17 juni 2022

Is het chaos, zowel op het werk als thuis? En wil je die onder controle krijgen? Alles begint bij een goede werk-privébalans. Want eens je daarin het evenwicht hebt gevonden, ga je niet meer kopje onder in stressy situaties. Volg deze 7 tips om werk en privé weer in balans te brengen en dat zo te houden.

1. Tel je werkuren

Een werkdag in een 38-urenweek telt 7,5 uren. Om er zeker van te zijn dat je niet structureel overbelast wordt, zet je je taken die je binnen deze tijdspanne moet afronden op een rijtje. Kom je op weekbasis niet toe met 38 uren? Dan is het tijd om met je manager te praten. Zeker als je systematisch privétijd inruilt om je taken af te ronden.

Bespreek met je manager waar je prioriteiten liggen en hoe je je werk efficiënter kan organiseren. Heb je het gevoel dat je een deel van je taken moet overdragen aan iemand anders? Geef dat dan aan. Je baas heeft er immers ook baat bij dat zijn werknemer gelukkig is op zijn of haar werkvloer.</p

2. Ga op zoek naar jouw werkgeluk

Zit je timemanagement wel goed, maar heb je toch een wrang gevoel bij je job? Dan sta je best eens stil bij je jobinvulling. Welke taken geven je voldoening? En zijn er bepaalde taken die je frustraties bezorgen? Bespreek je conclusies met je manager.

3. Maak ook thuis keuzes

Slaag jij er niet in om thuis je batterijen op te laden? Ook daar moet je keuzes maken. Bepaal hoeveel qualitytime je met je gezin wil, wanneer je me-time neemt en op welke momenten het huishouden wordt gedaan. Dat hoef je niet alleen te doen. Misschien kunnen je partner en tienerkids wel helpen. En bedenk wat poets- of strijkhulp voor jou waard is. Die investering zorgt er immers voor dat jij meer tijd overhoudt voor rust- en geluksmomentjes.

4. Stem af met elkaar

Bespreek je dagindeling, zowel met je partner als met je leidinggevende. En maak indien nodig afspraken over wat jij belangrijk vindt en waar jouw grenzen liggen. Wil jij de kinderen ophalen van school en samen eten? Voorzie dit in je agenda en vertrek op tijd naar huis. Wil je verder werken wanneer je kroost in bed ligt? Prima! Zodra dat voor je partner en leidinggevende ook duidelijk is, verdwijnt je schuldgevoel als sneeuw voor de zon.

5. Leer nee zeggen

Zeg jij op alles ja? Dan moet jij dringend je grenzen beter bewaken. Om dat met een goed gevoel te doen, moet je voor jezelf een paar zaken uitklaren: moet ik hierbij zijn? En waarom? Is het antwoord niet overtuigend? Dan kies je beter voor ontspanning. Ja hoor, soms mag je eens lekker niksen.

Blijf je moeite hebben met nee zeggen? Schakel dan gerust een coach in.

6. Deel je werkdag slim in

Doe de moeilijkste taken, waar je veel concentratie voor nodig hebt, in het begin van de dag. Duurt het dan toch wat langer dan voorzien? Dan kan je in de namiddag vast wat tijd inhalen met eenvoudige of geroutineerde taken die minder energie van je vragen.

Verlies jij veel tijd met je woon-werkverkeer? Overweeg om meer thuis te werken. Zo spaar je makkelijk één tot twee uur reistijd uit. Behalve… als jij thuis te veel afleiding hebt. Of als je sowieso moeite hebt om je laptop te sluiten aan het einde van de dag. Zorg dan eerst voor een mooi evenwicht werk-privé met de vorige vijf tips.

7. Ga deeltijds werken of neem langdurig verlof

Ben je nog niet bekomen van de korte nachten met je nieuwe spruit? Of wil je meer tijd doorbrengen met je zorgbehoevende mama? Dan kan je wel wat meer tijd en ruimte gebruiken. Ga bijvoorbeeld deeltijds werken of neem thematisch verlof, zoals ouderschapsverlof of mantelzorgverlof. Bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende of hr-dienst.