13 januari 2019

De eerste horde in je zoektocht naar een leuke job is genomen: je cv werd goed ontvangen én je mag op sollicitatiegesprek. Maar wat nu? Hoe slaag je erin om de klamme handjes achterwege te laten en als een volleerd redenaar de recruiter of HR-verantwoordelijke te overtuigen? In deze blogpost vertellen we je hoe je je sollicitatiegesprek goed kunt voorbereiden. Dankzij onze tips stap je met een gerust hart de deur binnen.

De voorbereiding op een sollicitatiegesprek kunnen we opsplitsen in twee onderdelen: het inhoudelijke en het praktische luik.

Welke onderwerpen zullen aangesneden worden? 

1. Over het bedrijf en de job zelf

Probeer eens heel eenvoudig uit te leggen voor welk bedrijf je gaat solliciteren en wat de jobinhoud precies is. Vermijd te ‘corporate’ termen, zodat het niet lijkt alsof je gewoon wat indruk wil maken en er eigenlijk niet veel van begrijpt. Is de vacature niet helemaal duidelijk? Bel of mail even naar de personeelsdienst voor wat bijkomende informatie.

Doorploeg het internet op zoek naar projecten die ze in het verleden hebben gedaan. Het staat wel goed tijdens het gesprek als je terloops iets kunt laten vallen. ‘Ja, dat bouwproject in hartje Antwerpen hebben jullie vorig jaar geweldig aangepakt!’ ‘Of sinds bedrijf X klant is bij jullie, lijkt de verkoop echt serieus gestegen!’ Puntjes scoren!

Lees cases of leg je oor te luisteren bij (ex-)werknemers om erachter te komen hoe het bedrijf precies werkt. Wat is hun manier van werken? Waar leggen ze de klemtoon op? Waarmee zijn ze momenteel bezig?

voorbereiding sollicitatiegesprek

2. Waarom jij wel en niet een ander? 

Jezelf voorstellen, het is een kunst. Oefen daarom op voorhand hoe je jezelf presenteert in slechts enkele minuten. Doorloop op een luchtige manier – niet letterlijk aframmelen – je eigen cv. Vertel over je studies, beschrijf je werkervaring en ga wat dieper in op je (persoonlijke) ambities.

Een beetje zelfreflectie op tijd en stond kan geen kwaad. Dus vind een antwoord op vragen als:

  • Wat zijn je sterktes?
  • Waarin blink je uit?
  • Wat zijn jouw zwaktes?

Koppel het antwoord op de bovenstaande vragen ook aan de functie waarvoor je solliciteert. Hoe zullen jouw sterke punten een plus zijn tijdens je job? Wat is jouw meerwaarde voor het bedrijf?
Laat het zeker ook niet na om enkele van je verwezenlijkingen – als je al wat werkervaring hebt opgebouwd – te benoemen. Een must als ze relevant zijn voor de vacature.

3. Hoe is het gesteld met je motivatie? 

‘Zeg, leuk dat je solliciteert. Maar waarom wil je precies deze job?” Om ervoor te zorgen dat je niet met je mond vol tanden staat, moet je ook over dit soort motivationele vragen nadenken.

  • Hoe ben je bij dit bedrijf terechtgekomen?
  • Waarom trok deze vacature jouw aandacht?

De kans zit erin dat de recruiter ook wat ‘stoute’ vragen stelt. Zoals ‘Solliciteer je veel?’ of ‘Is deze vacature eentje van een hele reeks?’. Laat je niet uit je lood slaan.

4. Wat is jouw imago? 

Jij bent niet de enige die weet heeft van zoekmachines. Je potentiële werkgever zal voor je sollicitatiegesprek ongetwijfeld ook jouw naam even door Google halen. Doe dat ook eens, zo kan je eventuele vragen of opmerkingen meteen pareren. Check ook je LinkedIn-profiel en ga na of je gemeenschappelijke connecties hebt met de persoon die voor je plaatsneemt. Wie weet komt het ter sprake tijdens het gesprek? Of misschien moet jij een gemeenschappelijke en interessante connectie wel opbrengen tijdens je sollicitatiegesprek?

Algemeen is het belangrijk om tijdens je sollicitatiegesprek altijd positief en eerlijk te antwoorden op alle bovenstaande vragen. Vermijd negatieve uitlatingen over vorige werkgevers of gemeenschappelijke connecties. Jezelf te mooi verkopen zal ook niets uithalen, want dat komt later als een boemerang terug. Eerlijkheid is alles. Blijf tijdens het hele gesprek enthousiast en toon je interesse voor de interviewer. Natuurlijk zal je wat stress ervaren, maar probeer je hier niet op te fixeren. Blijf vooral ademen.

Wil je je graag nog meer verdiepen in mogelijke vragen die je voorgeschoteld krijgt tijdens een sollicitatiegesprek? We hebben er dertig opgelijst in deze blogpost. Bekijk ze hier.