12 maart 2019

Een succesvolle zoektocht naar een nieuwe job begint bij goed te weten wat je zoekt. Je kan best op voorhand voor jezelf uitmaken wat je eigen vereisten zijn. Daarna kan je bekijken welke jobs en vacatures er aan deze voorwaarden voldoen. Een aantal van deze factoren kan je pas achterhalen door de juiste vragen te stellen tijdens een gesprek. Andere elementen hangen nauw samen met de functie of de sector waarin je terecht komt.

De werkuren

De werkuren zijn voor heel wat mensen de bepalende factor wanneer ze op zoek gaan naar een job. Hoe flexibel ben je zelf als het op werken aankomt? Wil je liever niet in het weekend werken, of sta je net te springen om de zondagshift te doen? Kies je eerder voor 9 to 5 of wil je met wisselende planningen werken? Het is ook goed mogelijk dat je liever zelf je werkdag inplant. Hoe sta je tegenover avond- en of nachtwerk? Allemaal vragen die een groot effect hebben op de mogelijke jobs waarvoor je kan solliciteren.

Veel hangt hier natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Werknemers met kinderen kiezen over het algemeen eerder voor een job met vaststaande uren overdag. Je kan natuurlijk ook beslissen om een van de partners dagwerk te laten doen terwijl de andere de nachtshift voor zich neemt, zo is er altijd iemand aanwezig bij de kinderen. Als je ’s avonds hobby’s uitoefent of avondschool volgt, gaat het ook veel moeilijker zijn om flexibel te zijn naar een wisselende planning.

De locatie

De locatie van je werkplaats is enorm belangrijk. Uiteraard bepaalt dit de duur van je dagelijkse pendeltocht. Maak daarom voor jezelf uit hoe lang je maximaal onderweg wil zijn voor je job. Hou hier ook rekening met vertragingen van openbaar vervoer of files op de weg. Daarnaast is het ook belangrijk om de kosten van je vervoer af te wegen tegenover het mogelijke loon.

Anderzijds moet je ook zien dat je gemakkelijk op deze locatie geraakt. Als je bijvoorbeeld nachtwerk wil gaan doen, moet je er rekening mee houden dat openbaar vervoer al geen optie is. Als je geen rijbewijs hebt en sowieso bent aangewezen op het openbaar vervoer, kun je maar best uitmaken of je zonder al te veel omwegen op je werkplaats geraakt.

Doorgroeimogelijkheden

Voor sommige mensen is het belangrijk dat ze kunnen doorgroeien binnen het bedrijf. Veel hangt er natuurlijk van af met welke instelling je op zoek gaat naar een job. Het is niet vanzelfsprekend om meteen te starten in de job die je voor ogen had. Dan is het handig om weten dat je hier in de toekomst wel kan terechtkomen. Ben je ambitieus en vind je het niet erg om onderaan de ladder te starten? Dan is het voor jou wel evident dat je even uitzoekt in welke mate je je toekomst kan uitbouwen bij dit bedrijf.

Je persoonlijkheid in functie van je job

Als je bijvoorbeeld zelf een enorm introvert persoon bent, kan je maar beter wegblijven van jobs die bijvoorbeeld veel klantcontact vergen. Omgekeerd gaat een zeer extravert persoon mogelijk wegkwijnen als ze de hele dag alleen aan het werk is. Een heel actief persoon zal mogelijk liever geen bureau job aanvaarden. Bekijk dus de potentiële job in functie van hoe jij in het leven staat. Het is ook zeker mogelijk dat je introvert bent, maar net de uitdaging wil aangaan om een heel sociale job te gaan uitoefenen.

De aanpak 

De manier waarop je wil benaderd worden door een manager is ook element die je keuze kan bepalen. Ben je iemand die liever vrij en zelfstandig zijn job uitvoert? Of heb je liever een leidinggevende die je in de juiste richting stuurt.

Ook hoe er omgegaan wordt met nieuwe medewerkers kan je keuze gaan bepalen. In sommige bedrijven zijn er bijvoorbeeld trainingen voorzien, terwijl andere werkgevers er voor opteren om nieuwe medewerkers meteen te laten meedraaien. Bepaal wat voor jou het comfortabelst werkt en pas je keuze hieraan aan.

De bedrijfscultuur

Hoe jij je gaat voelen in een bedrijf heeft alles te maken met hoe je zelf in het leven staat. Je kan online vlot achterhalen waarvoor een bedrijf staat en of je je kan vinden in hun waarden. Je kan ook altijd checken of je iemand kent die je meer informatie kan geven over hoe het er dagdagelijks aan toe gaat binnen het bedrijf. Gezien je je collega’s door de week veel vaker ziet dan je eigen familie, is het belangrijk dat je toch voldoende raakvlakken hebt. Je hoeft zeker niet de beste vrienden te zijn met je collega’s, maar je moet wel kunnen overeenkomen.