03 november 2022

Heb jij vaak stress voor meetings? Ben je bang om fouten te maken? En vertoon je uitstelgedrag als er een uitdaging op je pad komt? Dan heb je mogelijk last van faalangst. De beste remedie hiertegen is… zelfvertrouwen! Lees onze tips in de strijd tegen faalangst en ga voortaan zelfzeker naar het werk.

1. Bereid je goed voor

Hoe groter je controlegevoel, hoe kleiner je faalangst. Bereid je daarom goed voor op meetings en presentaties. Want als jij kennis van zaken hebt, heb je ook op de meeste vragen een antwoord. Chillax & just do it!

2. Maak fouten en… groei!

Wie geen fouten maakt, kan er ook niet uit leren. Wie ooit een andere taal leerde, zal dit beamen. Wedden dat jouw manager ook vaak de mist in ging aan het begin van zijn carrière? En dat is helemaal oké. Zolang je dit niet ziet als een mislukking, maar als een groeikans.

 

3. Zoek naar de Pipi Langkous in jou

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, zegt Pipi Langkous vastberaden. En gelijk heeft ze. Begin je aan iets nieuws, ga er dan van uit dat je slaagt. Voel je twijfel? Denk dan aan alles waar je goed in bent en hou dat gevoel vast om je nieuwe uitdaging aan te gaan. 

4. Kom tot actie

Twijfel doet vaak stilstaan. En dat is net wat je niet wilt. Splits je doel daarom op in kleine stapjes en zet die eerste stap. Van zodra je begonnen bent, krijg je meer zelfvertrouwen om die tweede en derde stap te zetten. 

5. Wees trots op je successen

Positive thinking works! Laat negatieve gedachten en doemscenario’s dus achterwege. Hou in de plaats daarvan positieve gedachten en resultaten voor ogen. Visualiseer letterlijk hoe het is om te slagen in je opzet. Wedden dat je dromen plots heel wat realistischer aanvoelen? 

6. Zoek steun

Niets beter voor je zelfvertrouwen dan schouderklopjes en complimenten. Vraag daarom aan je collega’s, vrienden en familie waar zij vinden dat jij goed in bent. Struggle je met iets? Ga bij hen ten rade en vraag hen om constructieve feedback. Samen bereik je meer dan alleen!

7. Vergelijk jezelf met… jezelf

Vergelijk jij je weleens met je collega of leidinggevende? Dat doe je beter niet. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Door jezelf te vergelijken met anderen, doe je jezelf tekort. Vergelijk jezelf liever met de jongere versie van jou. En wees dankbaar voor alles wat je geleerd hebt. 

 

Wil je thuis de stress en faalangst loslaten? Lees onze tips & tricks voor een geslaagde videosollicitatie.