Iemand die lacht tijdens een sollicitatiegesprek

Opslag vragen? Zo pak je dat aan

Geplaatst op 26 januari 2024

Opslag krijgen is een belangrijke stap in je loopbaan: je voelt je gewaardeerd en je motivatie krijgt een boost. Maar zelf om opslag vragen? Makkelijker gezegd dan gedaan! We geven je tips om die welverdiende salarisverhoging op een slimme en professionele manier aan te kaarten. Met goede argumenten, een realistisch voorstel en de juiste timing kom je al heel ver. 

Hoe opslag vragen?

Voorbereiding is alles. Zoek eerst uit aan wie je jouw vraag voor opslag gaat voorleggen. In kleinere bedrijven is dat meestal je directe leidinggevende, bij grotere organisaties neem je het best eerst contact op met de hr-afdeling. 

De juiste persoon gevonden? Zorg dan dat je gewapend bent met een overtuigende motivatie en argumentatie. Waarom verdien jij die opslag? Benadruk hoe jouw werk de bedrijfsdoelen ondersteunt en zet je argumenten kracht bij met specifieke voorbeelden van relevante projecten, verantwoordelijkheden en successen. Meetbare resultaten (in aantal, tijd of waarde) zijn krachtige argumenten.

Hoeveel opslag vragen?

Een cruciale vraag voor je naar je leidinggevende stapt: hoeveel opslag wil je vragen? Het is belangrijk dat je voorstel overeenkomt met jouw prestaties en de standaarden in je sector. Een overdreven hoog bedrag maakt onderhandelen moeilijk. Een te bescheiden voorstel neemt je baas niet serieus. Een realistisch voorstel vergroot de kans op een ja.

Doe je research dus grondig en onderzoek het marktgemiddelde voor jouw functie en ervaringsniveau. Zoek uit hoeveel je collega’s in gelijkaardige functies verdienen en doe aan zelfevaluatie: analyseer je prestaties, je verantwoordelijkheden en jouw impact op de organisatie. Zo laat je zien dat je je bewust bent van je professionele waarde.

Een werknemer die lacht

Wanneer opslag vragen?

Heb je een realistisch voorstel en een sterke argumentatie op zak? Dan is het enkel nog zoeken naar de beste timing om je vraag te stellen. Kies voor een moment waarop je bedrijf floreert. Heeft je organisatie recentelijk successen geboekt? Zijn er positieve ontwikkelingen op je afdeling? Dat zijn goede tijden om opslag te vragen. Plan op voorhand een apart gesprek in met je baas, zodat die niet overweldigd is en voldoende tijd heeft om naar jou te luisteren.

Wat met een nee?

Stel: je raapte al je moed bij elkaar, stapte naar je baas met je salarisvoorstel en het antwoord is… nee. Een afwijzing betekent niet het einde. Laat je niet ontmoedigen en zie het als een kans om feedback te vragen. Wat kan je verbeteren om in de toekomst toch in aanmerking te komen voor die opslag? Blijf professioneel en laat zien dat je gemotiveerd bent om te groeien en je verder te ontwikkelen. 

In onze blog ‘Eerste hulp bij evaluatiegesprekken’ vind je waardevolle inzichten en tips om het meeste uit zo’n feedbackgesprek te halen. Zo vergroot je je kansen op een positief antwoord in de toekomst.

Nood aan een loopbaangesprek?

Onze HR-consulenten staan voor je klaar. Benieuwd naar welke mogelijkheden we voor jou hebben? Kom met ons in contact.

Vind jouw dichtsbijzijnde kantoor