03 maart 2019

Je zenuwen bedwingen tijdens een sollicitatiegesprek is niet altijd even gemakkelijk. Nochtans is het belangrijk om met een rustige geest aan zo’n interview te beginnen. Een gezonde dosis nervositeit kan wel, maar extreme sollicitatie stress zal je kansen drastisch beperken. Vermijd overtollige stress op de dag zelf door je aan de hand van deze 10 tips voor te bereiden.

1. Wat houdt de job in? 

Als je zelf solliciteert is het vaak zo dat je deze info al in handen hebt. Het is echter goed mogelijk dat je opgebeld bent voor een bepaalde job en op die manier bent uitgenodigd voor een gesprek. Dan kan je best toch even navraag doen naar de job-inhoud, belangrijkste vaardigheden en verantwoordelijkheden. Is de vacature niet duidelijk genoeg, kan je hier ook altijd extra informatie over vragen.

Het kennen van de belangrijkste aspecten van de job is onontbeerlijk tijdens je voorbereiding. Je kan gebruik maken van de info die je krijgt als leidraad om de vragen van je recruiter voor te bereiden. Speel extra in op de gevraagde kwaliteiten door er op voorhand al specifieke voorbeelden uit je ervaring te koppelen.

2. Met wie ga je spreken? 

Het is altijd interessant om weten wie het sollicitatiegesprek gaat leiden en wat deze persoon zijn functie is binnen het bedrijf. Een sollicitatie via een HR-medewerker gaat er anders aan toe dan een met een directe leidinggevende. Op die manier kan je inschatten wat voor vragen er gesteld gaan worden. Iemand die op de dienst zit waar jij gaat solliciteren, zal bijvoorbeeld meer gedetailleerde vragen stellen. Je kan je gesprekspartner op voorhand altijd even opzoeken, zo kom je misschien heel wat te weten dat je kan verder helpen.

3. Waaraan kan ik me verwachten? 

Het is zeker niet verkeerd om op voorhand te checken wat er de dag zelf van je verwacht wordt. Is het een verkenningsgesprek, of gaat er al sterk op de job-inhoud worden ingegaan? Worden er testen afgenomen? Zo ja, kan je hier op voorhand al iets voor voorbereiden? Zijn er specifieke vereisten of zaken die je verwacht wordt mee te nemen? Je kan ook meteen navraag doen hoe het hele sollicitatieproces zal verlopen.

4. Vermijd last minute stressmomenten

Stippel je reisweg op voorhand uit en bedenk op voorhand hoe je er het best naartoe gaat. Word je zelf heel zenuwachtig in het verkeer? Dan kan je misschien beter met het openbaar vervoer reizen. Zo maak je ineens tijd om je voorbereiding nog even door te nemen. Als je je reis toch liever zelf in de hand hebt, dan kan je beter toch met de auto of de fiets naar het sollicitatiegesprek. Zo vermijd je vertragingen die je zelf niet in de hand hebt.

Zorg dat je op tijd aankomt, zo heb je nog even de tijd om naar het toilet te gaan of je even te verfrissen. Door je reisweg op voorhand al eens te doen, kan je inschatten hoe lang je onderweg bent en kan je dit goed incalculeren. Hou zeker ook de contactgegevens van het bedrijf of de recruiter bij de hand. Loop je ergens onverwacht vertraging op, kan je op tijd verwittigen.

5. Een nieuwe sollicitatie, een schone lei

Als je met teveel negatieve gevoelens zit door een vorige sollicitatie, ga je veel nerveuzer aan het gesprek beginnen. Wat er in vorige sollicitaties en gesprekken gebeurde zet je dus best helemaal aan de kant. Ook al liep je vorige sollicitatie niet zo lekker, dit mag je prestatie niet gaan beïnvloeden. Elke sollicitatie is een nieuwe kans om jezelf te gaan bewijzen.

6. Hou de rest van je dag vrij

Zorg ervoor dat je de dag van je sollicitatiegesprek geen andere afspraken maakt. Zo vermijd je dat je tegen de klok gaat solliciteren, wanneer zou blijken dat je anders te laat op je volgende afspraak komt. Heb je twee sollicitatiegesprekken op dezelfde dag? Probeer deze dan zo ver mogelijk uit mekaar te plannen. Moet je terug aan het werk na je sollicitatie? Zorg dan dat je meer dan genoeg tijd overhoudt, zodat je ruimte genoeg hebt om op tijd terug te geraken.

Je kan gerust op voorhand even vragen hoe lang een sollicitatiegesprek normaal gezien duurt, dan kan je je hierop baseren om de juiste planning te hanteren. Indien je toch een meerdere afspraken hebt, kan je dit best op voorhand respectvol aangeven aan de recruiter.

7. Neem je tijd

Neem rustig de tijd om de vragen te beantwoorden. Ook al heb je de vragen heel goed voorbereid, haast je niet om de vraag te beantwoorden. Weet dat je altijd bedenktijd hebt. Wanneer je te snel inspringt op een gestelde vraag, is de kans groot dat je de vraag niet naar behoren gaat beantwoorden. Durf gerust ook extra uitleg vragen wanneer een vraag niet duidelijk genoeg is. Wanneer je de tijd neemt om de vraag even te laten bezinken, toon je ook dat je elke vraag de nodige aandacht schenkt.

8. Je kledij

Leg je kleren de avond voor je sollicitatiegesprek al klaar. Zorg ervoor dat je zeker bent dat je gekozen outfit schoon en fris is. Zo hoef je de dag zelf niet in je kast liggen graven omdat er een onverwachte vlek op je kledingstuk zit.

Hou er ook rekening mee hoe je je voelt in deze kleren. Als je fysiek of mentaal niet comfortabel voelt bij wat je wil aandoen, kan je beter een andere optie kiezen. Een hemd dat schuurt of een kleedje dat knelt gaat je de dag zelf alleen maar afleiden. Pas je kledij ook goed aan op het weer, zodat je het zeker niet te koud of warm hebt.

9. Zorg dat je fris bent 

Ga de avond voor je sollicitatiegesprek op tijd slapen en geef jezelf genoeg tijd om ’s ochtends wakker te worden. Neem ook de tijd om te ontbijten. Vermijd wel eten dat teveel suikers bevat, anders is de kans groot dat je energieniveau niet mooi op peil blijft. Ook koffie kan je maar beter vermijden voor je sollicitatiegesprek.

Plan de avond voor je gesprek een activiteit in die jou tot rust brengt en gelukkig maakt. Zo is de kans al veel kleiner dat je een hele avond zit te piekeren over wat er eventueel mis zou kunnen gaan. Vermijd echter alcohol om je zenuwen te bedwingen, je nachtrust zal hier anders onder lijden.

10. Wees aanwezig 

Tijdens een sollicitatiegesprek is het enorm belangrijk om je focus te behouden. Wees er 100% in dat moment. Je aandacht moet volledig gericht zijn op de vraag waarop de recruiter een antwoord verwacht. Blijf dus niet hangen bij je antwoord op de vorige vraag. Vermijd ook dat je afgeleid wordt door andere zaken, je gsm kan je best volledig uitschakelen.