Indrukwekkende winst voor onze Red Lions

De Red Lions, met onze toppers Felix Denayer, Vincent Vanasch en Arthur Van Doren in de rangen, klopten gisterenavond enigszins verrassend Duitsland met zware 6-1 cijfers in de finale van de World Hockey League in Zuid-Afrika. Het is niet de eerste keer dat de Lions het derde ‘luik’ van dit prestigieuze hockeytoernooi winnen, maar de manier waarop is zonder meer overtuigend te noemen én boezemt heel veel vertrouwen in voor het EK Hockey van volgende maand in Nederland (19-27 augustus).

Om te beginnen even wat extra duiding bij deze geweldige prestatie van de Red Lions. De World Hockey League is een internationaal hockey toernooi dat georganiseerd wordt door de internationale hockeyfederatie en over een totale periode van 2 jaar wordt gespeeld in vier rondes zeg maar. In de eerste ronde zijn er liefst 65 ploegen bij de mannen, in ronde 2 zijn dat er nog 24, in de halve finale (lees: Zuid-Afrika nu) zijn dat er nog 10 en de finaleronde wordt beslecht door slechts 8 teams. Die staat pas begin december op het programma in India en daarvoor hebben de Lions nu hun ticket zeker beet. Met Duitsland (FIH-3) en vooral Australië (FIH-2) versloegen de Belgen (FIH-5) in Zuid-Afrika ook twee teams die boven hen staan op de wereldranking. Een bijzonder straffe prestatie.

Red-Lions-Teamfoto

Terug naar het begin in Johannesburg, Zuid-Afrika. De Red Lions begonnen verschroeiend aan het toernooi met een 10-0 overwinning tegen Egypte (FIH-19) en een 6-2 zege tegen Ierland (FIH-9). De derde wedstrijd uit de poulefase kondigde zich aan als de moeilijkste en na een felbevochten partij moest België uiteindelijk de duimen leggen tegen Duitsland met 2-3. Een nipte nederlaag die zwaar op de maag lag bij de Lions en ervoor zorgde dat ze gisteren met gezonde revanchegevoelens het veld betraden. De Lions rechtten na die nederlaag tegen Duitsland uit de poulefase wel meteen de rug: 1-9 winst tegen het gastland (FIH-15).

In de kwartfinale kregen de Lions met Nieuw-Zeeland (FIH-8) opnieuw een taaie tegenstander voorgeschoteld. Dankzij doelpunten van Dockier en Boon won België echter tamelijk eenvoudig met 2-0. In de razend spannende halve finale tegen die andere grootmacht uit Oceanië, Australië, kwam België na iets meer dan 20 minuten op voorsprong, 0-1. En die voorsprong werd net na het halfuur nog uitgediept, 0-2. Het signaal voor Australië om een tandje bij te steken en een kwartier voor het einde lukte hen ook de aansluitingstreffer. De Lions verdedigden met man en macht de zeer krappe voorsprong en hielden uiteindelijk ook vol. Een 1-2 overwinning volstond voor een plek in de finale, opnieuw tegen Duitsland dus.

Red-Lions-ArthurIn die finale tegen Duitsland opende één van onze Challengers, Arthur Van Doren, net voor het einde van het eerste kwart de score, 1-0.Amper twee minuten later hingen de bordjes echter alweer in evenwicht, maar na een weergaloos tweede kwart stond het aan de pauze al 4-1 voor België. Boeken toe, want in het derde kwart bleven de Lions makkelijk overeind en toen Duitsland het in het laatste kwart al snel zonder doelman probeerde, profiteerden de Lions daar optimaal van door nog een vijfde en zesde keer de bal in de Duitse kooi te deponeren. Na de wedstrijd werd Arthur Van Doren overigens nog uitgeroepen tot ‘Beste Jonge Speler’ van het toernooi. Voor de tweede opeenvolgende keer al. Proficiat, Arthur!

Red-Lions-Finale

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *