14 maart 2019

Een overtuigende sollicitatiebrief of motivatiebrief zal je kans op een uitnodiging drastisch vergroten. Daarom is het belangrijk dat je deze brief voor elke sollicitatie met evenveel zorg behandelt. Het is een samenvatting van jouw kwaliteiten, motivatie en de verwachtingen die je zelf hebt. Zorg er voor dat je brief kort en krachtig in beeld brengt wat voor iemand je bent en waarom je de geknipte persoon bent voor de job. Wij zetten je op goede weg met een overzicht van de opmaak en nog enkele belangrijke tips!

Opmaak van een sollicitatiebrief

De inleiding

Gebruik de meest specifiek mogelijke aanhef om je brief te beginnen. Bij de meeste vacatures wordt er vermeld naar wie je mag verwijzen bij het doorsturen van een sollicitatie. Is dit niet meteen duidelijk? Zoek dan even op wie de verantwoordelijke is voor deze vacature. Een kort telefoontje naar het bedrijf kan je hierover duidelijkheid geven. Solliciteer je via een interimkantoor? Dan kan je uitzendconsulent je deze informatie doorspelen. Geef ook aan wat het doel van deze brief is en vermeld indien mogelijk een vacaturereferentie.

In de inleiding moet je meteen de aandacht trekken. Geef eerst even aan voor welke functie je solliciteert en hoe je bij deze vacature bent gekomen. Als je een open sollicitatie verstuurt kan je hier aangeven waarom dat bedrijf net je interesse wekte. Leg bondig uit waarom je voor deze job wil solliciteren. Je kan hier eventueel ook al kort enkele eigenschappen of vaardigheden aanhalen die cruciaal zijn voor deze job. Zorg ervoor dat je interesse en enthousiasme er duidelijk uit springen.

Probeer er zoveel mogelijk uit te springen met je openingszin. Vermijd hier zo veel mogelijk de clichés zoals “Naar aanleiding van uw vacature”. Toon ook hier je enthousiasme en leg er een stukje van je persoonlijkheid in bloot.

Het midden

In de middelste blok van je sollicitatiebrief ga je dieper in op je motivatie. Je kan ook kort aanhalen wat jij zoekt in een job en werkgever. Zo kan de werkgever dit ook matchen aan wat hij je te bieden heeft.

Nadat je hebt duidelijk gemaakt wat jou overhaalde om te solliciteren, moet je de recruiter ervan overtuigen dat jij de ideale kandidaat voor deze functie bent. Koppel de gevraagde vereisten uit de vacature aan je eigen vaardigheden en kwaliteiten. Indien mogelijk kan je dit ook ophangen aan specifieke taken uit een vorige job. Vul aan met persoonlijkheidskenmerken die je kunnen helpen om de job beter uit te voeren.

Essentieel is dat wat je hier aanhaalt, relevant is voor de voorgestelde functie. Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om te zeggen dat je een geweldig teamplayer bent, als je voor een job solliciteert waarbij je altijd alleen werkt. Vermeld hier dan ook alleen maar (werk)ervaring en vaardigheden die nodig zijn voor de openstaande functie. Je hoeft hier zeker niet je hele werkgeschiedenis neer te schrijven, die kan de werkgever wel terugvinden op je CV. Kies er daarom de belangrijkste taken en vaardigheden uit en ga hier dieper op in.

Op je sollicitatiebrief moet je nog niet vermelden wat je zwaktes zijn. Deze vraag is enorm belangrijk tijdens het sollicitatiegesprek, maar je kan dit best vermijden in deze fase. Je sollicitatiebrief is een soort van verkoopspraatje voor jezelf als kandidaat. Let er wel op dat je hier ook niet in overdrijft. Wees gerust trots op je kandidatuur en verwezenlijkingen maar leg de nodige bescheidenheid aan de dag. Ook in je sollicitatiebrief is eerlijkheid het hoogste goed. Laat je daarom niet verleiden tot het overdrijven van vaardigheden om toch maar binnen het profiel te passen.

De afsluiter

Het slot van je brief in van cruciaal belang. Herval ook hier niet in clichézinnen en verouderde afsluiters. In dit deel van je brief mag je ook geen nieuwe informatie verwerken. Hou het kort en krachtig en maak je intentie duidelijk. Vermijd werkwoorden die twijfel verraden, zoals “hopen”. Je gebruikt beter een zin als “graag kom ik mijn kandidatuur verder toelichten in een persoonlijk gesprek”.

Bijkomende tips voor een goede sollicitatiebrief

  • Je brief mag nooit langer zijn dan 1 A4tje.
  • Gebruik actief taalgebruik.
  • Vermijd schrijf- en spellingsfouten.
  • Laat je brief altijd nalezen.
  • Doe jezelf niet anders voor dan hoe je bent.
  • Let op de opmaak van je brief en laat genoeg witruimte.
  • Schrijf geen te lange zinnen en gebruik de juiste punctuatie.
  • Begin niet elke zin opnieuw met “ik was”, maar breng wat variatie in de tekst.
  • Gebruik een zakelijk lettertype. (Times new roman, Arial,…)
  • Schrijf voor élke sollicitatie een andere brief.
  • Pas je schrijfstijl aan in functie van hoe de vacature werd geschreven.