08 juli 2021

Liggen je slippers, bikini/ zwembroek en zonnecrème al klaar? Dan vertrek je binnenkort vast op vakantie! Maar eerst nog even afrekenen met je mailbox. Tel zonder stress af naar je welverdiende verlof met onze vakantie-countdown:

2 weken te gaan: schreeuw het van de daken

Voorbereiding is key! Weten je collega’s en belangrijkste accounts nog niets af van jouw vakantieplannen? Dan is dit het moment! Zet zo’n 2 weken voor D-day, of indien mogelijk zelfs 3 weken op voorhand, je vakantiedata in je handtekening. Zo hebben je collega’s en klanten nog voldoende tijd om iets te vragen of een meeting in te plannen en vallen er minder lastminutes in je mailbox.

Nog 1 week: schrijf je uit voor nieuwsbrieven

Niets zo vervelend als een mailbox met 917 nieuwsbrieven bij je terugkomst. Zet deze updates daarom even op pauze of verlaag de frequentie waarmee je nieuwsbrieven ontvangt. Dat bespaart je een lichte paniekaanval na je vakantie. En je hebt ook op de laatste dagen voor je verlof iets minder mails te verwerken. Dat scheelt!

Nog 2 dagen: handel proactief

Vertel proactief aan de geadresseerde van je uitgaande mail dat die ‘voldoende tijd heeft om je mail te beantwoorden en dat je [datum] terug bent van vakantie.’ Zo schep je duidelijkheid over hoe snel (of in dit geval hoe traag) je een antwoord verwacht én wanneer die jouw reply kan verwachten.

Nog 1 dag: zorgen voor later

Dat je niet álles voor je verlof kan afmaken, zag je al wel aankomen. Wil je met een zekere gemoedsrust op reis vertrekken? Maak dan een mapje ‘oppikken na vakantie’ en drop hier alle mails die je na je vakantie moet beantwoorden. Zet eventueel ook een herinnering in je agenda op de eerste dag na je vakantie. Zo kan je langetermijngeheugen ook even op vakantie!

Het laatste uur: zet je out-of-office aan

Yes, het laatste uur is aangebroken en je mag je out-of-office instellen! Schrijf een duidelijk bericht met je datum van terugkomst en vermeld of de mail automatisch wordt doorgestuurd. Stel je géén forward in? Vermeld dan de contactgegevens van een collega. Wel eerst even toestemming vragen!

PS Wil je geen overrompeling van mails en telefoontjes op je eerste werkdag? Laat je out-of-office dan één dag langer opstaan en win wat extra tijd.

Recente blog posts