11 maart 2019

Werkloos zijn is geen pretje. Je leeft in onzekerheid voor de toekomst en hebt het misschien ook nog financieel moeilijk. Heel wat mensen raken hierdoor sterk gedemotiveerd en passief en gaan niet veel meer willen ondernemen. Vermijd deze val en volg doe de volgende 10 inspanningen om deze periode zo goed mogelijk door te komen.

1. Hou een normaal ritme aan

Wanneer je werkloos bent, kan je maar beter een schema aanhouden. Zo vermijd je dat je passief gaat worden en zorg je toch voor een bepaalde regelmaat. Sta daarom elke ochtend op tijd op, dan is de kans alvast een pak groter dat je een productieve dag tegemoet gaat. Zit ook zeker geen hele dag in je pyjama, maar trek kledij aan die je voor het werk ook zou dragen. Hoe meer je een gewone routine aanhoudt, hoe productiever en geconcentreerder je zal zijn.

2. Blijf doelgericht

Stel jezelf ook elke dag doelen. Beschouw solliciteren terwijl je werkloos bent als je full time job. Voorzie daarom voldoende tijd om je hier elke dag mee bezig te houden. Plan bijvoorbeeld in dat je elke voormiddag door de week nieuwe vacatures gaat opzoeken. In de namiddag kan je dan je sollicitaties gaan opmaken en versturen naar de bedrijven die je gevonden hebt.

3. Kom nog eens buiten

Wanneer je niet elke dag op een bepaalde plek moet zijn is de neiging groot om binnen te blijven zitten. Laat je niet opsluiten in je huis en plan korte uitstapjes in de buitenlucht. Al is het maar een wandelingetje tot bij de bakker om de hoek, je zal het effect snel merken. Een beetje frisse lucht en wat daglicht kunnen wonderen doen voor je gemoedstoestand!

4. Organiseer jezelf

Er zijn altijd huishoudelijk en andere taken die we voor ons uitschuiven wanneer we aan het werk zijn. Nu je zoveel vrije tijd hebt, is dit het moment om er aan te beginnen! Maak orde door je spullen te sorteren en wat je niet meer nodig hebt weg te gooien. Door overbodige rommel de deur uit te gooien of de grote schoonmaak te doen maak je jezelf mentaal klaar voor de volgende stap. Bovendien zorg je zo toch voor een gevoel van productiviteit aan het eind van de dag.

5. Leer jezelf goede gewoontes aan

Nu je tijd hebt is het gemakkelijker jezelf goede gewoontes aan te leren. Begin daarom nu met bewegen en voeg dit ook toe aan je routine. Hou rekening met een mogelijk toekomstig werkschema en begin iets dat je ook kan volhouden. Elke dag een korte wandeling maken kan al genoeg zijn om je motivatie op peil te houden. Je kan ook een teamsport beginnen of een fitnessabonnement nemen. Zo blijf je in beweging én leer je nog nieuwe mensen kennen.

Schrijf een weekmenu uit en maak elke dag vers eten. Maak in het weekend lekker grote porties zodat je de overschot kan invriezen. Gezonde voeding is belangrijk om je goed te voelen, zowel mentaal als fysiek. Gebruik de extra tijd tijdens je werkloosheid om te experimenteren met simpele gerechtjes die je snel kan klaarmaken. Wanneer je dan opnieuw aan het werk bent, wordt het gemakkelijker om deze gewoonte aan te houden.

6. Shrijf je in bij een interimbureau

Je inschrijven in een interimbureau is sowieso een goed idee wanneer je op zoek bent naar werk. Je kan verschillende tijdelijke jobs aannemen om bezig te blijven. Zo kan je ook proeven van verschillende soorten jobs waar je anders misschien niet aan zou denken. In je volgende sollicitatiegesprekken maak je meteen een goede beurt omdat je niet zomaar bij de pakken bleef zitten. En wie weet, misschien zit er wel meer in dan enkel tijdelijke opdrachten. Steeds meer werkgevers maken gebruik van interimkantoren om op zoek te gaan naar hun vaste werknemers.

Loop gerust eens langs bij een van onze kantoren, zoek tussen onze vacatures of stuur een open sollicitatie. Wij bekijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Op korte én op lange termijn

7. Doe aan vrijwilligerswerk

Vind je niet meteen een betalende job, dan kan je altijd gaan kijken of en waar je in je regio vrijwillig aan de slag kan. Er zijn heel wat organisaties die constant op zoek zijn naar vrijwilligers. Je geeft jezelf hierdoor een nuttige dagbesteding en krijgt voldoening door mensen of dieren te helpen. Vrijwilligerswerk staat ook heel goed op je CV. Het toont duidelijk je gedrevenheid en behulpzaamheid. Het is daarnaast ook een goede manier om nieuwe vaardigheden aan te leren.

8. Leer eens iets nieuws

Er zijn heel wat mogelijkheden om jezelf nieuwe vaardigheden of kennis bij te brengen. Je kan online een hele hoop cursussen en trainingen terugvinden die je kunnen helpen in je verdere loopbaan. Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar de beste tips en tricks om je volgende sollicitatie succesvol te volbrengen.

Je kan ook bekijken of je online of via een andere weg bepaalde nuttige certificaten kan behalen. Informeer je over vaak gezochte profielen in je regio en bekijk hoe je hiervoor in aanmerking kan komen. Voorbeelden hiervan zijn opleidingen als heftruckchauffeur of het behalen van een VCA attest.

Je kan ook op zoek gaan naar een opleiding in een opleidingscentrum. Kies voor een avondopleiding zodat je zo flexibel mogelijk kan omspringen met de rest van de tijd. Zo vermijd je dat je een potentiële job of sollicitatie moet afwijzen omdat je nog bezig bent met een dagopleiding.

9. Evalueer jezelf

Nu is het moment om even een balans op te maken van wie je bent en waar je naartoe wil. Maak voor jezelf uit waar je sterktes en zwaktes liggen. Bekijk vervolgens hoe je die sterktes nog kan verbeteren en hoe je met die zwaktes kan leren omgaan. Dit is een denkoefening die je ook bij je sollicitatiegesprekken kan helpen. Stel jezelf daarom bijvoorbeeld volgende vragen:

  • Wat heb je geleerd uit je vorige job(s)?
  • Waarin blonk je uit?
  • Welke taken waren voor jou moeilijker?
  • Is er iets specifiek dat je tegenhoudt om je doel te bereiken?
  • Kan je hier iets aan doen zoals bijvoorbeeld een extra cursus volgen?
  • Als er iets is wat je zou kunnen veranderen, wat zou dit dan zijn?
  • Wil je liever in een team werken of op je eentje werken?
  • Wat vond je het leukste en wat wil je zeker nooit meer doen?

10. Durf nog te genieten

We leggen hier heel sterk de nadruk om een ritme te behouden en bezig te blijven. Dat is belangrijk zodat je nog voldoende tijd overhoudt om te ontspannen. Door je werk- en ontspanningstijd goed af te bakenen vermijd je dat je het gevoel hebt 7 dagen op 7 bezig te zijn met solliciteren. Als je je goed aan je planning houdt doe je er goed aan om regelmatig even wat rust in te plannen. Doe in elk geval iets waar je voor jezelf energie uit haalt.