26 april 2020

"Waar ga je zitten?"

Kies een plekje uit dat je omtovert tot jouw eigen ‘kantoorruimte’. Op deze manier kan je  werk en privé toch een beetje gescheiden houden. De keukentafel of zetel mogen dan wel ‘gezellig’ zijn, het is toch beter om een plek te vinden die je wat privacy geeft. Indien mogelijk neem je best jouw bureaustoel van op kantoor mee, ook thuis is een goede werkhouding een must! Je kan ook wat boeken onder je laptop leggen, zodat hij op een goede ooghoogte staat.

"Hoe ziet je werkdag eruit?"

Welke uren ga je werken? Werk je de normale kantooruren, of kan je hier een beetje mee schuiven? Maak dit eerst voor jezelf uit. Zorg ervoor dat je werkgerelateerde middelen zoals je laptop na je werkuren in je ‘workspace’ blijven. Zodat je niet in de verleiding komt om in je vrije tijd nog snel even een mailtje te sturen.

"Dress to impress, ook al ben je thuis"

Het is niet slecht om je ochtendritueel te behouden, ook al hoef je niet fysiek naar je werk te vertrekken. Een vast uur om op te staan, een goed douchke & kleding dat je normaal voor je werkt draagt ipv je pyjama/ joggingpak geven je meer energie om aan je werkdag te beginnen. 

"Vergeet je collega's niet"

Het is héél waarschijnlijk dat je jouw collega’s jammer genoeg niet fysiek kan zien. Maar je hoeft je ochtend klets bij de koffie helemaal niet over te slaan! Facetime/ Skype je collega’s, en catch up! Dit geeft je ook weer een boost omdat je niet ‘alleen’ aan het werk bent. 

"Focus on the job"

Tijdens je werkuren kan je best doen alsof je op je werk bent. Vertel dit ook aan je roommate, lief, kids,.. Het is gemakkelijk om snel even iets ‘tussendoor’ te doen, omdat je nu thuis bent. Maar dit zorgt enkel voor afleiding. Wissel je taken ook voldoende af om productief te blijven. Hou hierbij ook rekening met de planning van de mensen rondom jou. Stem dit zo goed mogelijk op elkaar af.

"Maak het gezellig"

Een gezellige werkruimte heeft een positieve invloed op je humeur! Een leuke foto, een plantje of een verse bos bloemen, kunnen jouw werkplek direct opsmukken! 

"Take a break"

Vaak heb je de neiging om ‘door te werken’. Maar pauzes zijn héél belangrijk, je zit thuis, dus heb je de luxe om je dag naar wens in te delen. Neem de tijd om 10 minuutjes in de tuin te zitten, rond de blok te wandelen,.. 

Neem ook soms mentaal pauze. Laat je gedachten regelmatig afdwalen: op die momenten ben je creatief en krijgt je brein de kans om te recupereren. 

"Don't panic!"

Blijf Kalm! De Corona crisis kan voor heel wat angst, paniek en eenzaamheid zorgen, zeker bij alleenstaande werknemers. Het is de kunst om stil te staan bij de huidige situatie zonder te panikeren. Aanvaard dat we momenteel in een ongekende situatie zitten en deze niet meteen weg kunnen werken. Ps. beweging zorgt dat stress- hormonen verminderen, een kleine workout is dus een goede pauze! 

"De voordelen"

Het is natuurlijk ook wel een beetje zalig dat je jouw werkdag zelf kan inplannen. Je kan tussendoor een lekkere smoothie maken, even in je tuin vertoeven, al wandelend telefoneren,.. Wat voor jou het beste werkt!

Recente blog posts