Een werknemer met een flamingo op het hoofd

Stress op het werk? Zo pak je dat aan!

Geplaatst op 26 januari 2024

Ervaar jij stress op het werk? Je bent niet alleen! Wereldwijd ervaren werknemers een toenemende werkdruk en stress op de werkvloer, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen en een verminderde kwaliteit van leven. Met deze 7 tips vermijd je werkstress en waak je over een gezonde werk-privébalans:

#1 Verdeel de taken (en zo je werkstress)

🤝 Laat je niet verleiden tot het opnemen van te veel werk op je bordje. Maak een realistische planning voor jezelf om overbelasting en stress te voorkomen. Verdeel je taken over meerdere dagen of weken en schroom niet om hulp te vragen aan je collega’s.

#2 Stel prioriteiten

🎯👀 Bepaal welke taken prioritair zijn en pak deze als eerste aan. Zo voorkom je dat je achter de feiten aanholt en continu brandjes moet blussen. Dankzij je to-dolijstje dat je van boven naar beneden afwerkt, focus je op wat echt belangrijk is en kan je de rest even loslaten.

#3 Zeg hardop: ik heb werkstress!

🗣️💬  Praat met je leidinggevende of collega's als je het gevoel hebt dat je te veel werk hebt of overbelast raakt. Zij kunnen je mogelijk helpen met het overnemen van taken of bij het delegeren van taken. Samen voorkomen jullie dat je te veel hooi op je vork neemt en jezelf overbelast.

Een bediende die ondersteboven naar haar laptop kijkt

#4 Neem regelmatige een korte pauze

🧘‍♀️🌞 Durf toegeven dat je geen Duracell-konijn bent. Gezonde werknemers nemen de tijd om te ontspannen na een inspanning. Pauzeer dus regelmatig en verlaat je werkplek even. Een korte wandeling of stretchoefening helpt je fit te blijven op het werk, zowel fysiek als mentaal. Zo kan je daarna weer geconcentreerd en productief aan de slag!

#5 Zeg vaker 'nee' tegen werk(stress)

🚫🤚 Leer om 'nee' te zeggen als je te veel werk hebt of als een bepaalde taak buiten je takenpakket valt. Door je grenzen aan te geven, voorkom je dat je jezelf overbelast en creëer je meer ruimte voor andere belangrijke taken of ontspanning.

#6 Adem en verlaag je werkstressniveau

🧘‍♀️🧘‍♂️ Beoefen dagelijks ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen om je stressniveau te verlagen en te ontspannen. Door regelmatig deze technieken thuis of op kantoor te oefenen, kun je beter omgaan met stressvolle situaties en voel je je over het algemeen beter.

#7 Stressbeest? Zoek hulp

🤝👨‍👩‍👧‍👦 Hou je je stress niet onder controle en gaat je werkgeluk erop achteruit? Hulp vragen is soms moeilijk, maar het kan een groot verschil betekenen in hoe je je voelt. Zoek een luisterend oor bij vrienden of familie. Of laat je door een professional begeleiden bij het ontwikkelen van copingmechanismen. Zo win je stap voor stap het vertrouwen om weer met stressvolle situaties om te gaan.

Bezorgt je job je nog steeds te veel stress?

Bespreek een carrièreswitch met onze uitzendconsulenten. 

Zoek jouw dichtsbijzijnde kantoor