt het wel los.
De mondige klant
Naast de digitalisering zag Monique ook een grote evolutie in het consumentengedrag.
Als administratief bediende heb je immers vaak ook met klanten te maken, en hun houding is in de laatste jaren sterk veranderd.
“Over het algemeen zijn klanten veeleisender geworden, ze hebben minder geduld en stellen zich soms veel moeilijker op. En toch moet je altijd vriendelijk blijven, want je wil je klant tevreden houden. Best wel een uitdaging, soms.”
Vallen en opstaan
Na de tien jaar in de hardware met het grote takenpakket besliste ze zelf dat het genoeg was geweest. De balans werk-privé was zoek, net als de voldoening in het werk. Toen hakte ze de knoop door en vertrok. Geen gemakkelijke beslissing. Maar ze heeft er nog altijd geen spijt van.
“Voel je je niet meer goed in je job? Laat het dan niet te ver komen, durf te veranderen. Het leven is te kort - en de job te belangrijk in je leven - om tegen je zin te gaan werken. Ik durf te zeggen dat je altijd wel elders aan de slag kan met ervaring als administratief bediende. En natuurlijk moet je er zelf iets goeds van maken.”
Welke kwaliteiten helpen je om weer aan de slag te gaan?
“Positief zijn, en enthousiast. Ervoor gáán, met een lang gezicht lukt het niet. Je best doen zodat je snel weg bent met het nieuwe systeem. Stressbestendig zijn, natuurlijk. Ordelijk en accuraat. En productief. Ik ben er ook altijd geweest voor iedereen, bereid om te helpen. Dan word je ook gemist als je er niet meer bent.”
“Administratief bediende, dat klinkt saai volgens sommigen. Ik kan getuigen dat dit helemaal niet klopt. Kom gerust eens op mijn stoel zitten: je zal enorm verrast zijn over deze boeiende, afwisselende, voldoening gevende job. Zeker weten!”