Thomas Van der Plaetsen | Vivaldis Interim Challengers Team
Thomas Van der Plaetsen Vivaldis Challengers

Thomas Van der Plaetsen

Sport

Meerkamp: Decathlon – Heptathlon (indoor)

Geboortedatum

24 december 1990

Wat moet je weten over Thomas?

Thomas is opgegroeid in een groot gezin. Hij is het 6de kind in een reeks van 7! Hij woont en traint in Deinze, maar vertoeft ook enkele maanden per jaar in Zuid-Afrika om zich in optimale omstandigheden voor te kunnen bereiden. Sportief wordt hij begeleid door zijn broer Michael en zus Helena, die ook mee instaat voor zijn management. Sinds zijn Europese junioren titel bij de junioren in 2009 combineerde Thomas topsport met zijn studies informatica aan de Hogeschool Gent. Die combinatie leverde hem de titel ‘Student van het jaar 2011’ van de stad Gent op. Een mooie bekroning.

Thomas is inmiddels al lang geen onbekende meer in het atletiekwereldje. Europese en Wereldkampioenschappen staan reeds enkele jaren op zijn programma en hij brak reeds meerdere nationale records. In 2016 verbaasde hij nog vriend en vijand door amper twee jaar na zijn ziekte, Thomas kreeg teelbalkanker in 2014, de Europese titel op de tienkamp te veroveren op het EK in Amsterdam. Een uitzonderlijke prestatie! Op de Olympische Spelen van Rio behaalde hij enkele weken nadat EK nog een zeer knappe 8ste plaats. Thomas viel al meermaals in de prijzen, zo won hij onder meer de Gouden Spike (de trofee voor beste atleet van het land) in 2014 en 2016.

Wat maakt Thomas een echte challenger?

Wat Thomas een echte challenger maakt, is dat hij enorm ambitieus is. Met een doorsnee prestatie neemt hij geen genoegen. En dat heeft zowat iedereen ook opgemerkt, want in 2009 mocht Thomas al de Gouden Spike voor beloften in ontvangst nemen. In 2011 werden zijn prestaties weer beloond met zowel de Vlaamse Reus als de trofee voor Sportbelofte van het jaar. En zoals hierboven reeds vermeld, won hij in 2014 en 2016 de Gouden Spike.

In 2012 werd hij jammer genoeg geteisterd door een blessure. Daardoor moest hij de Olympische spelen in Londen helaas missen. In 2013 haalde hij op karakter de gouden medaille op de Universiade van Kazan, waardoor hij de Olympische spelen van Rio in zijn vizier kreeg. Na zijn diagnose van teelbalkanker in 2014 bleef Thomas allesbehalve bij de pakken zitten. Hij pikte snel de draad opnieuw op en was vastberaden om zijn weg naar de top resoluut verder te zetten. Dat hij in 2016 zowel Europees kampioen werd op de tienkamp als een 8ste plaats in die discipline behaalde op de Olympische Spelen in Rio getuigt dan ook van een ongelooflijk doorzettingsvermogen.

Waar kan je Thomas nog vinden?

Website: thomasvdp.com

Challengers Team: alle artikels over Thomas

Twitter:

Facebook:

Wat heeft Thomas reeds bereikt?

Polsstokhoogspringen

  • 2010: 4e BK AC – 4,80 m
  • 2011: 1e BK AC – 5,25 m
  • 2013: 1e BK AC – 5,35 m

Zevenkamp

  • 2011: 6e EK indoor in Parijs – 6020 p (nationaal record)
  • 2014: 3e WK indoor – 6259 p (nationaal record)

Tienkamp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Challenging the world