25 februari 2020

“Er zit in elk project iets wat je niet kent. Dat geeft energie!”

Veerle Cosemans (46) heeft een grote passie voor ‘den bouw’. Dat merk je aan haar carrière met uiteenlopende jobs. Zo heeft deze ingenieur van opleiding nog werven opgevolgd voor scholen en psychiatrie. Ze stond ook in voor het uittekenen van wegen en riolering.

De liefde voor de bouw is er: ik voel diep van binnen een drang naar functies waarin ik projecten kan uitwerken.
Veerle, Calculator

Na het overlijden van haar man kreeg Veerle een overlevingspensioen. Een voltijdse functie zou te intensief zijn. Veerle was wel op zoek naar een uitdagende, gevarieerde job. Een goede balans werk-privé was wél belangrijk voor haar.

Hier ging ze samen met Vivaldis naar op zoek. Na enkele gesprekken kwam ze uit bij, tromgeroffel... calculator! Benieuwd wat deze job allemaal inhoudt? Zij praat er alvast niet koel wiskundig over, integendeel.

“Euh, wat doet een calculator juist?” Een vraag die Veerle wel vaker voorgeschoteld krijgt. En nee, zij is geen wandelende rekenmachine. Hoewel cijfers wel erg belangrijk zijn in haar functie. De andere jobbenamingen scheppen al iets meer duidelijkheid: calculator, werkvoorbereider, projectvoorbereider, orderbegeleider, ... 

“In het kort: van architecten krijg ik meestal een oplijsting van materialen en hoeveelheden. Samen met het bouwplan maak ik een totaalprijs op voor de klant.”

Voor haar is de kern van de zaak: de perfecte balans vinden tussen zo winstgevend mogelijk zijn en toch concurrentieel blijven als bedrijf. Anders gaat de klant met de concurrentie in zee.
Zo simpel is dat. Waar haalt ze veel voldoening uit? “Een afgerond geheel creëren: alle prijsberekeningen samen één geheel zien vormen. Mooi is dat.”

Als je nadien met die offerte het project effectief binnenhaalt, dan is dat écht de kers op de taart.
Veerle, Calculator

Elk project is anders

“In elk project zit iets onbekends dat ik moet ontdekken. Zo is elk project anders en dat is boeiend. De job klinkt als routine maar is dat zelden. Elk project is een uitdaging.” 

Hoewel Veerle zelf niet meer op de bouwplaatsen zelf komt, is ze nog steeds mee met alle technieken in de sector. Bij elk project leert ze wel iets nieuws bij. En bij het contact met onderaannemers komt ze veel te weten over nieuwe bouwtechnieken of materialen. Zo behoudt ze de voeling met de sector.

Elke ochtend kijk ik uit naar een nieuwe dag!
Veerle, Calculator

In haar takenpakket zit veel afwisseling, vertelt ze. Zo heb je prijscalculatie en nacalculatie. Bij die eerste gaat ze berekenen hoeveel materiaal er nodig zal zijn voor een bouwproject, en hoeveel het zal kosten. Bij nacalculatie berekent Veerle de werkelijke kosten gemaakt op de werf. Deze vergelijkt ze met de gebudgetteerde kosten om zo verschillen te achterhalen. En recht te zetten.

Elk cijfertje telt

Je ziet het meteen: calculator is een job met verantwoordelijkheid. Een nulletje te veel of te weinig kan al een grote weerslag hebben. Je bent bezig met prijsberekening en administratie, het is dus belangrijk dat je jouw werk goed controleert. Een foutje komt je soms duur te staan.

Maar dat is nu net het fijne en uitdagende aan het werk, vertelt Veerle: “Onze berekeningen bepalen de winst of het verlies van de aannemer.”

We maken dus echt wel een verschil.
Veerle, Calculator

Al moet je niet per se een geweldige rekenknobbel hebben.

“Als je goed in Excel kan werken kom je al een heel eind ver. Het zijn vooral basisformules die je gebruikt en je bent er snel mee weg. Kennis van technieken en materialen, dat is belangrijker. Of op zijn meest een grote dosis leergierigheid. Dit helpt je om een goed beeld te vormen van een project en te herkennen wanneer er iets ontbreekt.”

In de eerste week dat Veerle bij Marcel Beckers werkte, kon ze haar waarde al aantonen.

“Ik was bezig met een nacalculatie, kijken of de prijsofferte overeenkomt met wat er effectief aangekocht is aan materiaal op de werf. En ik vond een verschil van 2.000 euro! Dit is een meerkost die de aannemer anders zou moeten betalen.”

In week 1 bewees ik al dat ik meerwaarde opleverde.
Veerle, Calculator

Werk en privé is twee

Werken doet Veerle 200% gedreven. Maar wanneer ze naar huis gaat, is ze blij dat ze haar werk gewoon achter zich kan laten. 

Ik werk bij een super bedrijf en heb een fijne job. Maar werk en privé zijn goed afgebakend, ik neem de job niet mee naar huis. Dat geeft structuur aan mijn dag.
Veerle , Calculator

Ze werkt natuurlijk met deadlines en heeft meestal maar een beperkte tijdspanne om een offerte op te maken en in te dienen. Maar dat valt best mee, meent Veerle. Zelfs al werkt ze deeltijds. Betekent dit dat wanneer ze een dag afwezig is, ze daarna terug moet bijbenen? 

Volgens haar niet: 

“De job stopt wanneer je naar huis gaat. Je pakt de draad de volgende dag gewoon weer op zonder dat je iets gemist hebt. En je moet je niet weer inwerken als je er even tussenuit bent geweest.”

Calculator, een job voor jou?

Begint er ergens een belletje te rinkelen: “Misschien is dit wel iets voor mij?” We vroegen aan Veerle voor wie ‘calculator’ de ‘job to watch’ is.

“Als je interesse hebt voor de bouw, dan is calculator dé job. Zoek je een goede werk-thuisbalans, dan kan je ook dat ‘incalculeren’. Tenminste, dat is mijn ervaring bij Vivaldis: zij kunnen je daarbij helpen. Het is in elk geval een job waarin je veel bijleert en nieuwe technieken tegenkomt.”

 

Nauwkeurig werken is wel een must. Daarnaast moet je ook plezier hebben in administratief werk. Maar vergis je niet, je werkt niet een hele dag in je eentje. Je bent best sociaal, al was het maar omdat je vaak firma’s belt om extra info te verkrijgen.


Recente blog posts