08 januari 2019

Na een sollicitatie is het zeer belangrijk om contact te houden met het bedrijf waar je solliciteert. Of je nu al op gesprek bent geweest of niet, en zelfs als je nog niets gehoord hebt na het versturen van je CV en motivatiebrief. Je kans op die nieuwe job staat of valt misschien met dat ene telefoontje of een korte mail.

Geen respons op je sollicitatie

Als je je sollicitatiebrief verstuurde en je hebt na enkele dagen nog geen reactie, is het best dat je even polst of er al vordering is in het sollicitatieproces. Met een simpel telefoontje of een mail kom je al snel te weten waarom je nog niets hebt gehoord.

Misschien is je CV niet goed aangekomen en wacht je op een antwoord dat nooit komt. Ofwel was je net te laat met het versturen van je informatie en werd de vacature al afgesloten. Het kan ook te maken hebben met drukte in het bedrijf waar je solliciteerde. Misschien heeft de recruiter nog geen tijd gehad om je sollicitatie te bekijken of is de persoon die de kandidaturen behandelt in verlof. Het kan ook zijn dat er enorm veel sollicitanten zijn waaruit de recruiter eerst een eerste selectie moet maken voor er meer informatie kan verschaft worden.

Wat ook de reden is voor de vertraagde reactie, wanneer jij als kandidaat van je laat horen heb je meteen een streepje voor. Je toont namelijk interesse, motivatie en gezond ongeduld.

Lange stilte na je eerste gesprek

Je bent al op gesprek geweest en je krijgt maar geen feedback te horen. Mogelijk is het een lang sollicitatieproces met veel potentiële kandidaten. Daarom vraag je best op voorhand al even hoe lang ze de duur van de procedure inschatten. Zo heb je een beter zicht op binnen welke termijn ze tot een beslissing overgaan en vermijd je dat je te vroeg of te laat opnieuw contact opneemt.

Anderzijds is het misschien zo dat het bedrijf waar je solliciteerde het moeilijk heeft om te kiezen tussen enkele goede kandidaten en dat ze hierom hun beslissing uitstellen. Als jij op dit moment contact opneemt, heb je natuurlijk ook hier een streepje voor.

In het slechtste geval werd de job reeds ingevuld en heeft de recruiter je simpelweg niet op de hoogte gebracht. Dan is het vooral voor jou belangrijk dat je dit weet, zodat je de nederlaag kan klasseren en gewoon verder kan solliciteren. Sowieso kan je best niet wachten op reactie voor je andere sollicitaties verstuurt.

Enkele tips voor een goede communicatie als opvolging van een sollicitatie:

  • Bedankt de recruiter/het bedrijf voor de tijd en interesse die ze in je kandidatuur toonden
  • Zet je motivatie nog extra in de verf, zeker als je enthousiasme extra werd geprikkeld door het gesprek.
  • Geef meer info over iets dat je niet hebt kunnen aanhalen tijdens je gesprek
  • Haal je drie sterkste punten nog eens aan, let wel op dat ze genoeg over jou vertellen (Ik ben dynamisch doet dat bijvoorbeeld niet)
  • Toon dat je goed begrijpt wat ze zoeken. Als je solliciteert voor een job in de schoonmaak, heeft het weinig zin om je goede computerkennis aan te halen als sterk punt. Je toont hierdoor meteen dat je goed weet waaraan je begint en dat je goed geluisterd hebt naar het verhaal dat je te horen kreeg.
  • Maak het niet te lang. Enkele korte paragrafen moeten volstaan om je potentiële werkgever te overtuigen, een te lange mail kan je contactpersoon doen afhaken.
  • Gebruik professioneel taalgebruik en denk aan de correcte spelling.