26 februari 2020

"Altijd buiten en in beweging. Ik zou het niet anders willen!"

Wanneer we Jonathan (26) ontmoeten, is hij aan de slag voor Superdak uit het Limburgse Paal, gespecialiseerd in nieuwe daken (hellend en plat), renovaties en herstellingen. En dat is precies waarin Jonathan zich al enkele maanden uitleeft. “Als het al eens moeilijk gaat, hoef ik alleen maar te denken dat ik anders in een magazijn of kantoortje zou zitten. En dan gaat het op slag beter.” Waarom dakwerker worden? Dat ontdek je hier.

Hoe afwisselend is het leven van een dakwerker? Afwisseling genoeg, vertelt Jonathan (26). Want je komt altijd op andere plaatsen. En elke opdracht is anders. Nieuwbouw of renovaties. Vaak herstellingen ook. Geen twee daksituaties zijn hetzelfde. 

Er kan rot zijn vastgesteld, houtwerk moet worden vervangen, een schoorsteen hersteld,... Je werkt altijd met twee man. Of in een team van drie tot zeven man bij nieuwbouw.
Jonathan, Dakwerker

Dakwerker: waarom niet?

Voor Jonathan is dit zijn eerste job als dakwerker. Voordien deed hij wel ervaring op in schrijnwerkerij en isolatie, vanaf zijn 18de. 

“Maar werken in een fabriek of een magazijn ligt me niet. Altijd op dezelfde plaats, zo eentonig. Ik zocht iets anders. Het was Vivaldis Construct die me voorstelde om dit werk te gaan doen. Daar had ik zelf nooit aan gedacht. Zij zagen het mij wel doen.”

“Altijd op andere werven, een aantrekkelijker loon en redelijk wat vakantie. Want overuren kan je opsparen voor extra verlofdagen. Ik moest niet lang nadenken. En ja, het was een juiste stap. Goed bekeken van Vivaldis Construct. Deze job past perfect bij mij.”

Dakwerker: het takenpakket

Zoals gezegd bleek de job als dakwerker boeiender dan hij had gedacht. 

“Je bent altijd buiten én veel in beweging. Dat vind ik prima. Als dakwerker doe je meer dan alleen maar pannen leggen. Je legt het materiaal klaar en helpt de stelling op te bouwen. Bij een renovatie breek je het bestaande dak af en controleer je wat nog goed is. Soms moet er geïsoleerd worden. Je schiet de latten erop en legt de dakpannen. Soms is er een camion met lange arm waarmee paletten met materiaal naar boven worden gebracht en afval weer naar beneden. En zo voort!” 

Als dakwerker ga je aan de slag tijdens het bouwproces van nieuwbouw. Na het metselwerk, voor de ramen en deuren, enz. Belangrijk is dat je correct werk aflevert. 

Een kleine fout, neem nu latten 2 cm te hoog of te laag schieten, kan een dag vertraging opleveren. Een dure grap. Daarom wordt er altijd gecontroleerd. Dat doe je zelf, ook collega’s doen dat. En soms komt de baas kijken op de werf.
Jonathan, Dakwerker

De ene dakwerker is de andere niet

Dakdekker:

brengt een beschermende laag aan op een hellend of plat dak, om dit te beschermen tegen water, sneeuw en wind. Veelgebruikte materialen zijn: bitumen, dakpannen (van geperst beton of gebakken klei), dakspanen (ook wel houten schaliën of houten shingles), kunststof, metalen (bv. koper, zink of lood), leisteen, riet, stro. Sommige dakdekkers specialiseren zich. 

daktimmeraar of daktimmerman: 

meet de dakconstructie op, zet ze uit, monteert en plaatst ze, monteert en plaatst ook dakelementen zoals dakkapellen, dakvlakvensters en diverse types dakgoten.

dakafdichter:

Om een plat dak te isoleren en waterdicht te maken, wordt de dakafdichter ingeschakeld. Als dakafdichter breng je een waterdichte bedekking aan met bitumen of kunststof.

Dan ga je uit je dak

In elk geval krijg je een bijzondere werkplek: het dak. Je ziet pas echt wat er aan de hand is als je er bent en de situatie kan onderzoeken. Soms wordt een en ander pas duidelijk wanneer je bepaalde pannen weghaalt en kijkt wat er versleten of stuk is. 

“Het is altijd uitkijken geblazen waar je je voeten neerzet. Iets kan er heel begaanbaar uitzien tot je erdoor zit. Aan veiligheid besteden we veel aandacht. Boven op het dak heb je ook niet veel ruimte om pannen en gereedschap neer te leggen. Dakwerk is redelijk gevaarlijk, maar daarop ben je voorbereid.”

Niet voor watjes

Werkt hij ook met gevaarlijke materialen? 

“Dat gebeurt. Lood is giftig, bijvoorbeeld. Ook PUR is dat. En nu en dan kom je asbest tegen. Dat herken je meteen. Dan moet je een masker met filter opzetten, speciale handschoenen aantrekken, … 

Aan veiligheid besteden we wel veel aandacht. Elke jaar is er een verplichte veiligheidstraining, die heb ik nog niet moeten doen. Maar binnenkort krijgen we wel een algemene uitleg over veiligheid en de verplichte attesten zoals VCA.”

Waarvan gaat Jonathan uit zijn dak? 

“Materiaal dat niet werkt. Omdat de batterij plat is, bijvoorbeeld. Je wilt beginnen, maar je moet helemaal naar beneden en weer naar boven. Beweging is leuk, maar op die manier verlies je kostbare tijd.” 

Denkt hij er soms aan om iets totaal anders te doen? 

“Natuurlijk, dat gebeurt. Soms heb je weinig geslapen en geraak je moeilijk uit bed, buiten is het koud of snikheet, dat zijn moeilijke momenten. Maar dan bedenk ik dat ik voor hetzelfde geld naar een fabriek of magazijn zou moeten vertrekken, en dan weet ik het weer. Dit is dé job voor mij. Op dit moment toch.”

“Of ik dit voor de rest van mijn leven wil blijven doen? Dat weet ik nog niet. Dat moét ik ook nog niet weten.

Ik weet wel dat Vivaldis me een bedrijf kan geven waar ik in pas, en werk dat bij mij past.
Jonathan, Dakwerker

“In een kleine aannemingsfirma kennen ze jou persoonlijk. Niet zo evident in een fabriek. Als ik een probleem heb, kan ik ‘klappen’ met de baas.”

Welke kwaliteiten heeft een goede dakwerker? 

  • heeft geen schrik 
  • neemt ook geen onverantwoorde risico’s 
  • werkt graag buiten 
  • is fit zijn en heeft kracht
  • is handig 
  • weet hoe een dak en een huis in elkaar zitten

Op zoek naar de juiste werkgever

Wie wil werken als dakwerker, hoeft zeker niet lang te zoeken naar een job, vertelt Jonathan. Dit is een knelpuntberoep, met meer vacatures dan kandidaten. 

Maar de juiste job voor jou vinden, bij de juiste werkgever, dát is de kunst. In zijn geval heeft Vivaldis Construct hem daarbij geholpen.

Tussen de werkgevers zijn er nogal wat verschillen. Er zijn er goeie, maar ook andere. Soms moet je op je strepen staan, of ze blijven maar vragen.
Jonathan, Dakwerker

Kan je opklimmen op de carrièreladder als dakwerker? 

“In principe kan dat wel. Maar ploegbaas worden is niet direct mijn ambitie. Ik mag alles wel al doen. Ik kan alle vragen stellen die ik wil. En ik leer bij, ja. Iedere dag.” 

Wat geeft jou een goed gevoel over je job? 

“Als ik “s avonds thuis kom, het werk is afgeraakt, en ik heb mijn beweging gehad, dan voel ik me goed, ja.” 

Een uur langer werken vindt hij meestal niet erg. Belangrijk is dat het werk af geraakt. En elk uur meer telt mee voor een extra vrije dag. Of deze job makkelijk te combineren is met een gezin? Dat is iets moeilijker, denkt hij. Maar als hij zelf aan een gezin begint, zal hij ook daarvoor een goed evenwicht zoeken. En vinden. Net als daarboven op het dak.


Recente blog posts