15 juli 2022

Kun jij het tijdens je verlof niet laten om je mailbox te checken? En beantwoord jij hondstrouw nog de werk-whatsappjes terwijl jij aan je cocktail sipt? Tijd om je werk los te laten en echt te genieten. Met deze 5 tips transformeer je in 1-2-3 van workaholic in een oprechte vakantieganger.

#1 Vertrek met een gerust gevoel

Vertrek je op vakantie met een bomvolle mailbox en weten je collega’s en klanten niet dat jij straks aan de margarita's zit? Uiteraard achtervolgt je to-dolijst je dan. Bereid je vakantie daarom goed voor. Laat instructies achter voor collega’s en verwittig je klanten ruim op tijd dat jij op vakantie gaat.

#2 Doe een digital detox

Zijn je collega’s gebrieft en je klanten op de hoogte? Dan kan jij je laptop en werk-gsm gerust thuislaten. Zo kom je niet in de verleiding om te reageren op mails en telefoontjes. Denk je dat je collega’s je soms nodig hebben? Vraag je leidinggevende om je enkel te bellen bij noodgevallen.

#3 Doe iets leuks

Plof op dag één van je vakantie niet meteen naast het zwembad neer. Want je brein zit ongetwijfeld nog in workmode. Zorg voor afleiding: ga naar een lokaal marktje, boek een surfles of doe een begeleide wandeling in het historische stadscentrum. Zo kunnen je gedachten niet afdwalen naar je werk.

#4 Schrijf ideeën op

Inspireert jouw vakantiebestemming je met nieuwe ideeën en verfrissende inzichten? Schrijf je hersenspinsels snel op. Zo kan je het de rest van de vakantie loslaten en het later op kantoor verder uitwerken.

#5 Neem verplichte rust

Vind je het nog steeds moeilijk om je werk los te laten? Verplicht je brein om in het nu te leven. Start de ochtend met een online yogales, ademhalingsoefeningen of een meditatiesessie van twintig minuten. Wedden dat het elke dag een beetje beter lukt om van je reis te genieten? Dat heb jij trouwens helemaal verdiend én nodig. Zodat je er straks weer met opgeladen batterijen aan kan beginnen.

PS Wil je geen overrompeling van mails en telefoontjes op je eerste werkdag? Laat je out-of-office dan één dag langer opstaan en win wat extra tijd.

Met de glimlach aftellen naar je vakantie? Lees onze 10 geboden voor werkgeluk.