14 januari 2019

Wanneer er veel kandidaten voor een bepaalde vacature zijn worden er vaak eerste sollicitatiegesprekken via de telefoon gevoerd. Ook in de interim sector is een telefoontje vaak het eerste persoonlijke contact dat je zal hebben met een recruiter.

Of het nu om een verkennend gesprek of een echte sollicitatie gaat, de telefoon wint aan populariteit. Als sollicitant is het dan ook belangrijk dat je weet hoe je hier mee omgaat en hoe je overkomt aan de telefoon. Daarom geven we je 9 simpele tips om zo’n telefoongesprek tot een goed einde te brengen.

1. Geef het gesprek topprioriteit

Zorg ervoor dat je op een rustige plaats zit en niet gestoord kan worden door je wederhelft, kinderen of huisdieren. Laat je niet afleiden door binnenkomende mailtjes. Probeer niet tussendoor ook nog te koken. Multitasken is absoluut afgeraden tijdens dit soort gesprekken. In een fractie van een seconde heb je misschien een nuance in de vraag gemist die je recruiter stelde. Daarnaast komt gerommel en gedoe op de achtergrond heel onprofessioneel over.

2. Omgaan met een onverwacht telefoontje

Voor een echt sollicitatiegesprek per telefoon wordt er meestal een afspraak gemaakt. Krijg je echter onverwacht een recruiter aan de lijn die meteen van start wil gaan, kan je altijd uitstel vragen. Het kan ook zijn dat een recruiter je opbelt met een aantal praktische vragen, dan kan je hem best niet afwimpelen. Vraag even hoe lang ze denken dat het gesprek zou duren en baseer je hierop om uitstel te vragen.

3. Be prepared

Een van de redenen waarom je je best niet waagt aan zo’n onverwachte telefonische sollicitatie is dat je je grondig moet voorbereiden. Daarin verschilt een telefonische dan ook niet met een gewone sollicitatie. Met de volgende checklist ben je zeker van een degelijke voorbereiding.

  • Check de website van het bedrijf om te achterhalen waarmee ze bezig zijn en wat hun visie is op de toekomst. Gebruik Google om te achterhalen of ze recent in het nieuws zijn gekomen. Alle informatie die je in deze zoektocht kan vergaren kan je gebruiken in je gesprek.
  • Hou de vacature en je CV bij de hand.
  • Leg pen en papier klaar, voor eventuele notities
  • Bedenk op voorhand een lijst met goede en slechte eigenschappen en wapenfeiten uit je ervaring. Zo ben je op de moeilijkste vragen voorbereid.
  • Bereid ook een lijst voor van vragen die je voor het bedrijf hebt.

4. Tover een glimlach op je gezicht

Het grootste gemis in een telefoongesprek is dat je je lichaamstaal niet kan gebruiken. Daarom kan je best al beginnen glimlachen terwijl je spreekt. Het klinkt misschien vreemd, maar je kan het echt horen wanneer je gesprekspartner aan het lachen is. Je komt vriendelijker over, maar je zal ook zelfverzekerder klinken.

5. Verzorg je houding

Heel wat mensen vinden het gemakkelijker om rechtstaand te bellen. Anderen zitten liever neer wanneer ze telefoon beantwoorden. Test even uit wat voor jou het beste werkt. Heb je graag notities bij de hand, dan ga je beter rustig zitten. Kan je helderder denken wanneer je aan het rondlopen bent, doe dit dan gerust. Het belangrijkste is echter dat je steeds met rechte rug telefoneert. Wanneer je gaat voorover hangen komt je stem veel minder helder over aan de telefoon.

6. Hou water bij de hand

Een droge mond is enorm vervelend tijdens een professioneel gesprek. Nog erger wordt het als je plots een kriebel in de keel hebt. Hou dus steeds een glas water bij de hand om je keel te smeren.

7. Hou het kort

Tijdens een normaal gesprek met een recruiter kan je aan zijn lichaamstaal achterhalen of je te lang aan het woord bent. Aan de telefoon is dit veel moeilijker. Een telefoongesprek is sowieso ook een lastigere vorm van communiceren en kost meer moeite. Beperk daarom je antwoorden in tijd. Je kan de vaakst gehoorde vragen al op voorhand voorbereiden. Als je gesprekspartner meer details wil horen, zal hij wel doorvragen.

8. Let op je spreektempo en articulatie

Probeer steeds hetzelfde spreektempo aan te houden. Wanneer we nerveus zijn hebben we nogal eens de neiging van te gaan ratelen. Praat steeds rustig en beheerst, anders kom je heel hectisch over.

Bovendien kan je minder goed articuleren als je te snel spreekt. Blijf dus steeds verstaanbaar door rust en kalmte in je stem te brengen. Let op; wanneer je te traag gaat spreken kom je erg sloom over. De truc is dus om hierin de gulden middenweg te zoeken.

9. Verhoog je telefonische zelfzekerheid

Niet iedereen heeft evenveel telefonische ervaring. Veel mensen sturen liever een mail dan een telefoongesprek te voeren. Laat je echter niet afschrikken door de telefoon. Als je niet heel zeker bent over hoe je overkomt kan je altijd een testgesprek opnemen. Vraag iemand om je telefonisch vragen te stellen en stel achteraf volgende vragen.

  • Ga ik te lang door met antwoorden op een van de vragen?
  • Aarzelde je bij een van de vragen? Hoe kwam dat en hoe kan je het vermijden?
  • Let op stopwoorden en andere woorden die je beter niet gebruikt!
  • Schakel een hulplijn in. Vraag iemand zijn eerlijke mening over het gesprek.