Een jobstudent in de horeca die veel borden balanceert

Afgestudeerd? 5 tips om vlot je eerste job te vinden

Geplaatst op 26 januari 2024

Ga je binnenkort afstuderen en ben je op zoek naar een eerste job? Niet simpel, zonder ervaring. Of toch? Met deze tips doe jij binnen de kortste keren na je studies de job van je dromen. Laat dat eerste jaar werken maar komen!

1. Ga actief op zoek (vóór je afstudeert)

Een jobzoektocht start meestal online. Laat je cv achter op online vacatures, solliciteer spontaan via de website van jouw favoriete merken of zoek het dichtstbijzijnde Vivaldis kantoor op. En toch kan je nog meer doen. Heb je al gedacht aan jobbeurzen? Zo leer je recruiters en werkgevers persoonlijk kennen en zij jou! Als dat geen bank vooruit is.

2. Tell everybody en vind samen je eerste job

Onderschat nooit de kracht van je netwerk. Euh.. netwerk? Ja hoor, zelfs jij hebt er één! Denk maar aan familie, vrienden, medestudenten, de jeugdbeweging, de werkgever van je studentenjob… Vertel iedereen wat je graag doet. Wedden dat ze binnen de kortste keren leuke vacatures doorsturen omdat ‘dit wel iets voor jou lijkt’? Zo valt die leuke job sneller in je mailbox en hoef jij enkel nog te solliciteren. 

Callcenter medewerker die lacht

3. Pitch jezelf!

Solliciteren is jezelf verkopen. Dat doe je via een parel van een cv, een bijpassende motivatiebrief, een sterk LinkedIn-profiel… Pak het professioneel aan, maar durf eruit te springen. Want met een saai profiel kom je nooit aan je droomjob. Zet je sterke punten, persoonlijkheid en motivatie in de kijker.

4. Pas op met sociale media 

Staan er op je Facebookprofiel nog foto’s van tien jaar geleden openbaar? Tijd om er even met de borstel door te gaan. Want het speurwerk van een recruiter valt niet te onderschatten. En ook een werkgever googelt je naam makkelijk. Wees slim en gebruik je sociale netwerk om vakgerelateerde info te delen. Een interessant artikel over jouw passie? Share it please!

5. Aanvaard tijdelijke oplossing(en) in het eerste jaar werken

Vind je niet meteen die job waar je zo op gehoopt had? Geef de moed niet op. En neem een tijdelijke job aan om ervaring op te doen. Alles is beter dan stilstaan!  En zo stroomt er toch nog geld binnen. Wil je écht iets binnen jouw vakgebied doen? Bied je dan aan als gratis stagiair. Is je stage geslaagd? Dan is de kans op een vast contract eens zo groot!

Bingo! 

Wil een bedrijf graag met je kennismaken? Bereid je grondig voor op je eerste sollicitatiegesprek:

👉 De 10 meest gestelde sollicitatievragen 
👉 Tips & tricks voor een geslaagde videosollicitatie 

Hulp nodig bij het vinden van je eerste job?

Onze jobexperts staan voor je klaar.

Contacteer ons