12 mei 2023

Er zijn enkele vragen die elk sollicitatiegesprek terugkomen. Het zijn de meest voor de hand liggende sollicitatievragen, maar daarom zeker niet de simpelste om te beantwoorden. We zetten je graag op weg met de 10 meest gestelde vragen en hoe je hierop kan reageren.

 

1. Vertel eens iets over jezelf

Dit is een van de grootste struikelblokken voor sollicitanten, zeker omdat deze vraag helemaal aan het begin van je gesprek wordt gesteld. Op die manier kan je antwoord de toon zetten voor de rest van de sollicitatie. Gezien het een vraagstelling is die vaak voorkomt, kan je jezelf er maar beter goed op voorbereiden. Zorg voor een standaard korte boodschap, die je kan aanvullen met kennis en kwaliteiten die belangrijk zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

Het is van belang dat je antwoord de vaardigheden die je nodig hebt voor de job in de verf zet. Bovendien moet je je met deze vraag onderscheiden van andere sollicitanten. Probeer deze vraag daarom origineel te beantwoorden. De recruiter stelt deze vraag niet om je hele levensverhaal te weten te komen. Hou het daarom beknopt en to the point. De interviewer wil hiermee graag achterhalen wat voor iemand je bent en wat je zelf belangrijk vindt.

 

2. Wat is je grootste zwakte? 

Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden aangezien je een dunne lijn moet bewandelen tussen eerlijkheid en toch ook niet te veel prijs te geven. Wees dus oprecht over een zwakte die je zelf al hebt ondervonden, maar koppel dit ook meteen aan wat je er aan doet om deze te overkomen. Ga ook niet teveel in detail, tenzij er bijvragen worden gesteld. Hoe meer je over je zwakke punten gaat uitweiden, hoe groter de kans dat je jezelf in de knoop praat.

Bijkomende tip: Vermijd clichés! In heel wat artikels waar dit onderwerp wordt aangehaald wordt er verwezen naar de dooddoener “Ik ben een perfectionist”. Dat kan best wel waar zijn, maar een doorwinterd recruiter gaat je niet serieus nemen omdat ze dit antwoord heel regelmatig tegenkomen. Bovendien zet dit elk klein foutje extra in de verf. Zoek daarom iets heel persoonlijks, dat je dan ook nog op een positieve manier kan afsluiten.

 

3. Wat is je sterkste punt? 

Ook hier kan je deze kwaliteit best koppelen aan de potentiële job. Stel dat je een snelle werker bent en solliciteert voor een job in de productie is dit het ideale moment om dit in de verf te zetten. Let er wel op dat je jezelf niet teveel de hemel in prijst. Ook al gaat het over je beste eigenschap, een beetje bescheidenheid kan hier zeker geen kwaad. Je kan je antwoord daarom altijd inleiden door “Er werd me verteld dat”, “Ik denk dat”. Zo komt je antwoord meteen minder zelfingenomen over.

Essentieel is natuurlijk dat je meteen ook kadert waarom dit je sterkste vaardigheid is. Geef daarom meteen een voorbeeld mee van uit je ervaring in je vorige job of op school.

 

4. Waar zie je jezelf binnen 5 jaar? 

Dit is een van de moeilijkste vragen om te beantwoorden tijdens een eerste gesprek. Je weet namelijk niet welk niveau van ambitie de recruiter van jou verwacht. Mogelijk zoeken ze iemand die op lange termijn exact dezelfde job wil blijven doen. Anderzijds kan het ook goed zijn dat ze iemand zoeken die net graag snel wil doorgroeien binnen het bedrijf. Probeer daarom je antwoord een beetje in het midden te houden. Je wil niet overkomen alsof je deze job enkel als opstapje ziet, maar het mag ook niet lijken dat je volkomen ambitie- en doelloos bent.

Een voorbeeld: Ik heb zelf nog geen vastgelegd plan. Ik wil natuurlijk niet ter plaatse blijven trappelen, maar ik ben voldoende flexibel. Uiteraard is mijn eerste doel om deze job goed uit te voeren. Tegelijkertijd hou ik mijn ogen open voor andere mogelijkheden binnen het bedrijf. Ik ben absoluut bereid om nieuwe dingen te leren om op die manier mee te groeien met het bedrijf.

 

5. Waarom zouden wij je moeten aannemen? 

Leg hier zeker de focus op wat het bedrijf er aan te winnen heeft wanneer ze jou in dienst nemen. Leg de vacature naast je eigen ervaring en competenties en bouw zo je antwoord op. Koppel dit ook zeker aan relevante voorbeelden vanuit je ervaring. Als je het zelf moeilijk hebt om hier met goede voorbeelden te komen, kan je altijd even checken bij je collega’s of managers. Waarin blink jij uit? Wat heb je verwezenlijkt dat uitzonderlijk is?

 

6. Waarom wil jij hier werken? 

Deze vraag wordt vaak gesteld om het kaf van het koren te scheiden. Hiermee wil een recruiter achterhalen hoe bewust je gesolliciteerd hebt bij dit bedrijf. Er wordt namelijk steeds vaker “in bulk” gesolliciteerd, waarbij sollicitanten inzetten op zoveel mogelijke vacatures. De vraag die ze eigenlijk stellen is “Hoe graag wil je DEZE job”. Zorg er daarom voor dat je zowel wat betreft de job als het bedrijf argumenten hebt waarom je hier graag wil werken. Wat spreekt je aan in het bedrijf? Wat maakt deze job anders dan gelijkaardige vacatures? Om hier een goed antwoord op de formuleren is het essentieel dat je zowel de vacature als de werkgever goed analyseert.

 

7. Wat weet je over ons? 

Dit is eigenlijk een uitbreiding van de vorige vraag. Als je hier een goed antwoord op kan geven toon je dat je gemotiveerd en goed voorbereid bent. Doe daarom altijd even research over het bedrijf waar je solliciteert.

  • Bezoek de website van het bedrijf.
  • Google het bedrijf
  • Bekijk ook zeker de nieuwsresultaten over het bedrijf.
  • Zoek het bedrijf op LinkedIn

 

8. Waarom ben je op zoek naar een nieuwe job? 

De belangrijkste reden waarom deze vraag zo vaak gesteld wordt, is om te kijken hoe je over je huidige werkomgeving spreekt. Daarom mag je hier zeker geen negatief verhaal gaan vertellen. Ook al verlaat je je job omdat je bijvoorbeeld een heel slecht contact hebt met je baas, moet je heel hard opletten hoe je dit aanbrengt. Begin daarom met een positieve boodschap over je huidige of vorige job en werkgever. Volg dit op met waarom je interesse hebt in de job waarvoor je in aanmerking komt.

 

9. Wat voor verloning verwacht je? 

Een heel lastige vraag om voor te bereiden als je niet meteen een zicht hebt op de verloning die dat bedrijf toekent. In de meeste vacatures zal je namelijk “een marktconform salaris” vermeld zien worden. Als je via een uitzendkantoor solliciteert kun je altijd op voorhand wel een indicatie vragen aan je uitzendconsulent. Zij kennen het bedrijf normaal gezien goed genoeg en kunnen je een beter idee geven.

Wees in elk geval voorzichtig met je antwoord. Wat je altijd kan doen om deze vraag voor een stuk te vermijden, is te vragen wat er in het bedrijf gangbaar is. Zo vermijd je dat je een te hoog of net te laag bedrag gaat vermelden. Je hoort dan ook meteen of er ruimte is voor extralegale voordelen. Soms willen werkgevers deze info echter nog niet kwijt. In dat geval kan je altijd meegeven wat je nu verdient en waar je naartoe wil.

Stel dat je een heel ander type job gaat doen, kan je altijd even checken wat de gangbare lonen voor die functie zijn. Weet dat er in sommige sectoren wel een andere verloningsschaal gebruikt wordt. Een administratief bediende bij een bedrijf uit de chemische sector zal over het algemeen bijvoorbeeld een stuk meer kunnen verdienen.

 

10. Heb je zelf nog vragen? 

Het antwoord hierop is altijd volmondig JA! Bereid deze rustig voor aan de hand van de research die je over het bedrijf doet. Voor meer inspiratie kan je altijd onze blogpost met “vragen voor je recruiter” lezen.