16 januari 2019

Via een interimkantoor kan je op verschillende manieren solliciteren. Je kan reageren op de openstaande vacatures, je kan een open sollicitatie sturen gericht op het soort job je wil gaan doen, je kan gewoon even binnenlopen en je inschrijven of een online profiel aanmaken. Hoe je het ook aanpakt, weet dat de regels dezelfde zijn als voor een rechtstreekse sollicitatie. Hieronder vind je meteen hoe het niét moet, we lijsten de meest voorkomende fouten op bij het solliciteren via interim.

Gebrek aan voorbereiding

Nogal vaak wordt aangenomen dat een sollicitatie in een interimkantoor niet al te serieus moet worden genomen. Het gaat immers om een tijdelijke job en je gaat geen gesprek aan met je werkgever.  Als met deze instelling gaan solliciteren, maak je een grote fout en ga je je kansen sterk beperken.

  • Veel van onze vacatures hebben een optie tot vast contract, waarbij het uitzendbureau als recruiter voor deze bedrijven fungeert.
  • Zelfs wanneer je geen kans maakt op een vast contract, kan je na een succesvolle interim bij het ene bedrijf misschien wel bij een van onze andere klanten terecht, we hebben dan namelijk meteen al een zeer goede én betrouwbare referentie in handen.
  • Je uitzendconsulent wordt wél je werkgever tijdens je interim-periode en je  belangrijkste aanspreekpunt.

Benader een sollicitatie in een interimkantoor net zoals je een ander sollicitatieproces zou aangaan. Wanneer je een afspraak maakt met een consulent, kom dan zeker op tijd! Als je vertraging oploopt of je het helemaal niet haalt, verwittig je best op voorhand.  Niet of te laat komen opdagen kan de hele planning van een consulent in de war sturen en je kansen op een job volledig verknallen. Kom alleen en laat je niet begeleiden door ouders of vrienden, en vermijd het meebrengen van kinderen en huisdieren die je kunnen afleiden tijdens het gesprek. Bereid een aantal antwoorden voor op de meest gestelde vragen,  verzorg je voorkomen en kledij en ga het gesprek niet te informeel aan.

Gebrek aan motivatie

Een goede of minder goede motivatie kan je kansen op een job maken of kraken. Je motivatie schrijf je niet enkel neer in je sollicitatiebrief, je straalt dit ook uit. Onderuitgezakt zitten tijdens je gesprek met de uitzendconsulent toont dat je de job niet al te serieus neemt, verzorg dus steeds je houding. Wanneer we je vragen waarom je nu net voor dié job solliciteert, hebben we er weinig aan dat je aangeeft dat je centen nodig hebt. Uiteraard is dit een motivatie en een belangrijke reden, maar een nogal vanzelfsprekende. Akkoord, je werkt misschien om te leven en denkt niet zozeer na over job inhoud, maar je kan altijd wel een reden vinden waarom net deze job of dit bedrijf jou over de streep kan trekken.

Gebrek aan opvolging

Een vaak gehoorde klacht over solliciteren via interim is dat je je overal kan inschrijven maar dat je nooit gecontacteerd wordt. Belangrijk is dat je ook proactief omgaat met je inschrijvingen. Schrijf je in bij een interim-bureau en bekijk daarna hun website om na te gaan waar je zelf best terecht kan. Neem persoonlijk contact op met een consulent of loop langs in een kantoor. Je toont meteen je motivatie en kan je sollicitatie extra kracht bijzetten.  Je kan bovendien op dat moment heel goed kaderen naar wel soort jobs je op zoek gaat, zodat de uitzendconsulent gerichter kan zoeken voor jou.  Daarnaast is het natuurlijk veel gemakkelijker om een beeld te vormen van jou als kandidaat, dan op papier of op een scherm. Een goed contact me je consulent kan een wereld van verschil maken. En wie weet, misschien zit je uitzendconsulent net met de handen in het haar omdat er een dringende aanvraag niet ingevuld raakt en kan je je meteen bewijzen!