Iemand die al lachend ontspannen op de grond ligt

Zo overleef je je eerste werkdag op je nieuwe job

Geplaatst op 26 januari 2024

Het is zover, je hebt de job van je dromen gevonden en je eerste werkdag staat voor de deur. Spannend… maar, chillax! Met de juiste voorbereiding en een positieve mindset ga je stressvrij en met een goed gevoel terug naar huis.

1. Punctualiteit is key!

Te laat komen op je eerste werkdag is not done. Maar veel te vroeg ook niet. Start je werkdag om 9 uur? Dan meld je je idealiter een kwartier op voorhand aan. Zo toon je verantwoordelijkheid én krijg je de kans om rustig te acclimatiseren voordat je drukke eerste werkdag begint.

2. Kledingtip: draag je lievelingsoutfit

Wie een goede eerste indruk wil maken bij z’n nieuwe baas, houdt rekening met zijn outfit. Kleed je volgens de bedrijfscultuur en je functie. En zorg ervoor dat je kleding proper en netjes is. Draag gerust je lievelingsoutfit als die er verzorgd uit ziet. Als jij je maar goed voelt met wat je aan hebt. Want dan straal je van zelfvertrouwen.

3. Hallo, ik ben je nieuwe collega!

Maak oogcontact, glimlach en stel jezelf voor aan je nieuwe collega's. Neem deel aan gesprekken en toon interesse in anderen. Met een vriendelijke houding breek je het ijs en hangt er van bij de start een aangename werksfeer in je nieuwe team.

Lachende mensen op de werkvloer

4. Observeer, noteer, repeat

Verwacht je op je eerste werkdag aan een tsunami van informatie. Luister aandachtig, observeer hoe je collega’s iets aanpakken en… noteer! Vergeten is menselijk. Maar zo heb je de dagen en weken die volgen tenminste je notities om op terug te vallen.

5. Wees nieuwsgierig en vraag raak!

Niemand verwacht dat je alles op je eerste al weet. Wees niet bang om vragen te stellen als iets niet duidelijk is. En ben je benieuwd hoe iets werkt? Just ask! Het toont aan dat je betrokken en leergierig bent. Collega's helpen je gegarandeerd op weg.

6. Steek je handen uit de mouwen

Laat zien dat je proactief bent en toon waar mogelijk initiatief. Bied een helpende hand aan, stel ideeën voor en toon enthousiasme. Zo integreer je sneller in het team en laat je zien dat je een waardevolle aanwinst bent.

Toch nog stress? Dat mag! Wees gewoon jezelf en geniet van het begin van een nieuw hoofdstuk. Veel succes! 🤞🍀

Ben je vastberaden om er iets van te maken? 

Lees ook onze andere carrièretips: 

👉 10 geboden voor werkgeluk 
👉 Stress op het werk? Zo pak je dat aan! 
👉 7x tips om je work-life-balans te bewaren 

Blijkt het toch niet de werkplek van je dromen te zijn?

Ontdek jouw nieuwe jobmogelijkheden met onze uitzendconsulenten. 

Zoek jouw dichtsbijzijnde kantoor