21 mei 2021

Discriminatie tijdens een sollicitatie? Het is helaas de wereld nog niet uit. Vivaldis gelooft wél in een werkvloer met veel culturele diversiteit. Dus schenken we op 21 mei 2021, Werelddag van de Culturele Diversiteit, extra aandacht aan multiculturaliteit bij sollicitanten. Le Mi Nguyen, Vivaldis consulente met Aziatische roots, deelt haar ervaringen in de zoektocht naar een job.

Dat Le Mi Nguyen, team captain bij Vivaldis Roeselare, exotisch bloed heeft, zie je in één oogopslag. “Zwart haar, klein van gestalte… Ja, ik heb echt een Aziatisch uiterlijk, als je het zo mag zeggen”, lacht Le Mi. “Ook mijn naam valt op. Sommigen vragen dan waar mijn roots liggen, uit interesse. En daar heb ik geen probleem mee.”

Perfect tweetalig

“Mijn ouders zijn van Vietnamese afkomst. Ze zijn naar hier gevlucht tijdens de Vietnamoorlog. Ik ben hier geboren, opgevoed met de westerse cultuur en tweetalig opgevoed. Dat vond ik altijd heel leuk. Ondertussen heb zelf ook twee zoontjes die ik tweetalig probeer op te voeden. Niet zo zeer omdat ik denk dat het een professionele troef is. Wel omdat ik het belangrijk vind dat ze de cultuur en familietradities meekrijgen.”

(On)bewuste vooroordelen

“Tijdens het solliciteren moest ik me niet méér bewijzen dan een ander. Ik kreeg ook niet echt te maken met vooroordelen. Behalve één keer, toen ik de feedback kreeg dat mijn Nederlands niet goed genoeg was. Daar schrok ik zelf wel van, want de gesprekken en testen waren goed verlopen. En ik had die feedback nooit eerder gehoord. Maar wat doe je eraan?”

Geen ervaring, wél kansen

“Gelukkig is mijn verhaal bij Vivaldis veel positiever. Net afgestudeerd als Bachelor in Business Management had ik geen ervaring. Toch kon ik hier meteen beginnen. Zeven jaar later zit ik hier nog steeds, ben ik doorgegroeid en kom ik met veel plezier werken. Mijn tip? Blijf gewoon jezelf. Je bent wie je bent en moet je niet anders gaan gedragen omdat je andere roots hebt. Je kunt ze toch niet verbergen. En dat wil je ook niet.”

 

Hulp nodig bij het vinden van een job?

Vivaldis gooit al jouw troeven in de strijd en maakt komaf met vooroordelen.