14 maart 2019

We hebben allemaal al wel ervaring met onaangename collega’s. Je kent de types wel. Er zijn collega’s die je in een hoekje duwen om je een ellelange uiteenzetting te doen van wat hen op dat moment bezig houdt. Je hebt ook het soort collega die alle taken op jou afschuift en zelf achterover leunt.

Of je zit met een roddelaar of pester. Misschien is het wel degene die altijd aan het opscheppen is en steeds arrogante opmerkingen moet maken. Soms klikt het gewoon echt niet en dat kan heel vervelend worden. Wij leren je omgaan met de meest irritante collega’s in 6 stappen.

Blijf positief

Laat je niet opwinden! Misschien niet de gemakkelijkste optie, maar wel die van de minste weerstand. Het heeft geen zin om je op te jutten in wat die collega nu vandaag weer uitspookte. Focus je gewoon op je job en hou het positief. Anders ga je binnenkort met een slecht gevoel naar het werk. Als het echt problematisch wordt, kan je hem of haar nog steeds confronteren.

Zoek raakpunten

Ook al kan je mekaar niet uitstaan, je hebt vast wel iets gemeen. Soms kan iets simpels als gemeenschappelijke verontwaardiging al genoeg zijn om een band te scheppen. Is de koffie in de meetingroom niet te drinken?

Misschien zijn jullie beiden wel gek van een bepaalde sport? Zitten jullie alle twee op het puntje van je stoel te wachten op het nieuwe seizoen van Game of Thrones? Wat het ook is, een gezamenlijke interesse zal het samenwerken veel aangenamer maken.

Negeren die handel

Sommige collega’s maken het je niet gemakkelijk, maar probeer hun fratsen gewoon te negeren. Zet je verstand op nul en blik op oneindig als ze opnieuw een tirade beginnen. Tenzij het je eigen werk gaat beïnvloeden, is het niet je probleem. Als je er op probeert in te gaan, versterk je alleen de positie van de collega. Bovendien ben je jezelf dan nodeloos aan het frustreren. Laat het oplossen over aan je baas of leidinggevende.

Wees poeslief

Je hebt zo van die collega’s die het bloed onder je nagels uithalen. Kwetsende opmerkingen spuwen, roddels verspreiden en gewoon algemeen onaangenaam zijn op het werk. De beste optie is blijven lachen en zelf dodelijk vriendelijk blijven. Wees zen en laat het van je afglijden. Wanneer je ingaat op de opmerkingen en roddels, geef je ze enkel meer kracht.

Let wel, wanneer dit overgaat in pestgedrag of ongepaste opmerkingen, dan moet je dit echt wel escaleren. Ga in dat geval praten met een vertrouwenspersoon om te kijken of die kan bemiddelen.

Wijs hun aandacht af

Zit je met een collega die altijd je aandacht probeert op te eisen? Die je alle dagen mee uit lunchen vraagt. Om je dan de oren van je kop te kletsen over zaken waarin je absoluut geen interesse hebt. Durf dan gerust nee zeggen, maar hou het wel beleefd. Als ze je werk verstoren kan je gerust zeggen dat je het te druk hebt, tenzij ze een vraag over het werk hebben.

Wees assertief

Wanneer je collega te ver gaat, of het probleem blijft aanslepen ga je best even op de rem staan. Als je het niet langer kan negeren, probeer de collega er dan op aan te spreken. Blijf hier altijd rustig en beleefd. Kan je nog steeds niet doordringen of escaleert de situatie? Haal er dan een leidinggevende of vertrouwenspersoon bij.