17 mei 2020

"Voor een lasser is elke opdracht helemaal anders en je leert voortdurend bij"

Toen Jaimy anderhalf jaar geleden als lasser bij Leenders nv begon, had hij het niet meteen in de gaten. Ondertussen weet hij zeker dat hij er nog lang wil blijven werken. “Na een half jaar had ik al een vast contract te pakken en er zijn nog veel dingen die ik er wil doen.” 

Tegenwoordig springt hij in als monteur en wordt hij er door het bedrijf regelmatig op uit gestuurd. Zelfs over de landsgrenzen heen. “Ik las nu een viertal weken voor een firma in Nederland die bruggen bouwt. Deze job gaat echt niet gauw vervelen!”

Lasser van vader op zoon

Bij Jaimy zit lassen in de familie. Zijn vader is al zijn hele leven lasser en ook zijn oudere broer leerde het vak op school. Het lag dus voor de hand dat Jaimy aan de slag zou gaan met ‘TIG’ en ‘halfautomaat’, gehuld in een regen van vonken. Toch is het zijn huidige job die hem ervan overtuigt dat hij toen de juiste studierichting koos. “En sinds kort is mijn broer mijn collega, ook hij werkt hier met veel plezier.”

Meer dan alleen een lasser

Eind 2018 mocht Jaimy als lasser beginnen bij het constructiebedrijf Leenders nv. Een nieuwe stap in een traject dat hem langs verschillende korte opdrachten in de sector leidde. Hij werkte er aanvankelijk vooral in het atelier. Gaandeweg ging hij steeds vaker mee op locatie. “Alles wat we lassen, moeten we naderhand ook installeren,” voegt Jaimy er nog aan toe. En dus werkt hij evengoed als monteur bij de eindklant. Een uitdaging waarvoor de collega’s hem op de werkvloer opleidden.

Van ladders tot onderdelen voor gigantische machines

“Als lasser ben ik vooral bezig met het af-lassen van wat de collega’s al voorbereidden,” zegt Jaimy. Maar als je vraagt wát er wordt gelast, moet Jaimy toch even nadenken. Soms last hij ladders of onderdelen voor machines. Een andere keer een kraan of een tank, een draagstructuur of een industrieel platform. Er zijn ook pijpfitters die hoofdzakelijk met pijpleidingen bezig zijn. 

In het atelier van Leenders nv bereidden de lassers voor wat ze bij de eindklant zullen monteren. Soms werken ze ook meteen ter plaatse. Jaimy weet doorgaans op voorhand wat hem te wachten staat. Het bedrijf maakt de werkschema’s steeds grondig en tijdig op.

Al uit bed voor de haan kraait

“Ik begin doorgaans vroeg in de ochtend en sta vaak om vijf uur op. Zeker wanneer we op locatie werken, dan zijn we de files voor.” 

Jaimy heeft geen probleem met die vroege uren. Dan is hij alweer thuis als anderen nog volop aan het werk zijn. Natuurlijk is het vermoeiend. Zeker omdat het vaak zware klussen zijn. Maar ook dat heeft Jaimy ervoor over. Hij heeft nog de rest van de dag om uit te blazen en te ontspannen. “Al is een extra jobje of een intensieve hobby uitgesloten’” geeft Jaimy toe, “daarvoor ben ik toch te moe.”

"Je staat er als lasser nooit alleen voor"

Bij Leenders nv werken de lasser in duo’s. “Door samen te werken met een oudere, ervaren collega, leer je het vak pas echt kennen. We kunnen elkaar ook helpen wanneer dat nodig is,” vertelt Jaimy. Want het is niet altijd makkelijk wat er van een lasser verwacht wordt. En er zijn vaak strakke deadlines die je moet halen. “Soms lig ik er wel eens van wakker,” bekent Jaimy, “als ik niet meteen een oplossing vindt voor een probleem.” Maar de volgende dag is er altijd wel iemand die de oplossing heeft bedacht en loopt het weer gesmeerd.

Geven en nemen

Deadlines halen, betekent dat je al eens moet overwerken, of dat er een weekend bij inschiet. Maar ook daarmee heeft Jaimy geen probleem. “Ik ben jong en gedreven,” zegt hij, “en als ik iets doe, dan doe ik dat het liefst goed.” Bovendien heeft het bedrijf veel aandacht voor de werknemers. “Als je thuis een probleem hebt, houdt de chef daar bij het opmaken van de schema’s rekening mee.” Toch werkt Jaimy het liefst samen met collega’s die even geconcentreerd en toegewijd zijn als hij. “Zo gaat het werk goed vooruit en behaal je mooie resultaten.”

Lassers zonder grenzen verdienen beter

Een bedrijf dat groeit, houdt steeds minder vast aan lokale partners. Leenders nv vertakt zich ondertussen tot in Nederland, Frankrijk en Duitsland. En er staat nog heel wat te gebeuren. “Als lasser verdien je sowieso al behoorlijk goed,” zegt Jaimy. Wie bereid is aan projecten in het buitenland te werken, krijgt nog meer. “Dan blijf je er overnachten en werk je in het weekend gewoon door,” verduidelijkt Jaimy.  

“Ik wil vaker in het buitenland werken,” geeft hij te kennen. En niet alleen voor de centen, maar ook voor de nieuwe ervaringen die je er opdoet. Jaimy droomt daarbij van verre bestemmingen, ook buiten Europa. Voorlopig is er weinig dat hem tegenhoudt, want zijn vriendin heeft veel begrip voor wat hij wil. En wat extra geld komt hun toekomstplannen ten goede.

De risico's van het vak - hoog, hoger, hoogst

Ik heb geen hoogtevrees, maar bij sommige klussen moet ik toch even slikken.
Jaimy, Lasser

Jaimy vertelt dat hij en zijn collega’s soms op grote hoogte moeten werken. “Zelfs tot meer dan veertig meter boven de grond.” En al deinst hij voor weinig terug, soms moet Jaimy toegeven dat hij iets niet ziet zitten. “Een pijpleiding monteren met weinig houvast, dat laat ik toch liever aan me voorbijgaan.” Gelukkig houdt het bedrijf ook daar rekening mee. “Er wordt dan iemand anders gevonden voor zo’n opdracht.” Het helpt dat de verhoudingen tussen de collega’s goed zitten. “We komen allemaal goed overeen en we lachen veel,” zegt Jaimy. Leenders nv stimuleert dat bovendien. Met plezierige activiteiten – een Griekse avond of een uitstap naar de kartbaan – leren de lassers en monteurs elkaar steeds beter kennen. “En zo ontmoet je ook mensen die je tijdens het werk niet zo vaak te zien krijgt.”

Vivaldis als matchmaker

Jaimy vond zijn droomjob in samenwerking met Vivaldis. “Stephanie volgde me goed op en hield altijd rekening met wat ik kon en wilde.” Het was nochtans niet meteen raak. Eerst moest Jaimy nog wat ervaring opdoen. Maar uiteindelijk zwaait Jaimy het kantoor enkel lof toe. Omdat het hem tot de lasser maakte die hij vandaag is.Recente blog posts