Iemand die op een laptop aan het werken is

Een goede motivatiebrief schrijven: 7 tips

Geplaatst op 26 januari 2024

Met overtuigende sollicitatiebrief vergroot je drastisch je kansen op een uitnodiging. Het brengt kort en krachtig in beeld wie je bent en waarom jij de geknipte persoon bent! In grote lijnen is je motivatiebrief een samenvatting van jouw kwaliteiten, je motivatie voor de job en je professionele verwachtingen. Schrijf daarom voor élke sollicitatie een passende brief. Deze 7 tips zetten je op weg!

Schrijf een verrassende inleiding

#1 Gebruik een persoonlijke aanhef om je brief te beginnen. Staat er geen naam onderaan de vacature? Zoek dan even op wie de hr-verantwoordelijke is. Bel hiervoor gerust even naar het bedrijf of de uitzendconsulent van het interimbureau.

#2 Spring eruit met je openingszin. Vermijd clichés zoals ‘Naar aanleiding van uw vacature’. Toon je enthousiasme en leg er een stukje van je persoonlijkheid in bloot.

#3 Schrijf in je inleiding wat je overhaalde om te solliciteren. Geef aan voor welke functie je solliciteert en via welke weg je de vacature vond. Leg kort uit waarom je voor deze job wil solliciteren. Zorg ervoor dat je interesse en enthousiasme er duidelijk uitspringen. Verstuur je een open sollicitatie? Geef aan waarom het bedrijf je interesseert.

Motiveer je sollicitatie in het midden van je brief

In de middelste blok van je sollicitatiebrief ga je dieper in op je motivatie. Dit is hét moment om de recruiter ervan te overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent voor deze functie.

Iemand die aan het werken is op de laptop, met een kat tussen de armen

#4 Koppel je eigen vaardigheden en kwaliteiten aan de gevraagde vereisten uit de vacature. Vul aan met persoonlijkheidskenmerken die je kunnen helpen om de job beter uit te voeren.Waak erover dat wat je hier aanhaalt relevant is voor de voorgestelde functie. Het heeft weinig zin om te zeggen dat je een geweldig teamplayer bent, als je voor een job solliciteert waarbij je altijd alleen werkt.

#5 Kan je verwijzen naar gelijkaardige werkervaringen? Zeker doen! Al hoef je zeker niet je hele werkgeschiedenis neer te schrijven. Die vindt de werkgever wel terug op je cv. Lees daarvoor onze 7 tips om een parel van een cv te maken. Haal in je brief liever aan wat je zoekt in een job en werkgever. Zo kan de werkgever dit ook matchen aan wat hij je te bieden heeft.

#6 Verkoop jezelf als kandidaat… met de nodige bescheidenheid. Je zwaktes hoef je natuurlijk niet te vermelden, die bewaar je voor het sollicitatiegesprek. Wees wel eerlijk over je ervaringen en skills. Doe je niet beter voor om toch maar binnen het profiel te passen.

Sluit je sollicitatiebrief kort en krachtig af

#7 Gebruik geen clichés. Geef geen nieuwe info mee. En vermijd werkwoorden die twijfel zaaien, zoals ‘hopen’. Schrijf liever ‘Graag kom ik mijn kandidatuur verder toelichten in een persoonlijk gesprek.’ Of ‘Ik ga hier graag dieper op in tijdens een kennismakingsgesprek.’

Extra tips voor een goede motivatiebrief

  • Je brief mag nooit langer zijn dan 1 A4'tje.
  • Gebruik actief taalgebruik.
  • Vermijd schrijf- en spellingsfouten.
  • Laat je brief altijd nalezen.
  • Kies een sobere, maar leuke opmaak voor je brief. 
  • Laat genoeg witruimte.
  • Schrijf geen te lange zinnen.
  • Gebruik de juiste punctuatie.
  • Begin niet elke zin opnieuw met ‘ik was’, maar breng wat variatie in de tekst.
  • Gebruik een duidelijk lettertype: Arial, Calibri,…
  • Pas je schrijfstijl aan in functie van hoe de vacature werd geschreven.

Nood aan meer sollicitatietips?

Lees de do's en don'ts waar je best rekening meehoudt bij het scherpstellen van je motivatiebrief. 

Naar de tips