12 januari 2022

Net zoals telewerk en videomeetings zijn ook videosollicitaties geen uitzondering meer. Gelukkig krijg je ook online de kans om vanaf de eerste seconde een onuitwisbare eerste indruk te maken! Waaraan kun je je verwachten? En hoe bereid je je voor? Hieronder onze tips voor een geslaagde reallife videosollicitatie:

Wifi-, video- & soundcheck

Niets zo vervelend als een falende internetverbinding of een vergeten paswoord. Doe daarom een paar uur op voorhand alvast een technische check:

  • Check met welk programma het interview zal doorgaan. Installeer het op voorhand op je computer of smartphone en test het uit met een familielid of vriend.
  • Zorg voor een goede internetverbinding en controleer je audio- & videokwaliteit! Want een videocall die blijft haperen op een onflatterend moment kan je straks missen als kiespijn. Geen sterke verbinding vanuit je zetel? Of zit je voor een raam met veel tegenlicht? Dan heb je nog voldoende tijd om een beter plekje te zoeken.

Me, myself and my computer

  • Verwijder je van alle afleiding uit je omgeving: vrienden, familie, kids, huisdieren ... Schakel ook alle stoorzenders en meldingen uit: e-mail, sms, sociale media, software-updates en andere pop-ups. Zo bewaar je je volledige focus op het interview.
  • Plaats jezelf voor een zo neutraal mogelijke achtergrond, om afleiding te vermijden.

Dress yourself with confidence!

Net zoals bij een face-to-face interview zorg je er best voor dat je netjes gekleed bent. En dat van kop tot teen! Pyjamabroeken en joggings blijven dus even in de kast liggen.

Keep calm and come prepared

  • Hou je cv en de functieomschrijving bij de hand. Geen printer in huis? Een apart venster op je scherm is gelukkig even handig (of zelfs handiger).
  • Spieken mag! Zet argumenten en troeven die je tijdens het gesprek zeker wil aanhalen in een opvallend kleurtje of in het vet.
  • Hou pen en papier in de aanslag, zodat je je vragen kan opschrijven tijdens het gesprek.

Make it personal

  • Maak oogcontact met je gesprekspartner. Want ook tijdens een videogesprek is niets zo lastig als een gesprekspartner die je niet aankijkt. Lach en toon je enthousiasme voor de job!
  • Stuur de werkgever na het interview gerust een mailtje waarin je hem of haar bedankt voor hun tijd. Grijp ook meteen je kans om nog eens te zeggen waarom jij zo warm loopt voor deze job.

Succes!