Afwezigheden

Geplaatst op 18 februari 2024
Vakantie & ziekte

Je bent ziek, wat nu? 

  • Verwittig ons (dit kan via mail, telefoon, sms, brievenbus, er zijn voldoende opties) en het bedrijf waar je werkt tussen 8h30 en 9h30 de ochtend van je werkdag. Ons kantoor is open van 8h30 tot 17h30, maar na sluitingstijd kun je altijd een bericht achterlaten op ons antwoordapparaat. Weet je het nummer van je werkgever niet? Geen probleem, dat kunnen wij voor je opzoeken.
  • Bezorg ons je ziektebriefje binnen de 48u.
  • In geval van voldoende anciënniteit betaalt Vivaldis je gewaarborgd loon. Ben je nog niet zo lang bij ons? Dan springt het ziekenfonds bij. Vergeet bij je dokter niet om het 'vertrouwelijke' gedeelte te laten invullen en geef dat aan je ziekenfonds. Zij regelen dan alles voor je uitkering.

Ik ben zwanger, op hoeveel weken heb ik recht?

Als je gaat bevallen, dan heb je recht op 15 weken moederschapsverlof.

Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen:

  • Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen)
  • Na de geboorte ('bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen)

Eén week voor de vermoedelijke bevallingsdatum mag je niet meer gaan werken. De overige weken zwangerschapsverlof (maximaal 5 weken dus) mag je overdragen naar de bevallingsrust. Je moederschapsverlof zal vergoed worden door de mutualiteit.

Wat met kraamgeld?

Bij de komst van een kleine spruit, is het natuurlijk fijn om te weten dat er ook financieel een extraatje klaarstaat, namelijk het kraamgeld. Als je vast in dienst bent, heb je hier recht op. 

Als je al gezinshoofd bent en aangesloten bij een kinderbijslagfonds, regelen wij dat dit fonds het kraamgeld aan jou uitbetaalt. Handig, niet? Maar let op, je kunt dit pas aanvragen vanaf de vijfde maand van je zwangerschap.

Heb je nog geen kinderbijslagfonds gekozen? Geen probleem. In dat geval kun je zelf de premie aanvragen. Dit doe je het best vier maanden voor de verwachte bevallingsdatum, maar het kan ook nog tot vijf jaar na de geboorte. Dus, geen stress, er is genoeg tijd om alles te regelen.

Kortom, met het kraamgeld zorgt het systeem ervoor dat je je een beetje minder zorgen hoeft te maken over de financiën bij de komst van je baby. Zo kun je je volop focussen op de nieuwe aanwinst in je gezin!

Wat met klein verlet?

Klein verlet, dat klinkt misschien wat vreemd, maar het is eigenlijk een heel handige regeling. Als uitzendkracht heb je dezelfde rechten als iemand die rechtstreeks in dienst is bij het bedrijf waar je werkt. Dit betekent dat je voor bepaalde belangrijke persoonlijke gebeurtenissen vrij kunt nemen en toch je loon behoudt. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijk, een overlijden of als je burgerplichten moet vervullen, zoals zetelen in een jury of getuigen in de rechtbank.

Dus, als er iets groots gebeurt in je leven, of je nu iets te vieren hebt of door een moeilijke tijd gaat, je hebt het recht om erbij te zijn zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je inkomen. Dat is toch een hele geruststelling?

Wil je meer weten over hoe klein verlet precies werkt of wat het voor jou kan betekenen? Aarzel dan niet om meer informatie te vragen. We staan klaar om je alles uit te leggen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.