Iemand die aan het werken is op de laptop

Do's & don'ts voor een motivatiebrief die indruk maakt

Geplaatst op 26 januari 2024

Jouw motivatiebrief is de eerste kans om op te vallen bij je potentiële werkgever. Wil je een onuitwisbare indruk maken? Stel dan een brief op die jouw unieke kwaliteiten in de verf zet. Met onze essentiële do’s en don’ts voor een sterke motivatiebrief vergroot je jouw kansen op een eerste gesprek.

Do’s voor een sterke motivatiebrief

#1 Maak het persoonlijk en authentiek

Niemand zit te wachten op een saaie en afstandelijke dertien-in-een-dozijn motivatiebrief. Laat gerust je persoonlijkheid doorschijnen in je tekst en durf creatief uit de hoek te komen, zonder de stijl van het bedrijf uit het oog te verliezen.

#2 Op maat van de organisatie

Solliciteer je bij meerdere organisaties of voor verschillende functies? Stem daar dan ook telkens je motivatiebrief op af. Toon dat je de bedrijfscultuur snapt en dat je de vacature grondig hebt doorgenomen.

#3 Helder, kort en krachtig

Keep it simple. Werkgevers waarderen directe en heldere communicatie. Kom meteen to the point, schrijf op een toegankelijke manier en hou het kort. Een A4 is ruim voldoende.

#4 Speel in op de behoeften van de organisatie

In de vacature lees je welke noden de organisatie heeft. Pik daarop in en motiveer hoe jouw eigenschappen, vaardigheden en ervaring die behoeften kunnen invullen. Spreek niet vanuit het ik-perspectief, maar benadruk wat jij voor de werkgever kan betekenen.

#5 Zorg voor positieve vibes

Focus op je sterke punten en positieve bijdragen die je kunt leveren. Schrijf op een optimistische en zelfverzekerde manier.

2 pingpongballen met een chequesymbool en een kruis

Don’ts voor een sterke motivatiebrief

#1 Vermijd typ- en spelfouten

Fouten in je brief kunnen de indruk wekken dat je onzorgvuldig of ongeïnteresseerd bent. Laat je brief dus altijd grondig nalezen om elke vorm van slordigheid te filteren.

#2 Blijf weg van algemeenheden en clichés

Creatieve duizendpoten en teamplayers vind je overal. Focus op de eigenschappen die jou echt uniek maken en illustreer die met concrete voorbeelden.

#3 Herhaal niet wat op je cv staat

Grijp de kans om in je motivatiebrief dieper in te gaan op je ervaring en je persoonlijkheid, niet om te herhalen wat al op je cv te vinden is.

#4 Laat je zwakke punten achterwege

Pak in je motivatiebrief uit met je sterke punten en wat jij dit bedrijf te bieden hebt. Je wil je potentiële werkgever niet afschrikken, maar overtuigen.

Een bureau met een laptop, schrijfgerief, koffie, post-its

Zo bouw je inhoudelijk een goede motivatiebrief op

  • Persoonlijke aanspreking: weet je wie jouw motivatiebrief ontvangt? Start dan met een persoonlijke aanspreking. Zo maak je meteen een positieve indruk.
     
  • Trek de aandacht met een sterke opener: bedenk een krachtige openingszin of -alinea die verwijst naar de functie waarvoor je solliciteert.
     
  • Persoonlijke motivatie: Het belangrijkste en grootste gedeelte van de brief. Vertel wat jou aanspreekt in het bedrijf en de functie en motiveer aan de hand van eigenschappen, ervaringen en concrete voorbeelden waarom jij een geschikte match bent.
     
  • Afsluiter: Sluit af met een sterke conclusie waarin je enthousiasme voor de functie voelbaar is. Geef aan dat je je brief en cv graag persoonlijk komt toelichten.

Klaar om een knaller van een brief te schrijven? You can do it! 👊

Wil je graag nog extra tips voor je motivatiebrief en cv? 

Lees ook:

👉 7 tips om een parel van een cv te maken
👉 Checklist voor referenties bij je sollicitatie
👉 Een goede motivatiebrief schrijven: 7 tips

Liever hulp van een professional?

Maak kennis met onze uitzendconsulenten. Spring eens binnen op kantoor of plan een telefonisch of videogesprek in.

Vind jouw dichtsbijzijnde kantoor