Iemand die in een online meeting of videogesprek zit via de laptop

Tips & tricks voor een geslaagde videosollicitatie

Geplaatst op 26 januari 2024

Net zoals telewerk en video meetings zijn ook videosollicitaties geen uitzondering meer. Gelukkig krijg je ook online de kans om vanaf de eerste seconde een onuitwisbare eerste indruk te maken! Waaraan kun je je verwachten? En hoe bereid je je voor? Hieronder onze tips voor een geslaagde videosollicitatie:

Doe vooraf een technische check

Niets zo vervelend als een falende internetverbinding of een vergeten paswoord. Doe daarom een paar uur op voorhand alvast een technische check:

  • Teams, Zoom, Google Meet… Check met welk programma het interview zal doorgaan. Installeer het op voorhand op je computer of smartphone en test het uit met een familielid of vriend. 
  • Zorg voor een goede internetverbinding en controleer je audio- & video kwaliteit! Want een videocall die blijft haperen op een onflatterend moment kan je straks missen als kiespijn. Geen sterke verbinding vanuit je zetel? Of zit je voor een raam met veel tegenlicht? Dan heb je nog voldoende tijd om een beter plekje te zoeken.

Focus op je videosollicitatie

  • Verwijder je van alle afleiding uit je omgeving: vrienden, familie, kids, huisdieren ... Schakel ook alle stoorzenders en meldingen uit: e-mail, sms, sociale media, software-updates en andere pop-ups. Zo bewaar je je volledige focus op het interview. 
  • Plaats jezelf voor een zo neutraal mogelijke achtergrond, om afleiding te vermijden.
Iemand die hallo zegt in een online meeting of videogesprek

Draag gepaste kledij tijdens je online sollicitatiegesprek

Net zoals bij een face-to-face interview zorg je er best voor dat je netjes gekleed bent. En dat van kop tot teen! Pyjamabroeken en joggings blijven dus even in de kast liggen.

Bereid je voor online én offline

  • Hou je cv en de functieomschrijving bij de hand. Geen printer in huis? Een apart venster op je scherm is gelukkig even handig (of zelfs handiger).
  • Spieken mag! Zet argumenten en troeven die je tijdens het gesprek zeker wil aanhalen in een opvallend kleurtje of in het vet. Bereid je sollicitatiegesprek inhoudelijk grondig voor met de 10 meest gestelde sollicitatievragen.
  • Houd pen en papier in de aanslag, zodat je je vragen kan opschrijven tijdens het gesprek.

Maak je videogesprek zo persoonlijk mogelijk

  • Maak oogcontact met je gesprekspartner. Want ook tijdens een videogesprek is niets zo lastig als een gesprekspartner die je niet aankijkt. Lach en toon je enthousiasme voor de job! 
  • Stuur de werkgever na het interview gerust een mailtje waarin je hem of haar bedankt voor hun tijd. Grijp ook meteen je kans om nog eens te zeggen waarom jij zo warm loopt voor deze job. 

Nood aan méér sollicitatietips?

Check de do's en don'ts voor het schrijven van een motivatiebrief die indruk maakt.

Naar de tips