03 februari 2019

Referenties zijn voor een potentiële werkgever een snelle manier om te achterhalen wat voor vlees hij in de kuip heeft. Heel wat bedrijven gaan dan ook aan sollicitanten vragen om referenties voor te leggen. Zorg er dus voor dat je hier op voorbereid bent voor je gaat solliciteren. Wij voorzien je van een checklist om op de juiste manier om te gaan met referenties.

Wie zijn mijn referenties? 

Een werkgever mag nooit zonder jouw medeweten inlichtingen over jou inwinnen bij vorige werkgevers. Dit wil zeggen dat je je referenties in eigen handen hebt. Denk daarom goed na over wie je als referentie wil inschakelen.

Dit hoeven niet enkel werkgevers te zijn, ook je kan ook oud-collega’s inschakelen als referentie. Ook een uitzendconsulent kan een heel goede referentie zijn, als ze je goed genoeg kennen en vaak met je samenwerkten. Bij het uitzoeken wie je als referentie wil gebruiken hou je best rekening met de volgende vragen:

  • Kennen ze jou en je manier van werken goed genoeg?
  • Kunnen ze positieve feedback over jouw prestaties geven?
  • Kunnen ze minder goede eigenschappen op een diplomatische manier verwoorden?

Niet te vergeten!

Voor je iemand als referentie opgeeft, neem je altijd contact op met de persoon in kwestie. Stel eerst de vraag of ze het zien zitten om voor jou als referentie op te treden. Let er wel op dat je ze ook de mogelijkheid geeft om te weigeren. Vraag desnoods of ze denken je werk goed genoeg te kennen om als referentie te dienen. Als ze zich ongemakkelijk voelen bij het idee, kunnen ze op die manier gemakkelijker weigeren. Eens ze toestemmen kan je best even checken wanneer ze het liefst gecontacteerd worden. Zo zorg je ervoor dat de recruiter je contactpersoon vlot kan bereiken.

Vergeet ook zeker niet je referenties up-to-date te houden. Je gebruikt misschien referenties van 10 jaar geleden, waardoor contactinformatie niet meer correct is. Voor je begint te solliciteren neem je best even contact op met de persoon in kwestie om ze even op de hoogte te brengen van je plannen. Zo ben je zeker van de juistheid van de contactgegevens en weten ze dat ze een referentieaanvraag kunnen verwachten. Let op met te oude referenties, deze persoon gaat het mogelijk moeilijker hebben om de vragen te beantwoorden als er wat te veel tijd over gegaan is. Breng je referentie er ook van op de hoogte wanneer je een nieuwe job hebt, meteen het ideale moment om hen even te bedanken.

Wat is een goede referentie? 

Een goede referentie schept een positief maar genuanceerd beeld van hoe jij werkt en met bepaalde situaties omgaat. Wanneer je referent laaiend enthousiast is moet hij of zij dit goed kunnen staven met situatieschetsen. Ook kritische bemerkingen moet hij of zij goed kunnen plaatsen. Je kan vooraf met deze persoon al even bespreken hoe hij de samenwerking met jou zou schetsen.

Een goede referentie is iemand die nauw met je heeft samengewerkt en die je werkprestaties goed genoeg kent. Ook de betrouwbaarheid van de bron is belangrijk voor een potentiële werkgever. Kies daarom iemand die een eerlijke indruk nalaat.

Welke vragen worden er gesteld? 

Om je referentie goed voor te bereiden is het handig te weten wat werkgevers zoal kunnen vragen. We lijsten de meest voorkomende referentievragen voor je op. Bespreek deze vragen met je referentie, zo weet je meteen hoe er op deze vragen zal gereageerd worden.

  • Welke werkrelatie had je met de sollicitant? Was je zijn collega of meerdere?
  • Hoe lang hebben jullie samengewerkt?
  • Hoe zag een gewone werkdag voor hem/haar uit?
  • Waarom ging de kandidaat weg bij je bedrijf?
  • Wat liep er minder goed in de samenwerking met deze persoon?
  • Zou je hem/haar opnieuw aannemen?

Als je contactpersoon het moeilijk heeft om deze vragen te beantwoorden, is hij of zij mogelijk geen goede referentie.

Wanneer en waar vermeld je een referentie? 

Je referenties hou je best achter de hand, maar vermeld je niet op je CV tenzij er in de vacature expliciet om gevraagd wordt. Je kan wel altijd een vermelding maken in je CV of sollicitatiebrief dat referenties kunnen opgevraagd worden.

Wanneer referenties een vereiste zijn bij je sollicitatie mag je ze wel in je CV opnemen. Vermeld dan altijd de naam, functie en contactinformatie van je referentie.

Plaats nooit een CV met vermelding van referenties online. Zo vermijd je dat de gegevens van je contactpersoon publiekelijk worden vermeld. Wil je toch graag online referenties? Via Linkedin kan een referentie een online recommendation toevoegen aan je profiel.

De schriftelijke referentie

Een schriftelijke referentie kan je best aanvragen op het moment dat je een bedrijf verlaat. Wacht je er langer mee, loop je de kans dat er een personeelswissel gebeurde waardoor het moeilijk wordt een referentie op te maken. Schriftelijke referenties leg je ook enkel voor wanneer een werkgever hierom vraagt.