24 februari 2020

"Dankzij mijn vader leerde ik de mooie stiel van metser kennen."

Welk beeld krijg je voor ogen als je het woord ‘bouwsector’ hoort? De kans is groot dat je een metselaar ziet die mortel op bakstenen uitspreidt. En dat beeld klopt. Het vakmanschap van de metser is één van de ‘bouwstenen’ van de sector. Nog altijd. Zijn handigheid - en zijn arendsoog - zorgen ervoor dat er goed gebouwd wordt. Dimitri (25) kreeg de liefde voor de stiel met de paplepel mee. Van zijn vader. En die liefde ging nooit meer over.

Zonder metsers, geen muren. Hoewel de bouwsector sterk evolueert, zijn er nog altijd ‘basics’ die overeind blijven. Rotsvast. Zoals metselen bijvoorbeeld. Nog even noodzakelijk als eeuwen jaar geleden. En het werkt blijkbaar aanstekelijk. Dimitri (25) mocht al als jong manneke mee naar de werf met zijn vader. Van hem stak hij heel veel op. Door goed op te letten en als het eens mocht, mee te helpen. 

Het was dan ook geen verrassing toen hij op zijn 16de zelf aan de slag ging. In dezelfde stiel als pa. Nu is hij 25 en werkt hij al 8 maanden samen met een zelfstandige aannemer. Vast in dienst na een interim via Vivaldis Construct.

“Op dit moment werk ik aan een klein huisje in Luik, op de 1ste verdieping van de binnenblokken. Ik werk samen met ‘de baas’; een zelfstandige aannemer. Daardoor ben ik van dichtbij betrokken bij de werken. Dat vind ik het interessantste. In een grotere aannemingsfirma is ook de afstand groter.”

In een kleine firma 'versta' je het project beter. Een voordeel, vind ik.
Dimitri, Metser

"Op de milimeter juist, ja"

Mortel maken en uitspreiden, stenen op elkaar plaatsen, dat doet hij elke dag. “Maar ook controleren en nameten hoort erbij. Zeker. Soms doe ik dat alleen, soms controleert de baas, meestal doen we het samen. Natuurlijk is het belangrijk dat ik correct werk aflever.” Want van zodra muren er staan, kunnen fouten niet zo makkelijk worden rechtgezet. 

Controleert hij wel eens het metselwerk van anderen, overal waar hij komt?

Dat gebeurt. Een foutje vind ik niet zo erg. toch niet als het van anderen is.
Dimitri, Metser

"Al doende leer je alles"

De digitalisering die overal aan de gang is, helpt ook Dimitri bij zijn job. Hij werkt op basis van plannen die met de computer worden gemaakt. Soms gebruikt hij zelf digitale meetapparaten om zeker te zijn dat hij op de juiste hoogte werkt. Want het moet juist zijn, ja. Op de millimeter.

Welke problemen kom je soms tegen? 

“Als het regent, kan de mortel te ‘plat’ worden. Is het warm, dan droogt hij soms te snel op. Dit is geen kantoorjobje hé. Het weer speelt een rol. Maar veel problemen leer je te voorkomen door ervaring. Al doende leer je alles. Ook je snelheid gaat erop vooruit. Ervaring is dé leerschool.”

Dit is anders dan werken in een fabriek. Helemaal anders.
Dimitri, Metser

Welke kwaliteiten moet je in je mars hebben? 

“Willen leren, al doende leren in de praktijk, is het belangrijkste. Hier tellen diploma’s weinig of niet mee. Je moet graag buiten zijn, zeker. En ook tegen wat kou of hitte kunnen. Bereid zijn om altijd elders aan de slag te gaan. Je moet ‘zuiver’ werken. En correct werken, natuurlijk. Fysiek is het best zwaar. Een beetje talenkennis, Engels vooral, komt van pas. Zeker met verschillende nationaliteiten op de werf.” 

Een checklist die hij voor zichzelf helemaal mag afvinken. Wanneer beleeft hij zelf zijn grootste voldoening?

 

Wanneer een bouw klaar is. En helemaal OK. Dan zie je pas waaraan je hebt gewerkt. Dat doet goed.
Dimitri, Metser
een job in de bouwsector

"Metser, de mooiste stiel!"

Volgens sommigen is metser “het mooiste beroep dat er bestaat.Iets wat je Dimitri niet hoort tegenspreken. Als metser zou hij kunnen doorgroeien tot ploegbaas of werfleider. Maar zo ver denkt Dimitri niet. Nog niet?

 

Gewoon doordoen, dat is voor mij al ambitie genoeg.
Dimitri, Metser

Staat daartegenover een goede verloning? 

“Ja, het verdient vrij goed. Zeker als je er alle premies en sociale voordelen zoals vakantiegeld bijrekent. Ik mag niet klagen, al zeg ik het zelf.” 

Klagen doet hij ook niet over de balans tussen professioneel en privé. Meteen veegt hij ook een laatste cliché van tafel: dat je in de bouw per se onregelmatige uren moet kloppen.

Ik begin meestal om 8 uur en ben rond half 5 weer thuis. Weekend- en avondwerk zit er niet bij. In het weekend is het alvast niet verplicht.
Dimitri, Metser

En zo bouwt Dimitri - steen voor steen - zijn loopbaan verder uit.


Recente blog posts