21 mei 2021

Vivaldis is trots op de culturele diversiteit in het team. Op 21 mei 2021, Werelddag van de Culturele diversiteit, zetten we dus met veel plezier onze werknemers met buitenlandse roots in de kijker. In onze strijd tegen discriminatie tijdens het solliciteren, laten we Vivaldis’er Zana Omarhi aan het woord. Lees hier over haar frustraties en sterktes in haar zoektocht naar een eerste job.

Oh ik had iets anders verwacht toen ik Moussa afriep, reageren ze dan
Zana

“Mijn roots liggen in Congo, waar mijn papa is Congo geboren”, vertelt Zana Omarhi Moussa, digital marketeer bij Vivaldis. “Ikzelf ben, net zoals mijn mama, in België geboren. Ik beschouw mijn multiculturele achtergrond als een voordeel en ben er altijd trots op geweest, maar sta er verder niet zo vaak bij stil. Al zorgt mijn naam weleens voor verwarring. Als ik word afgeroepen en ik verschijn, zie ik altijd een kleine verwondering op het gezicht van mijn gesprekspartner. “Oh ik had iets anders verwacht toen ik Moussa afriep”, reageren ze dan.”

Vreemd, want ik solliciteerde op een junior functie, waarvoor geen ervaring vereist was
Zana

De drempel van het eerste sollicitatiegesprek

Toen Zana op zoek ging naar haar eerste job, werd ze zich meer bewust van de multiculturele drempel: “Het duurde een jaar voor ik mijn eerste, vaste job vond. Uitgenodigd worden voor een eerste gesprek was het moeilijkste voor mij. Ik verstuurde massaal veel motivatiebrieven en cv's, waarop ik vaak geen reactie op kreeg.”

“Aan telefoon kreeg ik dan te horen dat mijn gebrek aan ervaring de oorzaak was. Vreemd, want ik solliciteerde op een junior functie, waarvoor geen ervaring vereist was. Dat antwoordde ik dan ook gelijk. Niet dat het veel hielp, maar ik had het toch maar gezegd.”

Buitenlandse roots? Welkom!

“Zodra ik werd uitgenodigd voor een eerste gesprek was ik op mijn gemak. Want als ze je uitnodigen, weet je meteen dat ze geen probleem hebben met multiculturaliteit op de werkvloer. Het was telkens een aangenaam en leuk gesprek. Ik heb dan ook een redelijk vlotte babbel, al zeg ik het zelf. Bovendien hoorden ze vrij snel dat Nederlands mijn moedertaal is. Het niveau van Nederlands zorgt volgens mij ook voor de meeste twijfels bij een potentiële werkgever.”

Een werknemer die stuiptrekkingen krijgt van culturele diversiteit, zal mij ook niet uitnodigen. En eerlijk gezegd ben ik daar dan ook blij om.
Zana

Let it go

“Je motivatiebrief mag nog zo’n pareltje zijn, er zijn altijd mensen die de moeite niet nemen om je brief te lezen. Maar zeg nu zelf, wil je voor zo iemand werken? Een werknemer die stuiptrekkingen krijgt bij de gedachte aan een diverse werkvloer, die zal mij ook niet uitnodigen. En eerlijk gezegd ben ik daar dan ook blij om.” “Een goede werkgever focust op wie jij bent als persoon, wat je belangrijk vindt in een job, wat je kan en wat je wil leren,... Toegegeven, waar ik mezelf zag binnen 5 jaar, daar kon ik eigenlijk nooit een antwoord op geven. Maar ik gaf wel een leuke draai aan de vraag waarmee ik liet zien wie Zana is en waarom ik - los van de culturele achtergrond - een leuke toevoeging zou zijn voor het team.”

Hulp nodig bij het vinden van een job?

Vivaldis gooit al jouw troeven in de strijd en maakt komaf met vooroordelen.