Mathias Vosté kan terugblikken op geslaagd EK Skeeleren

Onze langebaanschaatser én skeeleraar Mathias Vosté verbleef de voorbije twee weken in Lagos, Zuid-Portugal. Niet om op één van de vele hagelwitte stranden te gaan liggen, maar wel om te knallen op het EK Skeeleren. En dat werd een bijzonder geslaagde editie voor Mathias.

Zijn eerste discipline in Portugal, de 300m tijdrit, stond zondag 2 juli op het programma. Tijdens de kwalificaties eindigde Mathias als 4de, net achter de Fransman Edwin De Souza. Ruim voldoende voor een plek in de finale, waar hij haasje-over deed met diezelfde Fransman. Mathias skeelerde uiteindelijk 6 honderdsten van een seconde sneller om zich op het podium te hijsen en de daarbijbehorende bronzen medaille te pakken. Meteen een opsteker voor Mathias, die zelf namelijk niet had verwacht om in deze race al op het podium te staan.

Op maandag 3 juli moest Mathias meteen weer vol aan de bak op de 500m. Met de op één na beste tijd van alle deelnemers plaatste hij zich heel vlot voor de kwartfinales, die razend spannend werd. Mathias hield in eerste instantie zijn concurrent, de Fransman Darren De Souza, af in een sprint om de tweede plek in zijn heat. Die tweede plek gaf recht op een plek in de halve finales, maar de jury beslist daar helaas anders over. Die was namelijk van oordeel dat Mathias net iets te ver van zijn lijn was afgeweken en plaatste hem daarom van plek twee naar drie. Weg kans dus om te strijden voor een plek in de finale. Jammer, maar niets aan te doen.

Mathias baalde natuurlijk, maar de knop werd onmiddellijk omgedraaid en de focus werd meteen op de volgende dag gelegd. Op dinsdag 4 juli stond immers de 1000m op het programma, alsook de 3000m relay (ploegenwedstrijd). Mathias plaatste zich vlot voor de halve finale op de 1000m, maar werd na de race onwel en kwam daardoor in de halve finale te kort om een plaats in de finale af te dwingen. Een stuk beter ging het op die 3000m relay, waar België in de reeksen nog achter Duitsland eindigde, maar in de finale over alles en iedereen walste. Met een gouden medaille als logisch gevolg. Een prachtig resultaat! En vooral ook een heel leuk gevoel om de rustdag van woensdag mee aan te vatten.

Daags na die rustdag stond voor Mathias de 100m sprint op de weg op het programma, maar daar wist hij zich helaas net niet te plaatsen voor de eindronde.Dat lukte op vrijdag 7 juli echter wel op de ‘one lap’ op de weg. Mathias won zijn heat tamelijk vlot, want hij zette in die heats de snelste tijd van alle deelnemers neer. Vervolgens liet hij zowel in de kwartfinale als de halve finale de tweede beste tijd van alle deelnemers optekenen. Hierdoor kon hij in de finale strijden voor een derde medaille. Na een razend spannende race moest Mathias uiteindelijk alleen de Spanjaard Fernandez voor zich dulden. Op de voorlaatste dag van het EK nog een knappe zilveren medaille dus. Zaterdag startte hij nog op de afsluitende marathon, maar dat werd een maat voor niets. Logisch ook, want Mathias’ focus lag op de sprintwedstrijden en niet op deze lange afstand.

Met een gouden, zilveren en bronzen medaille oogt de medailleoogst van Mathias na een weekje Portugal bijzonder mooi. Hij genoot zondag van een dagje welverdiende rust aan het zwembad en blikt met een goed gevoel terug op dit EK. “Ik ben super tevreden over dit EK. ik hoopte op één medaille en dat werden er uiteindelijk drie met zelfs een gouden medaille! Enige minpuntje is dat ik op een van mijn beste afstanden, de 1000m, slecht ben geworden voordat ik de halve finale moest rijden, maar jammer genoeg gebeurt dat soms. Al met al was het echt een top EK, één dat ik niet snel ga vergeten. Ik ga nu met veel goede motivatie de Olympische winter in!”

Bij zijn thuiskomst wachtte Mathias nog een grote verrassing, want de tuin was ter ere van hem prachtig versierd. Dat zijn familie en vrienden trots zijn, is duidelijk! En wij ook natuurlijk. Dikke proficiat Mathias!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *